Mindfulness: Bewust leven in het hier en nu

Mindfulness: Bewust leven in het hier en nu Mindfulness is inmiddels een bekende term geworden. Maar wat betekent het eigenlijk, en hoe doe je dat, mindful bezig zijn? Het komt erop neer in het hier en nu te leven, in plaats van steeds maar achterom of juist vooruit te kijken. Veel mensen leven in het verleden, anderen juist in de toekomst en dat terwijl het leven zich toch echt hier en nu aan het afspelen is. Hoe brengen we onszelf ertoe om nú te leven? Het leven is te kort om je bezig te houden met negatieve dingen als haat en jaloezie. Het leven is ook te kort om het te verspillen aan spijt, verdriet en woede. Bovendien is het leven te kort om dat wat je écht heel graag wilt doen steeds maar uit te stellen.

“… want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, …” dichtte Willem Elsschot in Het Huwelijk. Dat kan dan wel zo zijn, maar dat is nog geen reden om dan maar bij de pakken neer te gaan zitten en te zwelgen in zelfmedelijden. Hannibal had het ook niet makkelijk met al die olifanten in de Alpen, maar die verspilde zijn leven ook niet aan had ik maar en wat ben ik toch zielig, want daarmee krijg je zo’n kudde natuurlijk nooit de bergen over.

Verstand op nul, blik op oneindig en gewoon genieten van wat er op je pad komt! Natuurlijk mag je in je achterhoofd dromen over de dingen die je graag wilt bereiken, maar laat van het bereiken ervan niet je geluk afhangen. Het streven is misschien wel veel mooier, want de vervulling van je wens zou best eens vies kunnen tegenvallen. Niet voor niets hoor je veel mensen zeggen dat de voorpret eigenlijk het leukste deel van hun vakantie was.

Je bent goed zoals je bent, je hoeft niet eerst tien kilo af te vallen, te stoppen met roken of je studie af te ronden. Je wordt ook geen beter mens van een hogere functie en om een stukje chocolade te eten hoef je niet eerst een halve marathon te rennen. Het mag wel, als je het leuk vindt om jezelf die doelen te stellen en daar gelukkig mee bent, maar als je alleen maar droomt over de tijd dat je maatje 36 zult hebben omdat je dan pas echt van het leven denkt te kunnen genieten doe je iets verkeerd. Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent niet perfect, niemand is perfect. Het is de kunst daar vrede mee te hebben in plaats van de natuur te willen veranderen.

Mindfulness

Veel dingen worden op de automatische piloot gedaan en alles moet weken, liefst maanden van tevoren worden ingepland. De gemiddelde mens heeft zijn leven zo volgestouwd met vanalles dat er voor echt genieten geen ruimte meer is. Met mindfulness kun je weer leren om het moment waarin je leeft bewust te beleven en voorkom je dat je drukke leven je gaat beheersen en op die manier ongemerkt aan je voorbij trekt.

Een manier om meer bewust te genieten van het moment is door je aandacht af te leiden van je gedachten en gepieker en te verschuiven naar je zintuigen. Ga een middag wijn proeven, naar een spa of luister naar mooie muziek zonder ondertussen ook de post uit te zoeken, de kattenbak te verschonen en het avondeten voor te bereiden. Richt je volledige aandacht op dat wat je op dat moment doet en schakel de multitask stand eens lekker uit.

Zien, voelen, ruiken, horen en proeven zonder gelijk met woorden een etiket te willen plakken op datgene wat je ervaart, maakt je weer bewust van het simpele feit dat je leeft. Gewoon even de dingen ondergaan en niet aan tijd, deadlines of verplichtingen denken maakt dat je weer bij jezelf komt en beseft dat je geen speelbal van het lot hoeft te zijn maar dat jij degene bent die bepaalt wat er wel en niet in je leven aanwezig mag zijn.

Ook is het goed om te relativeren. Natuurlijk is je werk belangrijk voor je, maar de zaken zullen echt niet stilvallen zonder jou. Natuurlijk vind je het belangrijk om een goede maaltijd op tafel te zetten, maar van een dagje pizza is nog nooit iemand dood gegaan. Natuurlijk wil je je aan je fitnessprogramma houden, maar jezelf tegen je zin in het zweet werken is waarschijnlijk nog slechter voor je gezondheid dan een avondje ontspannen naar een goeie film kijken. Luister naar je lichaam, zeg vaker nee en wees tevreden met wat er is.
© 2010 - 2022 Annojo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…

Chinese manieren om balans en gezondheid te vindenChinese manieren om balans en gezondheid te vindenTai Chi en Chinese kruidengeneeskunst duidt erop dat mensen in China altijd bezig met hun gezondheid. 's Ochtends vroeg…
Lof der vervelingLof der vervelingSoms is het heerlijk om een beetje aan te lummelen, lekker lui te zijn en doelloos in de rondte te filosoferen. Gewoon e…
Annojo (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.