Gezonde werknemers: betaalbare en verrassende mogelijkheden
Een bedrijf dat in slechte tijden op het welzijn van werknemers bezuinigt, komt vroeg of laat van een koude kermis thuis. RSI en burn-out zijn nog maar een paar van de kostbare mogelijke gevolgen. Het goede nieuws: werknemerswelzijn stimuleren kan betaalbaar zijn, en nog leuk ook. Verrassende mogelijkheden voor de werkgever, de zelfstandige én natuurlijk werknemers zelf.
Mag de hond mee?
Amerika loopt voorop in de ontdekking van de heilzame werking van niet-voor de hand liggende levende wezens op kantoor en in bedrijf. Wat blijkt? Een hond op het werk leidt weliswaar tot wat loslatende dierenharen hier en daar, maar ook tot groeiende motivatie en werkplezier. Niet alleen voor de bezitter, ook voor medewerkers. Natuurlijk moet rekening gehouden worden met hondenhatende of allergische collega’s, maar mits in goed overleg, schijnt een huisdier het werken een onverwachte dosis ‘wellbeing’ te geven. Maar het verhaal gaat nog (veel) verder. Het was ook een Amerikaans bedrijf dat, plotseling geconfronteerd met een golf van zwangere medewerkers, een experiment aanging waarbij de baby mee mocht naar kantoor. Reclamebureau T3 richtte daarvoor een heuse kinderkamer in, en de vrouwen pasten voor elkaar op als er bijvoorbeeld een vergadering was. De oprichtster van het bedrijf boekte succes: personen zowel als bedrijf floreerden, en de reputatie van het bedrijf als goede werkgever legde haar evenmin windeieren. Inmiddels telt het bedrijf naast een zekere hoeveelheid baby’s, ook inwonende honden en een.. geit....
Stimuleer een opgeruimd bureau (het Tefal-principe)
Enkele jaren geleden kwam een schrijver van ‘zakelijke’ boeken met het advies om de dag te beginnen met een forse stapel wankelende dossiers op het bureau en die in de loop van de dag te verspreiden, met een gespannen blik door het pand te dragen of van de linker- naar de rechterkant van het bureau te verplaatsen. Die tijden zijn voorbij. Rommel krijgt steeds minder vaak het stempel ‘druk, dus goed’. De werkomgeving is juist een mogelijk symbool aan het worden van een opgeruimde, uitgebalanceerde geest. Wie geestelijk durft loslaten, durft ook bedrijfsmatig en praktisch dingen weg te gooien, risico’s te nemen, en nieuwe dingen toe te laten; althans, zo luidt de filosofie. Voeg daarbij een onderzoek dat uitwees dat we een schrikbarend deel van de werkdag verdoen aan het zoeken van onvindbare zaken, en er zijn voldoende argumenten om schoon schip te maken. Stimuleer werknemers om de werkplek netjes te houden, of tenminste aan het eind van de dag netjes achter te laten. Als goede start kun je eenmalig een Professional Organizer inhuren.
Mag ik even aan u zitten?
Nu RSI en andere spanningsklachten een schadepost van belang zijn geworden, vinden steeds meer bedrijven het nodig aan hun werknemers te gaan zitten – of zichzelf eens fijn te verwennen. Let wel, we bedoelen niet de ‘afdeling‘ ongewenste intimiteiten, maar de gewenste en keurige aanraking. Denk aan snelle stoelmassages voor werknemers op locatie. Grotere bedrijven huren er zelf een in, voor anderen is het een mogelijk kantooruitje. Zelfs vijftien minuten-watermassages door middel van waterstralen die de kleding en huid niet bereiken, dus de gemasseerde persoon droog houden, worden steeds gewoner. Bijvoorbeeld op het Nederlandse Schiphol, waar de zakenreiziger wordt bediend. Waarom? Massage werkt tegen lichamelijke en geestelijke stress, stimuleert de bloedsomloop en ontspanning, en werkt zo tegen de grootste arbeidsgerelateerde boosdoeners van onze tijd: geestelijke en lichamelijke spanningsklachten.
Tip
Zwemmen is een vorm van natuurlijke massage, en een groepsabonnement op het zwembad voor het bedrijf is bij veel zwembaden bespreekbaar
Coach iemand eens
Het kan (veel) erger voorkomen: een paar uurtjes coaching ter beschikking stellen van iemand die even niet zo lekker draait. De coach is vanouds natuurlijk een succes op het voetbalveld, maar nu ook niet meer weg te denken van de werkplek. Het accent verschuift hiermee volkomen terecht van verhelpen naar voorkomen. Het aanbod is duizelingwekkend (of huiveringwekkend, naargelang je persoonlijke mening). Rijp en groen heeft zich op het coaching-concept gestort. Naast de aloude loopbaanbegeleiding, een willekeurige greep uit de nieuwere opties: haptonomie, stresspreventie, meditatie, lichaamswerk, ademwerk of Neuro-Liguistisch Programmeren (NLP). Het doel is net zo veelzijdig. Van alle neuzen één kant op zetten tot werknemers gezond en gemotiveerd houden. Dus, al is er veel kaf onder het koren, de coachingstrend is er wel een met verdiensten.
Tip
Is een professionele coach inhuren te duur? Adopteer het principe dan zelf. Coach uw werknemers wat bewuster, of doe ze met enige regelmaat een toepasselijk ‘zelfhulpboek’ cadeau.
Denk zen
Een opvallende trend, die feitelijk samenhangt met alle bovenstaande trends: het zogenaamde holistische principe, dat uitgaat van geest en lichaam als een geheel, heeft nu ook het bedrijfsleven bereikt. Dat gaat nog een stap verder met de opmerkelijke opkomende belangstelling voor.. het geestelijke. Zelfs de prestigieuze Nederlandse business-universiteit Nijenrode heeft een leerstoel Business Spiritualiteit. Misschien lijkt het glad ijs, de combinatie van aardse zaken als winst en getallen, met hogere aspiraties. Maar wie weet hoe ver werkelijke bezieling door kan dringen, zolang de motivatie oprecht is? En wie heeft niet ondervonden dat een team veel meer presteert dan een clubje individuen? Het klinkt wellicht vergezocht, maar ook bedrijfsmatig kun je je altijd sterker verbinden. Zingeving is altijd te vinden. Onderling, met name. Te beginnen met collega’s, of door de bedrijfsfilosofie meer te benadrukken of voor je werknemers tot leven te brengen, of door eens gezamenlijk een korte cursus te doen over het ‘dienen’ van de klant.... Begin gerust bescheiden, door een (grotere) stap van individualiteit naar gemeenschappelijkheid.
Tip
Bezinning op wat je doet, voor wat en voor wie, is een grote persoonlijke motivator voor zowel werkgever als werknemer. Maar ook in de privésfeer is bezinning een goede zaak. Uiteraard kun je dit ook zelf, alleen, in alle afzondering– en wel door serieus tijd en aandacht vrij te maken voor rust, meditatie of wat het ook is dat die overactieve hersenen even tot stilstand brengt en het ' contact met jezelf' een kans geeft.