Chinese manieren om balans en gezondheid te vinden
Tai Chi en Chinese kruidengeneeskunst duidt erop dat mensen in China altijd bezig met hun gezondheid. 's Ochtends vroeg wordt in parken massaal Tai Chi beoefend en de Chinese Geneeskunde gaat uit van de geneeskracht van kruiden. Ook meditatie staat hoog in het vaandel in het veelal Boeddhistische land. Al deze factoren samen moeten zorgen voor meer balans en een betere gezondheid. Tai Chi en Chinese geneeskunst bestaan overigens al eeuwen.
Wat is Tai Chi of Taiji?
Taiji, dat in het westen Tai Chi wordt genoemd is een bewegingskunst die er voor zorgt dat mensen zich beter, gezonder en rustiger gaan voelen. Tai Chi kent heel veel verschillende uitvoeringsvormen die onderling van elkaar verschillen.
Wat doet Taiji (Tai Chi) voor de mens?
Taiji en Qi Gong zijn ontspannen, ronde en harmonieuze bewegingen die zorgen voor onder andere:
- een verbeterde ademhaling
- een lage bloeddruk
- een betere spijsvertering
- minder rugpijn
- een betere bloedcirculatie
- sneller herstel na bijvoorbeeld een operatie
- meer balans
- Door regelmatig te oefenen komen mensen tot rust en komen ze veel meer in balans.
Chinese Tai Chi scholen
In China zijn onnoemelijk veel scholen waar Tai Chi wordt onderwezen. Vaak zijn dit scholen waar ook regulier onderwijs wordt gegeven aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Een bekende Tai Chi school in China is de Taizhou International Wen Wu School. Deze school heeft zo’n 2500 leerlingen en staat onder leiding van grootmeester Xu Chang Wen. Taizhou ligt ongeveer 500 km ten zuiden van Shanghai, in de buurt van Wenzhou.
Nan Taiji Quan
Een nieuwe vorm van Tai Chi is de zogenaamde Nan Taiji Quan vorm. De eerste Europeaan die deze vorm leerde kwam in 2008 naar China en was Tai Chi leraar Jan Batstra uit Lemmer.Deze taiji is ontwikkeld met als basis de Nan Quan, de zuidelijke Wushu stijl. Het is een door China officieel erkende Taiji en bestaat naast de andere bekende vormen die ontwikkeld zijn in het noorden van China en die vaak ouder zijn dan 150 jaar. Grootmeester Xu Chang Wen is de grondlegger van Nan Taiji Quan. Deze grootmeester komt in 2010 naar Nederland om daar workshops te geven. Beoefenaars van deze nieuwe vorm van Tai Chi moeten zes keer examen doen om Nan Taiji Quan vervolgens zelf te kunnen onderwijzen. Mensen die naar China afreizen om daarvoor examen te doen, worden beoordeeld door grootmeester Xu Chang Wen en een aantal andere leraren.
Zen meditatie in de Zilusi Tempel
Mensen die geïnteresseerd zijn in Tai Chi kunnen in China ook een aantal dagen als monnik leven in een tempel. Dit kan bijvoorbeeld in de Zilusi Tempel in de buurt van Honcun, 450 km ten westen van Shanghai. Honcun is een dorp dat onder toezicht staat van het Werelderfgoed. Alle gebouwen en huizen in de plaats verkeren nog volledig in originele staat.
De nieuwe Zilusi tempel ligt in het Zilings gebergte. De vorige tempels zijn diverse malen verwoest, de eerste stamt uit de tijd van de Tang-Dynastie, het jaar 843. Nu staat er een geheel nieuwe tempel op een terrein van 12.000 m2. In de Zilusi Tempel kunnen ook buitenstaanders kennismaken met Zen meditatie (Chan in het Chinees).
Wat is Zen?
- Zen meditatie is een eeuwenoude vorm van meditatie die in de 6e eeuw vanuit India in China terecht is gekomen.
- Ongeveer 5 á 6 eeuwen later bereikte het Japan.
- Zen meditatie is een hoge mate van wijsheid waarbij het Boeddhisme als gids wordt gezien.
- Zen meditatie heeft geen religieuze aard, maar moet meer beschouwd worden als de weg naar de innerlijke vrede.
- Zen meditatie kan in een hectisch leven vol stress en gejaagdheid zorgen voor balans en innerlijke rust.
- Ook zorgt het regelmatig beoefenen van Zen meditatie voor meer stabiliteit en harmonie. Door Zen meditatie kunnen mensen volledig tot rust komen.
- Bovendien is het voor iedereen weggelegd en hoef je er niet voor naar China af te reizen.
- Aan Zen meditatie zijn geen speciale rites of ceremonies verbonden en het kan bovendien op elk moment van de dag en op iedere plaats worden uitgevoerd.
- Zen meditatie is ontspannen, concentreren, waarnemen en genieten van wat er is en dat ook weer kunnen laten gaan. Zen meditatie kan bijvoorbeeld worden uitgeoefend onder het lopen. Wie dat op die manier doet, hoeft alleen te ontspannen en te genieten van alles om zich heen.
- Maar ook eten kan een meditatief moment worden. Door bewust elke hap te genieten en externe factoren buiten te sluiten, wordt gewoon eten al tot een Zen meditatie.
- De traditionele Zen meditatie vindt overigens plaats in lotuszithouding of kleermakerszit. Wie dat niet kan vanwege lichamelijke ongemakken mag ook gewoon op een stoel zitten.
- Ook kalligraferen en het vouwen van een lotusbloem behoort in de traditie tot de Zen meditatie.
- In de Boeddhistische kloosters waar Zen onderricht wordt gegeven wordt de dag overigens geopend door het luiden van een klok en door de trom te luiden.
Thee ceremonie in een Boeddhistische tempel
Bijzonder in een boeddhistische Chinese tempel is de thee ceremonie. Die is bijzonder omdat de master van de tempel de thee voor de genodigden inschenkt. Dit geeft aan dat op dat moment iedereen gelijk is en er geen rangen en standen zijn. Mensen die zo’n theeceremonie bijwonen moeten vervolgens een potje thee zetten (eerst theebladen in de pot, dan een beetje kokend water erop. Vervolgens wachten tot de rest van het gekookte water wat is afgekoeld en als dat het geval is dat opschenken op de bladeren met een beetje water). Zijn de potjes thee klaar, dan worden ze doorgegeven aan de persoon rechts van degene die de thee had gezet of aan een willekeurig iemand. Daarbij is de kunst om de thee aandachtig te zetten, vervolgens welgemeend te knielen bij degene waarvoor de thee is bedoeld.
Vrouwelijke monnik in China die tevens master is
Ru Yi is een vrouwelijke monnik en tevens master of the Zilusi tempel in China. De vrouw leefde een westers leven in Parijs als jazzpianiste, maar worstelde altijd met de vraag wie ze was en waarom ze op deze aarde was. Toen ze 17 jaar was ging ze naar een tempel om te kijken of het Boeddhisme het antwoord op haar vragen had. Ze kwam daar een monnik tegen en vroeg hem: “Wie is Boeddha of waar is Boeddha”? De monnik antwoordde dat iedereen inwendig een Boeddha is en verliet haar weer. Dit antwoord zorgde echter voor een ommekeer in haar leven, zij het dat dit veel later gebeurde. Ru Yi wilde namelijk de tempel binnen en een ceremonie volgen, maar dat mocht alleen als monnik. En dat was ze niet. Ze vertrok als tiener naar Parijs waar haar Chinese moeder woonde, studeerde aan de kunstacademie en werd jazzpianiste. Daarna keerde ze terug naar haar geboorteland China. Op een gegeven moment hoorde ze daar dat er een kleine Boeddhistische tempel was die alleen voor vrouwen toegankelijk was. Ze meldde zich aan en volgde er een opleiding. Door haar verblijf in de tempel werden ineens al haar vragen beantwoord. Om monnik te kunnen worden moeten Chinese Boeddhisten tussen de 3 en 5 jaar in een tempel leven waarbij een heel sober leven voorop staat en er uitsluitend vegetarisch wordt gegeten. Wie die periode heeft afgerond wordt monnik of non en daarbij worden de haren afgeknipt en het hoofd kaalgeschoren. Ook krijgt een monnik of non eigen kleding waaraan te herkennen is dat hij of zij monnik of non is. Ru Yi werd uiteindelijk door de grote meester uit Beijing uitgekozen om de Zilusi Tempel te gaan leiden. Vanaf dat moment is zij master of the Zilusi Temple.
Traditionele Chinese Geneeskunde
De Traditionele Chinese Geneeskunde probeert de gezondheid te herstellen door de verstoorde qi (energie) in het lichaam op te sporen. De diagnose wordt vastgesteld door te kijken naar onder andere :
- Kleur en vorm van de tong
- Polsslag op 3 verschillende punten van elke pols
- Conditie van de huid
- Kleur nagels
Balans tussen yin en yang
De balans tussen Yin en Yang in combinatie met de 5 elementen: metaal, water, hout, vuur en aarde zijn daarin van groot belang. Om de balans te herstellen schrijven de artsen die deze geneeskunde beoefenen vaak diverse kruiden voor die speciaal voor die ene persoon zijn samengesteld. Lekker zijn die kruiden vaak niet.