Tips om fit de winter door te komen
Wind, kou, regen, hagel, sneeuw. Het weer kan ons immuunsysteem behoorlijk van slag brengen. Houdt u aan de volgende tips en u komt fit de winter door.
Weg met het vet
Wie zonder griep de winter doorkomen wil, moet op het vet letten. Onderzoekers stellen vast dat afweercellen dubbel zo actief zijn, als het vetaandeel van de voeding vermindert wordt. Tip: neem in de winter vetarme levensmiddelen.
Fruit voor de koude dagen
Het ‘dreamteam’ voor de winter: Bananen en vijgen. Voedingsexperts bewijzen in studies dat beide fruitsoorten een verzuring van het lichaam verhindert. Verzuring is in veel gevallen verantwoordelijk voor en zwakke afweer.
Hup, het bad in!
Artsen waarschuwen: Hevig huiveren heeft bijna altijd een verkoudheid als gevolg. Wat helpt? Een bad. Wie bij constante temperatuur van 40 graden het immuunsysteem voor 15 minuten verwarmt, kan in 70 procent van alle gevallen een infectie verhinderen.
’s Morgens frisse lucht
Vroeg opstaan loont zich: Een wandeling in de ochtend, van 30 minuten, hardt zich. Onderzoeken wijzen uit dat infecties tot 80 procent wordt vermindert. Helaas voor de lange slapers: avondwandelingen hebben helaas minder effect.
Gezondheidskick
De kick voor het immuunsysteem: een 7-daagse honingduindoorn kuur. Neem overdag elk uur een lepel honing en duindoornsap in. Zweedse wetenschappers wezen uit dat hierdoor het aantal afweercellen in het bloed 30 procent stijgt.
Thee die slank maakt
In de winter werkt de stofwisseling op een laag pitje, waardoor men makkelijker toeneemt. Om de stofwisselingomzet te laten stijgen, voegt u 5 gram gedroogde blaaswier (verkrijgbaar bij apotheek) toe in 250 milliliter water. Laat dit 5 minuten koken, zeef het en drink dagelijks een kopje hiervan.
De truc bij het douchen
Een koud- of warm douchend persoon? Het liefste allebei. Dagelijks afwisselend douchen motiveert het immuunsysteem tot topprestaties. Testen aan de medische hogeschool in Hannover, Duitsland, bewezen dat met dagelijks afwisselen met koud en warm douchen, het verkoudheidsrisico met 53 procent vermindert.
Zink: powerstof voor volle immuunkracht
De belangrijkste wellnessstof voor de winter is zink. Het activeert meer dan 200 hormonen en enzymen en kan de slagkracht van het immuunsysteem met 60 procent verhogen. Optimale leveranciers van zink zijn vlees, vis en melkproducten.
Zwemmen is goed in de winter
De beste sport voor de winter: Zwemmen. Twee maal per week, 40 minuten. In winter beweegt men zich te weinig. Zwemmen mobiliseert alle spiergroepen en steunt de gewrichten.
Fit in de woonkamer
Zinkt de temperatuur onder 4 graden, stijgt het aantal hartaanvallen en hartinfarcten snel tot 35 procent. Tip: Door gymnastiek bij kamertemperatuur voorkomt men zulke aanvallen.
Meer drinken als in de zomer!
Medici waarschuwen: Veel volwassenen nemen in de winter te weinig vochtigheid tot zich. Tip: Drink per dag 4 grote glazen mineraalwater met bosbessensap (verkrijgbaar bij reformwinkel). Door de vitamine C stijgt de afweerkracht tot 28 procent.
Pure kracht in het glas
De fitnessdrank voor de winter: 1 papaya, sinaasappel en limoen uitpersen. Voeg daarbij 1 theelepel bruine suiker, 1 eetlepel gemalen amandelen en 1 theelepel tarwekiemolie en meng alles door elkaar. Het beste is om dit elke dag ’s morgens na het opstaan te drinken. De bescherming van het immuun stijgt met 15 procent.
Geen koffie
Op overmatig nuttigen van koffie (meer dan 2 kopjes per dag) moet men afstand doen in de koude maanden. Een universiteit in New York wees erop dat de cafeïne het prestatievermogen van het immuunsysteem vermindert. Koffiedrinkers zijn 3 keer zo vaak verkouden als een theedrinker.
Olie truc voor gladde huid
Vanaf circa 8 graden produceren de talgklieren minder vet, de natuurlijke beschermingslaag wordt dunner. Dient de huid glad te blijven, moet men vet van buiten ‘toevoegen’.
Tip: Voeg een paar druppels gezichtsolie (verkrijgbaar bij apotheek) toe aan de normale crème. Masseer het ’s ochtends en ’s avonds in.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft u last van maagklachten?Veel mensen hebben weleens last van maagklachten. Veel voorkomende klachten zijn: zuurbranden en oprispingen,maagpijn,op…
Bronnen en referenties