Hoe voorkom je een hartaanval?

Hart- en vaatziekten vormen nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak ter wereld. Bij mensen boven de 65 sterft maar liefst 8 op de 10 mensen aan één of andere vorm van aandoening aan het hart. De volgende strategieën kunnen helpen om het risico op een hartinfarctl te reduceren en kunnen bovendien zorgen voor bewustwording van de belangrijkste waarschuwingssignalen van dreigend hartfalen bij mensen in je omgeving. Hoe kun je een hartaanval voorkomen? De hier beschreven leefregels worden aangeraden door de Amerikaanse stichting Caring.com, die speciaal in het leven is geroepen om mensen te helpen om zo goed mogelijk voor hun ouders, grootouders en andere dierbare familie te zorgen:

1. Ken de waarschuwingssignalen van een hartaanval

Enkele typerende symptomen van een (dreigende) hartaanval zijn de volgende:
  • Pijn op de borst (angina pectoris)
  • Kortademigheid
  • Hartritmestoornissen (overslaand hartritme of snel/ onregelmatig kloppen)
  • Gezwollen benen
  • Een blauwe huidskleur (cyanose)
  • Langdurige vermoeidheid of algemene malaise
  • Flauw vallen
  • Een langer aanhoudende, onverklaarbare hoest
  • Ophoesten van bloed

Maar soms zijn de symptomen niet zo overduidelijk. Een hartaanval kan aanvoelen als maagpijn of zelfs als de griep. Als iemand al een eerste infarct heeft gehad, wees dan extra waakzaam en neem tijdig contact op met een arts of het alarmnummer.

2. Vermijd risicoverhogende medicatie

Een aantal typen medicijnen kunnen risicoverhogend werken. Dit zijn onder andere:
  • Hormoon substituten
  • Rosiglitazone (voor diabetes)
  • COX-2 inhitors (voor pijn bij artritis)

Het is aan te bevelen voorschriften voor deze typen medicatie goed door te spreken met de huisarts en waar mogelijk te kiezen voor minder riskante alternatieven.

3. Houd de bloeddruk in de gaten

Een te hoge bloeddruk is een gekende risicofactor voor een hartinfarct. Als er een dergelijke diagnose is gesteld, is het raadzaam hiervoor behandeling te zoeken en regelmatig de bloeddruk door de huisarts te laten controleren.

4. Houd “slechte” cholesterol niveaus laag

Ook een te hoge waarde van zogenaamd slecht cholesterol vormt een risico. Via een bloedtest kan eenvoudig worden vastgesteld of de cholesterolwaarden binnen de geaccepteerde ranges vallen. Ook hier geldt dat het raadzaam is om te werken aan een optimaal cholesterol niveau, eventueel in samenspraak met een voedingsdeskundige. In het algemeen kunnen gezonde voeding en voldoende sporten bijdragen tot het optimaliseren van het cholesterol peil in het lichaam.

5. Houd bestaande diabetes onder controle

Drie op de vier mensen met diabetes sterven aan hart- en of vaatziekte. Houd daarom de bloedsuikerspiegel onder controle en neem voorgeschreven medicatie voor suikerziekte altijd en bovendien tijdig in.

6. Eet gezond

Gezond eten is altijd een aanrader. Om je hart en bloedvaten zo goed mogelijk te beschermen is met name een vezelrijk dieet met granen, groenten, fruit, vis, gevogelte, mager vlees en light-producten raadzaam. Pas op met de inname van vet voedsel en drink niet te veel en te vaak alcoholische dranken.

7. Sport voldoende

Sporten is essentieel voor de cardiovasculaire gezondheid. De hartstichting beveelt aan om minimaal 30 minuten per dag gemiddeld intensief te sporten/ bewegen gedurende bij voorkeur 5 keer in een gemiddelde week.

8. Let op je gewicht

Overgewicht is een enorme risico factor voor hartziekten. De gekende BMI (Body Mass Index) helpt je om eenvoudig te bepalen of je gewicht goed is voor jouw lengte. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte. Is de uitkomst hoger dan 30, dan ben je medisch gezien te zwaar en doe je er goed aan om wat gewicht te verliezen.

9. Stop met roken

Wie weet inmiddels niet dat dit één van de grootste risico’s is, die er bestaat? Stoppen met roken kan de kans op een hartaanval met 50% of zelfs meer verminderen! Wanneer het je moeilijk valt om te stoppen zoek dan je toevlucht tot je huisarts, die je alles kan vertellen over medicatie en hulpmiddelen, die stoppen iets eenvoudiger maken.

10. Manage stress en depressie

Je emotionele en psychologische staat kunnen een groot effect hebben op je fysieke gezondheid. Het minimaliseren van stress, woede en depressie is derhalve raadzaam. Ook eenzaamheid is niet goed voor de fysieke gesteldheid. Zoek activiteiten op, die je een prettig gevoel geven en je de kans bieden om aansluiting te vinden bij anderen. Geluk alleen kan geen hartaanval voorkomen maar kan wel een laatste belangrijke bijdrage leveren aan een lang en gezond leven.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Boos worden en het risico op een hartaanvalBoos worden en het risico op een hartaanvalHartaanvallen en ander hartfalen vormen heel vaak de oorzaak van een overlijden. Veel verschillende factoren kunnen je r…
Hartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenHartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenWat is een hartstilstand precies en waaraan kun je die herkennen? Wat zijn de belangrijkste tekenen en symptomen? Is een…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…

Kalebassen, veelvormig en nuttigKalebassen, veelvormig en nuttigFleskalebas (Lagenaria siceraria) is een van de eerste gewassen die op aarde door de mens in cultuur is gebracht. Bijzon…
TruColor zonnebril, hoe werkt het?TruColor zonnebril, hoe werkt het?De Tru Color zonnebril is een zonnebril met een melaninefilter in de glazen. Alleen de makers van Tru Color zonnebrillen…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl (Body Mass Index, BMI)
  • www.caring.com
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.