Wat is een kater en wat kun je hiertegen doen?

Wat is een kater en wat kun je hiertegen doen? Het is vervelend als je je na een avondje stappen rot voelt. Je wordt vroeg wakker en begint misselijk te worden, je hoofd tolt en je hebt verschrikkelijke dorst: je hebt een kater. Natuurlijk wil je gewoon verder met je dag in plaats van ziek in bed te liggen. Dus wat kan je het beste doen, eten en drinken bij een kater? Maar ook, hoe voorkom je dit brakke gevoel?

Wat is een kater?

Om te herkennen of je een kater hebt en deze te verhelpen, is het verstandig om te begrijpen wat er met je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt en waarom je een kater hebt.

Oorzaken van een kater

Door het drinken van alcohol verliest je lichaam veel vocht. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving van de nieren waardoor het lichaam uitdroogt. Bij het drinken van bier of wijn krijg je nog enigszins vocht binnen, maar hoe sterker de drank, hoe minder vocht je binnen krijgt. Pas dus op bij het drinken van sterke dranken, hierdoor krijg je snel een kater. Door het vochtverlies voel je je de ochtend na het uitgaan slap, moe en heb je een droge mond en veel dorst.

Ook vormt je lichaam bij het afbreken van alcohol de stof 'aceetaldehyde'. Deze stof komt vrij bij het stofwisselingsproces van het lichaam (dus bij het afbreken van alcohol). De stof zit bijvoorbeeld ook in sigarettenrook en koffie en werkt verslavend. Te veel van het stofje zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Je lichaam breekt het zo snel mogelijk af, maar hoe meer alcohol je hebt gedronken hoe moeilijker dit gaat en hoe meer hoofdpijn je dus hebt.

Verder zorgt de alcohol voor (soms hevige) irritatie van het maagslijmvlies. Hierdoor kan je je misselijk voelen. Tot slot speelt je gemoedstoestand een grote rol bij het drinken van alcohol. Als je erg moe of down bent heeft je lichaam minder de energie om vocht op te nemen en later de alcohol af te breken. Zo zul je dus automatisch sneller dronken worden en een hevigere kater hebben.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Foezelalcoholen
Alcoholische dranken bevatten behalve alcohol (ethylalcohol) ook nog andere soorten alcohol. Deze andere soorten alcohol worden foezelalcoholen genoemd. Deze stofjes komen in kleine hoeveelheden voor, maar hebben wel een groot effect op je. Foezelalcoholen zijn giftig en hebben langer de tijd nodig om afgebroken te worden dan alcohol. Het is daarom de volgende dag nog in het bloed aanwezig. De ernst van de kater wordt mede bepaald door de hoeveelheid foezelalcoholen. In dranken zoals wodka en whisky zitten sterk genoeg weinig foezelalcoholen, in bepaalde soorten wijn zoals pruimenwijn juist veel.

Hoe voorkom je een kater?

Om een kater en diens beroerdigheid te voorkomen, kun je deze dingen het beste doen:

Voor het uitgaan

  • Zorg dat je niet heel moe bent als je van plan bent om te gaan stappen. Zo word je minder snel dronken en heeft je lichaam meer kracht om vocht vast te houden.
  • Neem een stevige, vette maaltijd als avondeten. Hierdoor heb je een stevige onderlaag en kan je meer drank verdragen. Het vet zorgt dat de absorptie van alcohol trager en slechter verloopt. Bovendien heeft je maag zo meer tijd om vocht op te nemen. Je kunt ook een beker melk drinken voordat je alcohol gaat drinken. Dit zorgt ook voor een vette laag onder in de maag.

Tijdens en na het uitgaan

  • Drink tussen het drinken van alcoholische dranken in ook eens een glas water of niet-alcoholische drank. Hierdoor neemt het lichaam vocht uit het water op, wat het vochtverlies dus tegengaat.
  • Hou het zo veel mogelijk bij één soort drankje. Ga bijvoorbeeld geen bier en wijn door elkaar drinken, je maag kan dit slecht hebben omdat er zo verschillende soorten foezelalcoholen binnenkomen. Hier kan je erg misselijk door worden, ook al op de avond zelf.
  • Rook niet of weinig. Een studie van de Brown University (een studentenonderzoek in 2013) toonde aan dat studenten die ook sigaretten rookten tijdens het drinken, meer kans hadden op een kater de volgende dag. De kater was ook intenser onder de rokers. De lucht van sigarettenrook die je de ochtend na het stappen vaak nog ruikt maakt ook misselijk.
  • Eet na het stappen wat. Vaak geeft je lichaam dit zelf ook aan door een sterk hongergevoel. Door wat te eten krijgt je lichaam meer kracht en zit je maag niet alleen maar vol met alcohol.
  • Drink voor het slapengaan (na het uitgaan) een paar glazen water. Probeer per glas alcohol ook een glas water te drinken. Zo ga je wederom het verlies van vocht tegen.

Genezen en herstellen

Is het toch zover gekomen dat je een kater hebt, wat kan je dan het beste doen om het te verhelpen?
  • Drink veel water. Je lichaam heeft te veel vocht verloren en dus ook weer vocht nodig om te herstellen.
  • Als je niet al te misselijk bent, eet dan een stevig vet ontbijt met bijvoorbeeld ei en yoghurt.
  • Ben je wel heel misselijk, hou het dan bij licht fruit zoals appel of peer, en drink veel water. Fruit zoals kiwi zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt wat helpt bij het herstellen. Pas op met te veel suikers of zoete sapjes als je erg misselijk bent, want je kunt hiervan snel gaan braken.
  • Probeer te slapen. Zo gaat de tijd sneller voorbij en voel je je minder moe als je weer wakker wordt.
  • Neem na het wakker worden gelijk een douche om je wat frisser te voelen (en 'fris' wakker te worden).
  • Ga een stukje lopen of sporten. Hierdoor ga je zweten en scheidt je lichaam afvalstoffen af. Ook voelt de frisse lucht lekker aan.
  • Concentreer je op iets anders dan je pijn, misselijkheid, moeheid et cetera. Probeer je met iets anders bezig te houden, omarm jezelf niet met zelfmedelijden. Hier word je vrolijker van en zo gaat de tijd sneller, waardoor je je sneller weer beter voelt.
  • Neem een paracetamol tegen de hoofdpijn. Dit zal echter niet helpen tegen misselijkheid, moeheid en braken.
  • Er bestaan ook 'anti katermiddelen'. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen op internet. Het is wel verstandig om eerst even te lezen wat er precies in zo'n middel zit en hoe het werkt. Veel middelen bevatten alleen vocht of natuurlijke suikers, die je ook kunt binnenkrijgen door het drinken van water en eten van fruit. Zo'n middel is dan overbodig. Je kunt hierover altijd je apotheker raadplegen.
  • Bron: Pologi, PixabayBron: Pologi, Pixabay
    Sommige mensen drinken juist een glas bier of wijn als ze zich de ochtend na het uitgaan rot voelen. Het is echter niet bewezen waarom dit tegen een kater zal helpen en het is daarom volgens velen een mythe. Je moet zelf aanvoelen of je je hier niet te slecht voor voelt en of je het wilt proberen.

Afbreken

Het afbreken van één glas alcohol duurt ongeveer anderhalf uur. Dit is niet te versnellen: koffie, slaap, frisse lucht, het helpt geen van allen om het te bespoedigen. Maar het zijn zeker manieren waardoor je je iets beter kan gaan voelen. Doe wel waar je je prettig bij voelt: forceer jezelf niet uitgebreid te gaan ontbijten als je te misselijk bent.
© 2017 - 2024 Annastasia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…

Elektronische sigaret: schadelijk of niet?Elektronische sigaret: schadelijk of niet?Gebruikers van een elektronische sigaret (e-sigaret) roken niet, maar dampen. Dat klinkt minder schadelijk dan roken. Ma…
Beginnen met je huis opruimen: stappenplan naar Marie KondoBeginnen met je huis opruimen: stappenplan naar Marie KondoAls je veel rommel in je huis hebt, kan dat behoorlijk wat tijd, energie en frustratie opleveren. Misschien heb je er al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ponce Photography, Pixabay
  • Brown University's studentenonderzoek: does smoking cause worse hangovers? (2013)
  • http://www.drugsenuitgaan.nl/hulp-en-advies/veel-gestelde-vragen/uitgebreid/?vraag=20
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pologi, Pixabay
Annastasia (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.