De Japanse Marie Kondo-methode: Wat doet opruimen met je?

De Japanse Marie Kondo-methode: Wat doet opruimen met je? Opruimen en minimaliseren zijn in opkomst. Na een periode van materialisme en consumeren, gaan we naar een tijdperk van minder kopen (consuminderen). De spullen die we in tussentijd in huis hebben verzameld zijn een ballast geworden. Ze maken een zwijnenstal van ons huis zogezegd. Een opgeruimd huis daarentegen voelt bevrijdend. Marie Kondo, een Japanse schrijfster, heeft een methode voor opruimen die gericht is op ‘houden van spullen waarvan je houdt’. Opruimen heeft verschillende voordelen en daarom moet je vandaag nog beginnen met opruimen, weggooien en organiseren.

Wat is opruimen volgens de Japanse Marie Kondo-methode?

Misschien heb je als kind geleerd dat opruimen betekent dat je je speelgoed terug in de doos doet, je boeken in de kast en dingen die je niet meer gebruikt in de garage. Maar dit is niet echt opruimen: dit is wegstoppen.

Hiervoor kopen we extra kasten, een huis met zolder en garage en maken we schuifdeuren bij schuine daken. Alles wat we niet meer gebruiken, gaat achter gesloten deurtjes.

Opruimen volgens Marie Kondo is heel wat anders. In haar boek ‘Opgeruimd!’ geeft ze aan dat spullen ons mentaal belasten. Daarom is haar opruimfilosofie 'houd alleen waar je blij van wordt en doe de rest weg'. Je huis opruimen is volgens haar weggooien en organiseren.

Door spullen weg te doen waar je niet blij van wordt, kun je je weer focussen op dat wat je wel gelukkig maakt. Het organiseren zorgt ervoor dat je alles makkelijk kan vinden en minder energie kwijt bent aan het mentaal traceren van spullen. Ook maakt Marie Kondo gebruik van het bedanken van spullen voor hun waarde, zodat ze emotionele materiële zaken kan loslaten. Haar hele filosofie wordt gekenmerkt door je richten op dat wat je gelukkig maakt door ballast te verwijderen.

Bron: CreativeMagic, PixabayBron: CreativeMagic, Pixabay

De voordelen van uitmesten: Wat doet opruimen met je?

Als je wel eens hebt opgeruimd, dan weet je dat het een taak is die voldoening brengt. Je ziet de kamer voor je ogen veranderen. Het wordt weer overzichtelijk. Het is fijn om in die kamer te zijn. Er zijn verschillende redenen waarom opruimen zo'n lekker gevoel geeft.

Het maakt je gelukkiger

Zolang je blijft kopen en maar blijft kopen, krijg je elke keer van iets nieuws een kick. Yes, iets nieuws. Het is een shiny object – “kijk eens hoe mooi”. Maar het duurt nooit lang. Al snel ligt het ergens onderin een bak, achterin de kast of boven op zolder stof te vangen.

Stoppen met kopen van spullen voelt in eerste instantie misschien tegen je intuïtie. Maar omdat je niet meer jaagt op het volgende object dat je heel even blij maakt, kun je je richten op dingen die je echt gelukkig maken op lange termijn. De grenzen die je voor jezelf stelt geven een gevoel van vrijheid, wat leidt tot een gevoel van rust, minder stress en meer geluk.

Het maakt je dankbaarder

Meer, meer, meer! We willen graag meer, alsof we nooit genoeg hebben. Maar meer maakt ons niet gelukkiger. In sommige gevallen maakt het ons zelfs ongelukkiger. Bijvoorbeeld als we de keuze hebben tussen 21 jamvarianten wordt de keuze zo ingewikkeld dat het ons stress oplevert. Vergelijk het met een uitpuilende kledingkast en nooit iets te dragen hebben.

Door spullen weg te doen en je te richting op je belangrijkste bezittingen, herinner je je weer waarvoor je dankbaar bent. Het roze kop-en-schoteltje dat je van je oma kreeg. De heerlijke bank die je met zorg hebt uitgekozen. Die fijne leeslamp. De goed verduisterende gordijnen in de slaapkamer die je slaap verbeteren.

Dit geldt niet alleen voor materialistische zaken. Je kunt je ook weer richten op het feit dat je een leuke relatie hebt, de mogelijkheid tot reizen, het zonnetje dat vandaag zo lekker schijnt of de regen die de aarde van water voorziet.

Minder herinnert ons er weer aan dat we dan ook genoeg hebben. We kunnen weer dankbaar zijn voor alles wat we hebben.

Je hebt meer overzicht

Verlang je naar meer rust en minder stress, dan is opruimen een uitkomst. Hoe vaak zoek je iets waarvan je bíjna zeker weet dat het ergens in huis ligt, maar wat je niet kan vinden?

Minder troep in huis zorgt ervoor dat dingen makkelijker vindbaar zijn. Als je de Japanse methode voor opruimen hebt gebruikt, heeft bovendien alles nu een vast plekje in huis. Je weet weer waar je je spullen kan vinden zonder vier keer door het huis te lopen.

Naast dat je niet meer gefrustreerd hoeft te zoeken, verlaag je de hoeveelheid visuele prikkels. Dingen die om ons heen zijn vragen altijd een bepaalde mate van aandacht. Ook als ze achter deurtjes staan blijft het je mentaal bezig houden (‘Dat moet ik nog opruimen, ooit!’).

Meer tijd voor andere leuke dingen

Minder tot niet zoeken is al een grote winst in tijd. Maar wat dacht je van het onderhoud van al die spullen? Afstoffen, wegstoppen, aan de kant zetten, een plekje ervoor zoeken: het kost allemaal tijd. Met opruimen op zijn Japans heb je alleen nog dingen in huis die je fantastisch vindt, dus er hoeft niets meer achter deurtjes verborgen te worden.

Het is praktischer

Ben je al eens verhuisd? Verbaasde je je over hoeveel spullen van elk kastje, hoekje en plankje kwam? Over de tijd heen verzamelen we een hoop spullen, vaak van onszelf en soms van anderen. Alhoewel we achterin ons hoofd best weten dat die kasten vol liggen, wordt de omvang ervan pas echt duidelijk als je ze in dozen moet stoppen.

Sommige mensen komen hierachter als een dierbare overlijdt (vaak de vader of moeder) en zij het huis moeten leeghalen. Anderen komen erachter hoeveel spullen ze hebben verzameld als ze voor een langere wereldreis hun huis verlaten. Wat doe je met al die spullen? Bewaren, weggeven of weggooien?

Hoe minder spullen je hebt, hoe praktischer het is. Als backpacker wil je niet 30 kilo op je rug hoeven dragen. Dat wil je ook niet figuurlijk met de spullen die in je huis slingeren. Door nu alvast je huis uit te mesten, hoef je niet meer op te zien tegen eventuele verhuizingen.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Het is beter voor ons milieu en onze aarde

Hoe meer we willen hebben, hoe meer er geproduceerd moet worden. Dit heeft effect op ons milieu. Grondstoffen worden gebruikt, (giftige) stoffen worden uitgestoten en weggooiproducten liggen binnen no time op de vuilnisbelt. Zo draagt ons koopdrang bij aan de verarming van de aarde. Minder en bewuster kopen betekent een mindere belasting voor onze aarde.

Je kunt je vrijgevigheid oefenen

Zodra je gaat opruimen, kom je spullen tegen die misschien wel wat opleveren op een rommelmarkt. De helft van je glazen, oude knuffels, beddengoed, je 29ste handdoek …

Het voelt zo onnodig om die spullen die nog gebruikerswaarde hebben weg te gooien. Sommige spulletjes zijn nog goed genoeg voor gebruik, alleen jij gebruikt het niet meer. Marktplaats of een rommelmarkt zijn uitgelezen kansen om er wat geld voor te krijgen.
Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Aan de andere kant is dit je kans om andere mensen te helpen. Zoek eens of er instanties zijn die je spullen goed kunnen gebruiken. Vrijgevigheid geeft je op langere termijn meer voldoening dan die paar euro’s die je op de rommelmarkt had opgehaald. Nog een bonus: het kost je waarschijnlijk minder tijd en frustratie!

Opruimen en bezuinigen: Je houdt geld over!

Hoe kan opruimen je nu geld besparen? Bij de manier van opruimen van Marie Kondo hoort een gedachtegoed: je houdt en koopt alleen nog maar dingen waarvan je blij wordt. Dat betekent geen koopjes meer omdat ze goedkoop zijn. Geen grotere barbecue dan de buurman. Niet meer de nieuwste trends in huis halen. Het resulteert in minder kopen, zodat je huis daadwerkelijk opgeruimd blijft.
© 2017 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Konmari methode van Marie Kondo: een opgeruimd huisDe Konmari methode van opruimexpert Marie Kondo is een wereldwijd populaire methode om je huis op een makkelijke en snel…
Beginnen met je huis opruimen: stappenplan naar Marie KondoBeginnen met je huis opruimen: stappenplan naar Marie KondoAls je veel rommel in je huis hebt, kan dat behoorlijk wat tijd, energie en frustratie opleveren. Misschien heb je er al…
Marie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieMarie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieHet fenomeen Marie Kondo is anno 2019 niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Haar KonMari-methode heeft in korte…
Papieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie KondoPapieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie KondoDe KonMari-methode is een opruimsysteem, dat door de Japanse schrijfster en opruimguru Marie Kondo is ontwikkeld. Kondo…

Wat is een kater en wat kun je hiertegen doen?Wat is een kater en wat kun je hiertegen doen?Het is vervelend als je je na een avondje stappen rot voelt. Je wordt vroeg wakker en begint misselijk te worden, je hoo…
Wat is er waar over wandelen?Wat is er waar over wandelen?Dat wandelen goed voor de mens is, is niets nieuws. Je bent lekker in beweging en wandelen is, eventueel met behulp van…
Bronnen en referenties
Marilyn (105 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.