Hoe creeer ik rust en orde bij mezelf?

We leven in een tijd waar we veel onder druk staan, werk slokt een groot deel van ons leven op en daarbij hebben we ook nog het huis en een privéleven te onderhouden. Mensen hebben hoge verwachtingen van en men heeft maar te presteren. Dit gaat vaak ten koste van de gemoedstoestand van mensen, men raakt gestrest en gefrustreerd met alle gevolgen van dien. Rust en orde creëren hebben we deels zelf in de hand maar vergt wel een beetje discipline. De beloning is echter groot.

Dagelijkse stress

Neem wat tijd voor jezelf / Bron: Jarmoluk, PixabayNeem wat tijd voor jezelf / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Iedereen ondergaat stress, stress kan vele bronnen hebben, kan tijdelijk zijn, maar ook chronisch, het kan komen door werk, familie, vrienden, je relatie, geldzaken, ziekte en nog vele andere oorzaken. Mensen kunnen hier vaak goed mee leven maar voelen zich, als gevolg van deze stress, ook gestrest thuis, kunnen slecht slapen, worden snel geïrriteerd, voelen zich onbegrepen en zwaar gefrustreerd. De beste methode is de bron van de stress uit te schakelen al is dit in de praktijk meestal niet mogelijk. Wel kan stress verminderd worden door een aantal simpele acties op het werk en in huis. Verbetering van de gemoedstoestand is nooit een kwestie van enkele uren werk, resultaat wordt meestal pas gezien na enkele dagen of weken en hoe meer u van de gegeven opties gebruik maakt hoe sneller het resultaat zich zal indienen.

Neem tijd voor jezelf

Vandaag de dag leven we in een druk leven, vooral de westerse cultuur. Er zijn cultuurgroepen uit niet westerse landen die een gezegde hebben die vaak slaat op de westerse vakantiegangers in hun land:

Quote van een inwoner van de Dominicaanse Republiek: Wij werken om te leven, jullie leven om te werken.

Niets is vaak minder waar, we leven onder een grote tijd en werkdruk, andere zaken gaan hier vaak bij ten onder wat ook extra stress oplevert. Aan het eind van de dag zijn we vaak zo moe dat we op de bank neerzakken met ons eten en hier niet meer vanaf komen tot het bedtijd is. Of, in sommige extremere gevallen, lekker thuis doorgaan met de administratie tot het bedtijd is (Of ver daar voorbij). Tot op zekere hoogte is tv kijken een vorm van rust, echter houdt tv en nieuws ons brein nog steeds erg bezig terwijl onze hersenen en lichaam juist de rust nodig hebben. TV kijken kan niet veel kwaad, maar neem toch tijd voor uzelf, lees eens een boek dat u leuk vind, of voer een hobby uit, doe iets waar u veel plezier aan beleeft en waarvan het eindresultaat bevredigend is. Het is niet alleen het eindresultaat dat bevredigend is, maar ook het werk op zich, omdat het een hobby is zal het uw geest van alledaagse zaken af brengen zodat u volledig op kunt gaan in de hobby waar u mee bezig bent. En of dit nou fotograferen is of tekenen, schrijven of lezen, het maakt niet uit, zolang de geest maar afgeleid is en u er plezier aan beleeft.

Rituelen om rust en orde te creëren

Rituelen kunnen een belangrijk aspect zijn in een menselijk leven. Veel mensen besteden geen tijd aan dit soort zaken omdat ze redelijk tijdrovend kunnen zijn. Echter kunnen ze een wereld van verschil betekenen. Rituelen kunnen zich op verschillende wijze uiten. Dit kan een ritueel zijn van thuiskomst waarbij bijvoorbeeld een frisse douche een uitkomst kan zijn na een zware dag of vlak voor het naar bed gaan waarbij bijvoorbeeld een bodylotion met een rustgevende muziek en etherische oliën weer erg prettig zijn.

Men hoeft niet te benadrukken dat rust een heel belangrijk aspect is in ons westerse leven. Een goede slaap is hierbij van essentieel belang, een ritueel voor het slapen gaan is dan ook nooit weggenomen. Een ritueel voor het slapen gaan is dan ook het ideale moment om even wat tijd voor uzelf te nemen, even voor u naar bed gaat zet u de computer of tv uit en gaat eens rustig een muziekje aanzetten, wat wierrook met rustgevende geuren. Rustgevende of slaapverwekkende geuren zijn zoal:
 • Lindebloesem
 • Melisse
  Bron: Jennyzhh2008, PixabayBron: Jennyzhh2008, Pixabay
 • Jasmijn
 • Lavendel
 • Anijs
 • Bergamot
 • Lotus
 • Magnolia
 • Mimosa
 • Patchoeli
 • Bulgaarse roos
 • Rozenhout
 • Den
 • Geranium
 • Sinaasappel
 • Vanille
 • Viool

Als u deze tijd gebruikt voor lichaamsverzorging is het cirkeltje rond. U zorgt voor rust in uw geest en ontspant uw lichaam op een actieve manier. Een warme douche is een mooi begin, dit gevolgd door bijvoorbeeld een bodylotion na de douche en overige verzorging zoals nachtcrème of bijvoorbeeld handencrème of voetencrème gecombineerd met een massage wil ook helpen. Daarbij heeft u twee vliegen in één klap, u zorgt voor lichamelijke en geestelijke rust en helpt lichamelijke probleempjes voorkomen of bestrijden.

Dagplanning

Een veel voorkomend probleem bij drukke mensen is dat ze gefrustreerd raken over het feit dat de zaken die ze gepland hebben niet kunnen afronden voor het einde van de dag. Deels is dit afkomstig door een slechte planning, deels door een onredelijke planning. We komen dus tijd te kort. De oplossing voor dit probleem is als volgt: Maak 's ochtends of, bij voorkeur, de avond van tevoren, een lijst van zaken die je de volgende dag allemaal af wilt hebben. Begin met de ochtend, schrijf alles in chronologische wijze op van het begin van de dag tot het einde van de dag en ga dan strepen: Is dat telefoontje met een vriendin nou echt zo belangrijk? Of moet dat telefoontje nou echt 1,5 duren terwijl je haar morgen toch weer ziet? Of is het nou echt nodig om 2x per week naar de pedicure te gaan, of moet die auto nou echt morgen met de hand gewassen worden of is het redelijker als ik die door de wasstraat gooi (tijdbesparing) of is dat wassen toch eigenlijk niet nodig? Streep zaken weg die niet zo belangrijk zijn en reduceer de tijd die u in andere zaken had besteed die niet echt nodig zijn. Als het een hobby is is het natuurlijk een ander verhaal, dan neem je door die zaken wel te doen tijd voor jezelf. Het is een kwestie van afwegen wat belangrijker is maar vergeet vooral niet om tijd voor jezelf ook in te plannen in je planning!

Zodra je hier mee klaar bent is het zaak dat u tijden koppelt aan de te maken opdrachten, wees reëel en geeft je taken net een beetje meer tijd als dat je nodig denkt te hebben, op deze manier kan het u niet frustreren als een taak wat langer duurt als gepland, het valt alsnog binnen de tijd die u er voor heeft opgegeven. Belangrijk is ook dat pauzes in deze planning worden ingevuld. Na verloop van tijd, als u deze taak goed uitvoert, zult u een zekere rust voelen, de planning ligt klaar en u hoeft zich geen zorgen te maken over fouten in de planning of de kwestie tijd tekort, op deze manier zal uw dag langer en rustiger blijken te zijn. Chaos is de meester van oorlog wordt er wel eens gezegd, in dit geval gaat het om een oorlog tussen de oren en dient op de juiste wijze, met structuur te worden opgelost.

Het huis organiseren

De chaoten onder ons kennen het wel: Een chaotisch ingericht huis of, elke dag weer, na het schoonmaken, is het weer een chaos omdat niks een vaste plek heeft en alles overal rondslingert. Bewust of onbewust zal men zich hieraan irriteren, het veroorzaakt stress en is vaak ook tijdrovend omdat dingen 'nooit op de plek zijn waar je het hebt achter gelaten'. Dit is dan ook een probleem die bij de bron aan moet pakken. Het maakt niet uit hoe je het doet, of je nou een lenteschoonmaak houdt of je doet het op een minder drastische wijze: Zorg voor structuur! Geef alles een vaste plek, gebruik logica, opslag van eten en drinken bij elkaar, bij voorkeur ook uitgesorteerd zodat je onmiddellijk weet waar wat ligt, maak overzichtelijke stapels van je kleding, zet je boeken zo in de kast dat ze rust uitstralen in plaats van chaos, zet ze b.v.b. allemaal rechtop van groot naar klein, of nog beter: Schaf een dichte kast aan voor dit soort zaken. Dit is geen excuus om de kast vol te proppen met zooi, maar sommige mensen kan het feit dat boeken een verschillende maat of verschillende (vloekende) kleuren hebben ook mateloos irriteren, dit kan ook zaak zijn met de voorraadkast, kledingkast of bijvoorbeeld de kast met wasgoed. Verder: Houd de afwas goed bij, zorg dat de was bijgehouden word en, als je wat gebruikt hebt, zet het weer terug op de plek waar het vandaan kwam! Neem hier 15 minuten per dag voor, en als er veel zaken gedaan moeten worden zoals de was, strek er een uurtje voor uit en vul het in in je dagplanning.

Eindplanning

Liggen er nog taken open die je toch niet hebt kunnen doen? Denk altijd positief, morgen is er altijd nog een dag en als je de planning goed bijhoudt is er altijd plaats voor een gemiste taak om die in te vullen op de volgende dag. Is dit niet het geval? Dan moet u zichzelf toch echt even afvragen of u zich niet te veel zaken op de hals haalt! In een eindplanning schrijft u de taken op die u moet onthouden voor de volgende dag, indien mogelijk is het verstandig om ze toe te voegen in de planning voor de volgende dag.

Rust creëren voor het slapengaan

Slapen is voor gestreste mensen vaak een serieus probleem, men ligt maar te piekeren... Is alles wel gedaan? En allemachtig, ik heb dit niet af kunnen krijgen, en dat niet... Om maar te zwijgen van de problemen die men mee naar bed neemt. De oplossing ligt vaak bij jezelf zoals al eerder aangegeven, maar tips voor beter slapen zijn nooit weg.

Eindconclusie

Bron: Claudioscott, PixabayBron: Claudioscott, Pixabay
Bovenstaande oplossingen klinken misschien een beetje drastisch, maar als u echt resultaat wilt zien is het zaak dat u het probleem ook goed aanpakt. Creëer structuur, word maar een beetje 'te' in de structuur, om een probleem op te lossen is vaak overdreven handelen noodzakelijk, zeker in het begin, door overdreven gestructureerd te handelen kunt u het teveel aan stress opheffen en een neutralere staat bereiken, na verloop van tijd zullen de rituelen en planningen natuurlijk worden en kunt u mogelijk bijvoorbeeld de gedetailleerde dagplanning laten vallen en vervangen voor een simpelere lijst. Het gestructureerd houden van het huis wordt meestal vanzelf eigen en uiteindelijk zult u dit uit uzelf gaan doen zonder er echt bij na te denken.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Etherische olie en de invloed op de slaapEtherische olie en de invloed op de slaapEtherische oliën worden gewonnen uit planten waarbij er uit één soort plant soms wel meerdere soorten olie kan worden ve…
De werking van geuren op lichaam en geestDe werking van etherische oliën is indrukwekkend en veelzijdig. Ze kunnen stimuleren, ontstressen, zorgen voor een goed…

Een ongezonde levenstijl ombuigen in een gezonde levenstijlVorige week kwam de Landelijke Groeistudie van onderzoekscentrum TNO met het nieuws dat de Nederlandse jeugd niet meer g…
Het geheim van een aantrekkelijk lichaamHet geheim van een aantrekkelijk lichaamWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen vallen op de juiste verhoudingen bij mannen en niet zozeer hoe g…
Bronnen en referenties
 • https://www.ahealthylife.nl/5-helende-kruiden-voor-lichaam-en-geest/
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jennyzhh2008, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Claudioscott, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.