Siesta in Spanje heeft gevolgen voor productiviteit
Wanneer men enige tijd in Spanje verblijft dan merk je dat de Siësta een belangrijk moment van de dag is. Winkels en banken sluiten hun deuren tussen 14 en 17 uur en de dorpen en steden liggen er verlaten bij. Ook kantoren en bouwprojecten zijn in die tijd gesloten. Maar vanaf 16 of 17 uur gaat men weer aan het werk. Wie een klus moet laten doen weet al van tevoren dat men ofwel gedurende de ochtenduren start ofwel men arriveert pas na vijf uur in de middag. Het is wel mogelijk dat er dan tot zeven uur wordt doorgewerkt. De siësta hoort tot de Spaanse cultuur.
De Siësta
De Siësta is de middagpauze die in Spanje een vaststaande gewoonte is. Winkels en banken sluiten en dorpen en steden liggen er verlaten bij. Kantoren en banken sluiten en ook de loodgieter of metselaar legt zijn werk neer. Alles is in ruste. Het woord
Siësta is afgeleid van het latijnse
sexta hora. Dit betekent het zesde uur. De Romeinen telden hun uren vanaf zonsopkomst. Dit was overgenomen van het tijdsysteem van de Grieken. Deze verdeelden de tijd in twee maal twaalf uren van zonsopgang tot zonsondergang. Hora Prima was het eerste uur na zonsopgang. En het zesde uur was het middaguur.
Middagrust is in dit land cultuur
Op grond van de hete temperaturen in het zuiden ontstond uit het zesde uur de Middagrust. Het was tussen twee en vijf door de grote hitte ook onmogelijk om te werken. Al in de zeventiende eeuw werd het systeem ook door Duitsland overgenomen. Dit is hier wel teruggedraaid. Ook de omliggende landen kennen een periode van middagsluiting maar niet langer dan één uur. Denk aan Portugal of Frankrijk waar het ook heet is in de zomer maar men toch niet deze lange siësta kent. Daarom kunnen we dit zien als een onderdeel van de echte Spaanse cultuur. Wel denk ik dat we ons nog kunnen herinneren hoe in onze kinderjaren ook bij boerenbedrijven in Nederland men 's middags rusten ging. Maar dat was dan vooral omdat men 's morgens zeer vroeg al aan de arbeid was gegaan en gedurende de avonduren ook nog moest werken.
Supermarkten en andere winkels
De gevolgen van de Siësta zijn erg groot. In Spanje kent men een lange rustpauze van 14 tot 17 uur. De grote supermarkten zijn echter wel de gehele dag geopend. Zaken als
Aldi, Lidl, Mercadona en Carrefour gaan open van 9.15 uur tot 9 of 10 uur 's avonds en dit laat duidelijk zien dat men zich langzaam aan het buitenland gaat aanpassen. Vergelijken we echter Aldi in Nederland met Spanje dan zien we dat in Nederland men al opent om 8 uur en in Spanje pas om 9.15 uur.
Openingstijden
Wanneer men nu denkt dat de winkels, banken en openbare gebouwen in dorpen en steden dan ook vroeger open zullen gaan, dan heeft men het mis. Meestal begint men pas om 9 of zelfs 10 uur. Behalve de bakker, die al om 8 uur geopend is en in sommige dorpen zelfs al om 7 uur.
Nu is het op zichzelf begrijpelijk dat in een warme periode of in warme streken deze gewoonte zich heeft ontwikkeld, maar ook in de winter kent men dezelfde opening en sluitingstijden met als extra dat er 's avonds nog een uurtje eerder gesloten wordt.
- Banken zijn voor het publiek meestal alleen geopend van 9 tot 14 uur.
- Gemeentehuis en Politiebureau geopend van 9 tot 14 uur en van 17 tot 19 uur.
- Postkantoor Musea en Bibliotheken van 9 tot 14 en van 17 tot 19 uur.
- Artsen en Tandartsen van 10 tot 14 uur en van 17 tot 19 uur.
- Notaris, architect en Gestoria van 9 tot 14 uur en soms 's middags van 17 tot 19 uur.
Productiviteit in Spanje
De langdurige siësta heeft tot gevolg dat er 's morgens lange wachtrijen staan bij banken en kantoren. Voor iemand die over voldoende vrije tijd beschikt is dat misschien niet zo'n probleem maar voor zakenmensen kost dit enorm veel verlies aan productiviteit. Vooral een bezoek aan de bank kan tijdrovend zijn.
Europese regelgeving
De Europese regelgeving probeert om Spanje onder druk te zetten deze gewoonte te veranderen en een aanpassing met andere landen te bevorderen. Het Internationale zaken doen met Spanje kost extra veel tijd door de lange afwezigheid tijdens de Siësta. In andere Europese landen wordt gewoon gewerkt en wil men dan even een telefoontje plegen met een zakenrelatie in Spanje dan blijkt deze urenlang niet te bereiken.
Wanneer men wat langere tijd in Spanje verblijft dan leer je langzaam maar zeker om te gaan met deze rusttijden. Tijdens de Siësta is het bijvoorbeeld heerlijk rustig in de supermarkt. Maar snel vanuit de supermarkt even iets uit een kleine winkel meenemen of iets op de bank regelen gaat niet in en in het begin sta je vaak voor een gesloten deur. Er is veel extra heen en weer rijden nodig om op de juiste tijden aanwezig te zijn waar dat nodig is.
Siësta bevordert gezondheid
De Spaanse Overheid is van mening dat de siësta de gezondheid bevordert. Men gaat ervan uit dat rust evenzo belangrijk is om te leven als eten en drinken en ademhalen. Men brengt een derde van de tijd in ruste door en een mens bereikt de hoogste lichaamstemperatuur rond drie uur 's middags. Dan dient men te rusten. Het zal dan ook nog wel enige tijd duren voor de gewoonte van een lange siësta in Spanje zal veranderen.De levensverwachting van de Spanjaarden is hoog en men verwacht dat in 2040 de gemiddelde leeftijd zal stijgen tot 85,8 jaar. De gezonde levensstijl van de Spanjaarden zal hier debet aan zijn. Het Mediterrane voedingspatroon speelt hierbij een grote rol. Maar Spanjaarden drinken in verhouding met veel andere landen veel alcohol. Tevens wordt er nog veel gerookt. Echter de siësta biedt de mogelijkheid om meer ontspannen het werk te doen. Na een inspannende periode volgt rust, waarna men nog even verder kan gaan.
Druk vanuit Europa
Onder sterke druk van de Trojka (ECB, CE en IMF) heeft Spanje officieel de Siësta afgeschaft zo schreef het Duitse weekblad
Der Spiegel in juni 2013. In het artikel van Der Spiegel werd de nadruk gelegd op de culturele verschillen die er zijn tussen de Zuidelijke landen en Duitsland. Maar er werd vooral benadrukt dat de Siësta toch wel erg slecht is voor de economie. Met het verdwijnen van de Siësta verdwijnt volgens de Spanjaarden een eeuwenoude traditie. Volgens Der Spiegel zien de Spanjaarden het verlies van deze traditie als een resultaat van de dictatuur van Duitsland. Deze maatregel kan dan gunstig zijn voor de economie maar zal beslist niet goed werken om meer éénheid binnen Europa te verkrijgen.