Wat is er waar over wandelen?
Dat wandelen goed voor de mens is, is niets nieuws. Je bent lekker in beweging en wandelen is, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok, tot op hoge leeftijd te doen. Iedereen aan het wandelen krijgen is dus zonder meer goed. Dat neemt niet weg dat er ook wel wat fabels aan wandelen kleven. Fabels die mogelijk een uiteindelijk niet haalbaar verwachtingspatroon neerleggen bij degene die de wandelschoenen aantrekt en eropuit trekt. Wat is waar en wat is niet waar over wandelen?
Waarom wandelen gezond is?
Bewegen
De mens is er oorspronkelijk niet op gebouwd om grotendeels zittend door het leven te gaan, maar dat is bij veel mensen wel te praktijk. De mens moet voldoende beweging krijgen en daar wordt dan vervolgens een normering aan gehangen om de mens maar uit die bureau-, autostoel of fauteuil te krijgen. Zo is 30 minuten actief bewegen* per dag voor de officiële overheidsinstanties al vele jaren de norm, maar er zijn steeds meer professionals (artsen, therapeuten, trainers) die het over 45 tot 60 minuten per dag actief bewegen hebben.
* Onder actief bewegen verstaan we niet rennen en ook niet slenteren, maar wel flink doorstappen. Zo’n 4 tot 5 kilometer per uur.
Bron: KathrinPie, Pixabay Voel je fit
Als je fit bent, voel je je beter. Het beste is dat je jezelf en je lichaam goed genoeg kent, zodat je ook zelf aanvoelt hoeveel beweging je (nog) nodig hebt. De groep mensen die aanvoelt die dag nog een stuk te moeten gaan lopen, omdat het nog lichamelijk nog niet ‘goed voelt’, is echter klein. De eerdergenoemde geldende bewegingsnorm (per dag) is dus een algemeen gegeven, maar wel een reëel uitgangspunt om de hanteren. Het spreekt voor zich dat langer lopen altijd mag.
Zonder kosten
Behalve dat het goed is om te lopen, kan je het ook nog eens gratis doen en is daarmee toegankelijk voor iedere beurs. Alleen of gezamenlijk, zoek zelf een leuke route uit of kies een reeds vastgelegde route en ga op pad.
Wandel dus!
Wandelen is goed voor je fysieke en mentale gesteldheid. Want behalve het belang van bewegen om fit te blijven, werkt een wandeling - zeker in een mooie omgeving - ook nog eens rustgevend voor de geest. Het loslaten van beelden die je maar niet uit de geest lijkt te kunnen halen of juist geïnspireerd raken, behoren dan tot de mogelijkheden.
Het fitte gevoel krijg je door bijvoorbeeld het vergroten van je uithoudingsvermogen, je traint tijdens het wandelen je longcapaciteit om de zuurstof zo goed mogelijk op te laten nemen door het lichaam. Zuurstof wordt via het hart en de bloedvaten getransporteerd. Het helpen laten groeien van de longcapaciteit, maakt dat wandelen dus ook goed is voor het hart en de bloedvaten.
Wat is er waar over wandelen en wat niet?
Wandelen is zonder meer goed voor de mens, daar is iedereen het wel over eens. Toch wordt er weleens meer gehangen aan ‘de kapstok’ die wandelen heet. Enkele feiten en mogelijke fabels die een reëel beeld geven over wandelen.
Bron: DG RA, Pixabay Cijfers
Er zijn verschillende goede websites die informatie over wandelen geven. Je komt er onder meer de volgende kerncijfers (2015) over ons wandelgedrag tegen, te weten:
- We lopen steeds meer, want in Nederland maken we inmiddels totaal zo’n 481 miljoen wandelingen per jaar.
- Gemiddeld lopen we over 8,7 kilometer zo’n 111 minuten.
- Als we alle Nederlanders op een hoop gooien, dan wandelt er z’n 62 procent met enige regelmaat.
- Zo’n 35 procent van de mensen wandelt zeker éénmaal per week.
- De doorgewinterde Nederlandse wandelaar loopt gemiddeld tussen de 10 en 25 kilometer per dag.
- De gezondheidswinst is bijna 7 miljard euro.
Afvallen
Door een half uur te wandelen, ook in een goed tempo, verlies je geen gewicht (als dat je insteek is). Om gewicht te verliezen moet je zeker één uur stevig doorwandelen (ca. 5 kilometer per uur) om zo’n 250 kilocalorieën te verliezen.
Spierpijn
Hoewel het anders lijkt, is het niet goed bij spierpijn het bewegen zo veel als mogelijk te vermijden. Als je spierpijn hebt is het goed heel rustig te blijven bewegen (spieren dus niet overbelasten). Zo kom je sneller van je spierpijn af.
Kanker
Er zijn steeds meer mensen die leven bij de stelling dat wandelen goed is tegen allerlei kankersoorten. Hoewel er een kern van waarheid in zit, is het toch iets te kort door te bocht om dat zo te stellen zonder toelichting. Dat mensen kanker krijgen kan met verschillende zaken te maken hebben. Maar het is wel zo dat bewegen in zijn algemeenheid - en dat kunnen dus ook allerlei andere sporten zijn - goed is tegen overgewicht. Minder overgewicht helpt weer bij verschillende kankersoorten zoals borst-, dikkedarm-, slokdarm- en alvleesklierkanker. Bij dikkedarmkanker is bij regelmatig goed bewegen de kans zelfs zo’n 40 procent kleiner.
Bron: Alfcermed, Pixabay Antidepressie
Mensen met een depressie wordt bijna altijd wandelen ‘voorgeschreven’. Er is gebleken dat negatieve gedachten verminderen als je wandelt. Dit heeft te maken met de bloedtoevoer naar de prefrontale cortex in de hersenen (die door wandelen gestimuleerd wordt). Bij depressie nemen de verbindingen naar de prefrontale cortex af, vooral de linkerkant, en dat heeft weer tot gevolg dat deze kleiner wordt c.q. in volume afneemt. Het gevolg is dat de positieve gedachten en gevoelens verminderen of zelfs stilvallen en de negatieve gevoelens blijven nog actief. Veel wandelen kan dus wel degelijk helpen.
Maar ook als je nog niet depressief bent, maar wel voelt dat je last van stress in je lichaam hebt, dan is wandelen zonder meer goed c.q. ontspannend.
Train je alleen de benen?
Als je wandelt train je meer dan de benen. Tijdens het wandelen train je namelijk ook de rug. Verder neem je - als je het goed doet - ook meteen een correcte rechte houding aan en daar neem je je schouders dan ook in mee. Verder train je ‘aan de binnenkant’ zoals eerder aangegeven de longen, hart en bloedvaten.
Een correcte houding werd in het verleden nog wel eens geoefend door een houten kledinghanger (incl. broekenhanger) in de jas te doen. Je staat goed als je de kledinghanger als het ware niet herkent onder de jas. Deze techniek werkt nog steeds en wordt ook nog wel een toegepast. Zo dwing je jezelf rechtop te lopen en de schouders tegen de hanger aan te ‘duwen’.
Tot slot
Wandelen wordt alleen maar populairder en dat heeft enerzijds te maken met het drukke leven waarin we zitten, waarbij we beseffen dat wandelen een goede manier is om zaken los te laten en te ontspannen. Anderzijds is wandelen ook enorm laagdrempelig en dat maakt dat iedereen het altijd en overal kan doen. Wandel je gelukkig!