5 fouten die zorgen dat je niet afvalt

Om af te vallen moet je simpelweg wat minder eten en/of wat meer bewegen. Maar wat moet je dan minder eten, en wat blijft er dan over. En zijn er dingen die je juist meer moet eten. Hierover bestaan veel meningen en iedereen om je heen zal je wat anders vertellen. Wat zijn de grootste valkuilen en fouten die mensen maken die af willen vallen, maar waarbij dat ondanks hun goede gedrag maar niet lukt. Probeer jij ook af te vallen maar lukt het je niet en snap je niet waarom? Lees deze valkuilen dan eens goed door en bedenk wat jij misschien fout doet of kunt aanpassen om toch nog wat kilo’s kwijt te raken.

Te snel afvallen

Het volgen van een crashdieet geeft snel resultaten en soms kan je wel 5 kilo of meer in een week kwijtraken. Dit is echter vooral watergewicht dat je verliest, en erg ongezond. Als je extreem weinig eet gaat je lichaam in hongerstand, en dat betekent uiteindelijk dat het extra zuinig omgaat met al het voedsel dat je wel binnen krijgt, en dit blijft nog een tijdje zo nadat je weer normaal gaat eten. Ook gaat het lichaam dan over op het verbranden van spieren voor energie in plaats van vet, en zo verlies je dus spiermassa, maar geen vet. Spieren wegen meer dan vet, dus lijkt het ook of je veel afvalt, maar eigenlijk raak je dus alleen spieren kwijt.

Een gezonde manier van afvallen is ongeveer een halve kilo per week. Op deze manier zul je je dieet langer volhouden, en zal het ook makkelijker zijn om op gewicht te blijven als je je streefgewicht eenmaal bereikt hebt.

Niet vooruit plannen

Als je een dieet volgt en/of wilt afvallen moet je goed letten op wat je eet. Dit gaat het beste als je een plan van aanpak maakt. Zorg bijvoorbeeld dat je geen eten in huis hebt wat je eigenlijk niet mag, zo kun je het ook niet opeten tijdens een moment van zwakte. En zorg er voor dat je wel genoeg van het juiste voedsel in huis hebt. Plan je menu’s vooruit. Als je precies hebt gepland wat je wanneer mag eten en dat dan ook in huis hebt zal het een stuk makkelijker zijn om je aan je dieet te houden. Zonder een plan zul je eerder toegeven aan je valkuilen en slechte gewoontes.

Te veel veranderen in één keer

Het aanpassen van je levensstijl en gewoontes is moeilijk en kost tijd. Als je niet of nauwelijks sport en meestal afhaalmaaltijden eet en je besluit om vanaf morgen drie keer per week te gaan sporten en al je maaltijden vers te koken, dan ga je dat waarschijnlijk niet lang volhouden. Dus voer veranderingen geleidelijk aan door om je kans op blijvend succes te vergroten. Begin bijvoorbeeld met één of twee keer per week sporten en één of twee keer per week vers te koken. Voer dit aantal dan langzaam op tot je op je gewenste doel uitkomt, en dat zo normaal voelt dat het een vaste gewoonte wordt. Dus niet ’nooit meer cake eten’, want dan krijg je alleen maar ontzettend veel zin in cake en dan houd je het niet vol. Maar wel ‘ maximaal één keer per twee weken cake eten’, en zo verbied je jezelf niks, maar verminder je de hoeveelheid cake wel drastisch. Dit is een stuk beter vol te houden, en wie weet leidt het ooit zelfs tot nooit meer cake eten.

Dieetvoedsel en frisdrank

Frisdrank is een grote valkuil als het op afvallen aankomt. Het bevat in feite lege calorieën die afvallen juist tegenwerken. Als je evenveel calorieën zou drinken als een volledige maaltijd voel je je niet vol zoals na een volledige maaltijd. Dit leidt er dus toe dat je er ook nog bij eet om verzadigd te raken en zo uiteindelijk veel meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Dit geldt helaas ook voor vruchtensap. Veel mensen denken dat het drinken van vruchtensap heel gezond is, maar het bevat ontzettend veel suiker. Dit is zonde, en dus kun je beter water en thee drinken, want deze bevatten helemaal geen calorieën en lessen ook je dorst.

Ook in light-producten zit vaak veel suiker, en zo kun je dus te veel suiker eten terwijl je denkt dat je heel goed bezig bent. Lees dus altijd goed de ingrediënten door van dieetproducten. Een andere valkuil is dat je meer gaat eten van de lichtproducten, omdat je denkt dat ze gezonder zijn. Maar als je er meer van gaat eten hef je dit effect dus juist weer op.

Te veel eten na het sporten

Als je veel sport heb je ook meer eten nodig. Maar dit is ook een grote valkuil. Als je wilt afvallen is het belangrijk om de balans tussen het aantal calorieën wat je verbruikt en wat je binnen krijgt goed in de gaten te houden. En als je sport is het belangrijk om naderhand wat te eten om je herstel te bespoedigen. Maar vaak overcompenseren mensen en eten ze veel meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Zo kan het dus gebeuren dat je goed bezig bent qua sporten en lichaamsbeweging, maar dat je toch niet afvalt, en in het ergste geval zelfs aankomt.

Niet aan lichaamsbeweging doen

Als je wilt afvallen moet je meer calorieën verbruiken dan je tot je neemt. Lichaamsbeweging en sporten kan hieraan bijdragen. Om af te vallen hoef je niet gelijk marathons te lopen of elke dag extreme fitnessroutines te volgen. Maar elke dag minstens een half uur lichaamsbeweging zal zeker bijdragen. Dit kan bijvoorbeeld een half uur wandelen of fietsen zijn, maar je kan ook intensiever sporten in de sportschool, door te gaan hardlopen, wielrennen, zwemmen, of iets anders wat je leuk vindt om te doen. Spiermassa verbrand ook in rust meer calorieën dus ook na het sporten heb je hier nog voordeel van.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…

Drunkorexia – veel alcohol en weinig etenDrunkorexia – veel alcohol en weinig etenDrunkorexia is een eet- en drinkstoornis, een fenomeen dat veel onder studenten voorkomt. Het past bij het studentenleve…
Zwemmen in de winterZwemmen in de winterNatuurlijk kan je in de winter het overdekte zwembad opzoeken, hoe moeilijk zou je ook doen? Maar toch heeft het buitenz…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.