Een ongezonde levenstijl ombuigen in een gezonde levenstijl
Vorige week kwam de Landelijke Groeistudie van onderzoekscentrum TNO met het nieuws dat de Nederlandse jeugd niet meer groeit in de lengte, maar in de breedte. Dit betekent dat de jeugd dikker wordt en dat dus meer jeugdige Nederlanders een ongezonde levensstijl hebben. De Nederlandse jeugd eet ongezonder, drinkt meer alcohol en beweegt steeds minder. Hoe kan de Nederlandse jeugd haar ongezonde levensstijl ombuigen in een gezonde levensstijl?
Voeding en drinken
Overal waar je kijkt in een straat of winkelcentrum zijn er wel een aantal snackbars of fastfoodrestaurants te vinden die lekkere snacks verkopen. In de schoolkantine worden er ook ongezonde snacks verkocht of in de aula staat een frisdrankenautomaat. Het is soms niet makkelijk om deze verleiding te weerstaan voor de Nederlandse jeugd. Nu de Nederlandse jeugd steeds zelfstandiger wordt, is het ook steeds makkelijker voor de Nederlandse jeugd om deze zaken op te zoeken. Heel af en toe een patatje of een broodje kroket kan geen kwaad, maar te veel snacks eten is niet goed voor de cholesterol. Het probleem ligt niet alleen bij de snackbars en fastfoodrestaurants, maar ook bij de supermarkten is de verleiding groter. Je hebt daar meer aanbod en dus meer verleidingen zoals snoepgoed, chips en andere ongezonde verleidingen. Het is niet makkelijk om elke keer deze verleidingen te weerstaan. De Nederlandse jeugd heeft meer inspraak gekregen in wat er bij het gezin binnenkomt aan boodschappen. Er bestaat dus een kans dat de jeugd massaal chips en andere ongezonde dingen in de kar doet van het gezin. Echter hebben de ouders ook een bepaalde schuld in dat het kind dikker wordt. In de meeste gevallen geven de ouders het slechte voorbeeld qua voedingspatroon. Een voorbeeld hiervan is dat er bijvoorbeeld een paar keer per week patat gegeten wordt in het gezin of dat er onvoldoende groente en fruit wordt gegeten. De ouders hebben het drukker gekregen doordat de beide ouders werken en er dus minder tijd is om te koken. Hierdoor komen de ouders steeds meer in de verleiding om bijvoorbeeld makkelijk eten te laten bezorgen of eten af te halen. Maar niet alleen de voeding is een probleem. Ook het drinken vormt een probleem bij de voeding. De jeugd kiest vaak te zoete frisdranken met veel suiker. Dit zorgt ervoor dat de kans op tanderosie aanzienlijk toeneemt. Tevens zorgt een overschot aan suiker ervoor dat de kilo's er aan kunnen vliegen. Dit zit in veel energiedrankjes die ook veel cafeïne bevat. Veel jongeren in Nederland nuttigen al op jonge grote hoeveelheden alcohol. Vooral bier en zoete mixdrankjes zijn populair. Dit is op de lange termijn niet goed voor de lever van de jongeren van nu.
Bewegen
De jongeren in Nederland bewegen te weinig. In de grote steden worden de korte afstanden tegenwoordig niet lopend of per fiets afgelegd, maar met het openbaar vervoer of een scooter. De jongeren in Nederland zijn veel vaker te vinden achter de computer of achter de televisie om videospelletjes te spelen. De Nederlandse jongeren bewegen te weinig, er wordt relatief weinig aan sport gedaan dan bijvoorbeeld dertien jaar geleden. Dit is een medeoorzaak voor het feit dat Nederlandse jongeren steeds breder zijn geworden. Er wordt meer gegeten en gedronken, maar er wordt minder bewogen door Nederlandse jongeren. Als de trend in Nederland zo doorzet, dan hebben wij in Nederland een probleem met steeds meer jongeren die leiden aan obesitas. Dit zal er toe leiden dat de kosten in de gezondheidszorg zullen toenemen.
Hoe buig je een ongezonde levensstijl om in een gezonde levensstijl?
Als je denkt dat je door een dieet de nodige pondjes kwijt raakt op de korte termijn, dan is deze constatering juist. Op de lange termijn komen de kilo's juist weer erbij omdat een dieet voor een bepaalde tijd is en je in die tijd bepaalde producten moet laten staan of minder mag eten. Een dieet is dus niet de oplossing om een ongezonde levensstijl om te bouwen in een gezonde levensstijl. Bij een dieet eet je minder dan normaal gesproken en dit heeft tot gevolg dat je na het dieet weer terugvalt in het oude patroon. Je eet dan die producten die je niet mag omdat je snakt naar deze producten. Een ander gevolg van de na-effecten van diëten is dat het lichaam na het dieet de vetten versneld gaat opslaan voor het geval er nog een dieet gevolgd gaat worden. Meer bewegen is in principe een goede oplossing om een ongezonde levensstijl om te buigen in een gezonde levensstijl, maar dit moet wel samengaan met gezonde voeding. Je kunt zoveel bewegen, maar als je voeding niet goed is dan zal dit niet werken. Voor Nederlandse jongeren moeten de ouders het goede voorbeeld geven door gezond te eten en veel te bewegen. Een goed voorbeeld doet volgen in de meeste gevallen. Nederlandse jongeren en ouders moeten er van bewust worden gemaakt wat zij in hun lichaam stoppen qua voedsel. Het is soms niet makkelijk in de supermarkt om etiketten te lezen, want de etiketten kunnen misleidend werken. De Nederlandse ouders kunnen hun kinderen laten zien dat gezond eten lekker kan zijn. Niet alleen Nederlandse ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost, ook de overheid kan een duit in het zakje doen. Er kan bijvoorbeeld een accijns worden geheven op ongezonde voeding. Tenslotte hebben de Nederlandse jongeren uiteraard zelf verantwoordelijkheid over hun levensstijl? Kies je voor het korte genot of denk je ook aan de lange termijn waarin je op een gezonde manier kunt genieten?
Tips voor het ombuigen van een ongezonde levensstijl naar een gezonde levensstijl.
- Ga nooit op een dieet, want de pondjes komen net zo hard weer terug. Bedenk liever hoe je ongezonde voeding kunt vervangen door gezonde varianten. Die broodjes filet americain kun je bijvoorbeeld vervangen door broodjes met kipfilet met komkommer en tomaat
- Alleen je voedsel vervangen is niet genoeg. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat jij je lekker in je vel zult voelen. Maak bijvoorbeeld twee keer per week een stevige wandeling of ga lekker joggen. Is het nou echt nodig dat je met de scooter naar het winkelcentrum moet gaan? Ga liever een stukje lopen.
- Doe dit het liefst met een paar gezinsleden, want dit in je eentje volhouden is het moeilijkst. Dit vergt veel discipline en doorzettingsvermogen.
- Het is niet erg om heel af en toe te zondigen, maar doe dit niet te vaak. Kies een dag uit waarop je mag zondigen en de dag erna is een dag waar je extra goed let op wat je eet en hoeveel je beweegt.
- Als je buiten de deur gaat eten, kijk goed naar de menukaart. Er staat ongetwijfeld gezonde varianten op de menukaart.