Siesta in Spanje heeft gevolgen voor productiviteit

Siesta in Spanje heeft gevolgen voor productiviteit Wanneer men enige tijd in Spanje verblijft dan merk je dat de Siësta een belangrijk moment van de dag is. Winkels en banken sluiten hun deuren tussen 14 en 17 uur en de dorpen en steden liggen er verlaten bij. Ook kantoren en bouwprojecten zijn in die tijd gesloten. Maar vanaf 16 of 17 uur gaat men weer aan het werk. Wie een klus moet laten doen weet al van tevoren dat men ofwel gedurende de ochtenduren start ofwel men arriveert pas na vijf uur in de middag. Het is wel mogelijk dat er dan tot zeven uur wordt doorgewerkt. De siësta hoort tot de Spaanse cultuur.

De Siësta

De Siësta is de middagpauze die in Spanje een vaststaande gewoonte is. Winkels en banken sluiten en dorpen en steden liggen er verlaten bij. Kantoren en banken sluiten en ook de loodgieter of metselaar legt zijn werk neer. Alles is in ruste. Het woord Siësta is afgeleid van het latijnse sexta hora. Dit betekent het zesde uur. De Romeinen telden hun uren vanaf zonsopkomst. Dit was overgenomen van het tijdsysteem van de Grieken. Deze verdeelden de tijd in twee maal twaalf uren van zonsopgang tot zonsondergang. Hora Prima was het eerste uur na zonsopgang. En het zesde uur was het middaguur.

Middagrust is in dit land cultuur

Op grond van de hete temperaturen in het zuiden ontstond uit het zesde uur de Middagrust. Het was tussen twee en vijf door de grote hitte ook onmogelijk om te werken. Al in de zeventiende eeuw werd het systeem ook door Duitsland overgenomen. Dit is hier wel teruggedraaid. Ook de omliggende landen kennen een periode van middagsluiting maar niet langer dan één uur. Denk aan Portugal of Frankrijk waar het ook heet is in de zomer maar men toch niet deze lange siësta kent. Daarom kunnen we dit zien als een onderdeel van de echte Spaanse cultuur. Wel denk ik dat we ons nog kunnen herinneren hoe in onze kinderjaren ook bij boerenbedrijven in Nederland men 's middags rusten ging. Maar dat was dan vooral omdat men 's morgens zeer vroeg al aan de arbeid was gegaan en gedurende de avonduren ook nog moest werken.

Supermarkten en andere winkels

De gevolgen van de Siësta zijn erg groot. In Spanje kent men een lange rustpauze van 14 tot 17 uur. De grote supermarkten zijn echter wel de gehele dag geopend. Zaken als Aldi, Lidl, Mercadona en Carrefour gaan open van 9.15 uur tot 9 of 10 uur 's avonds en dit laat duidelijk zien dat men zich langzaam aan het buitenland gaat aanpassen. Vergelijken we echter Aldi in Nederland met Spanje dan zien we dat in Nederland men al opent om 8 uur en in Spanje pas om 9.15 uur.

Openingstijden

Wanneer men nu denkt dat de winkels, banken en openbare gebouwen in dorpen en steden dan ook vroeger open zullen gaan, dan heeft men het mis. Meestal begint men pas om 9 of zelfs 10 uur. Behalve de bakker, die al om 8 uur geopend is en in sommige dorpen zelfs al om 7 uur.

Nu is het op zichzelf begrijpelijk dat in een warme periode of in warme streken deze gewoonte zich heeft ontwikkeld, maar ook in de winter kent men dezelfde opening en sluitingstijden met als extra dat er 's avonds nog een uurtje eerder gesloten wordt.
  • Banken zijn voor het publiek meestal alleen geopend van 9 tot 14 uur.
  • Gemeentehuis en Politiebureau geopend van 9 tot 14 uur en van 17 tot 19 uur.
  • Postkantoor Musea en Bibliotheken van 9 tot 14 en van 17 tot 19 uur.
  • Artsen en Tandartsen van 10 tot 14 uur en van 17 tot 19 uur.
  • Notaris, architect en Gestoria van 9 tot 14 uur en soms 's middags van 17 tot 19 uur.

Productiviteit in Spanje

De langdurige siësta heeft tot gevolg dat er 's morgens lange wachtrijen staan bij banken en kantoren. Voor iemand die over voldoende vrije tijd beschikt is dat misschien niet zo'n probleem maar voor zakenmensen kost dit enorm veel verlies aan productiviteit. Vooral een bezoek aan de bank kan tijdrovend zijn.

Europese regelgeving

De Europese regelgeving probeert om Spanje onder druk te zetten deze gewoonte te veranderen en een aanpassing met andere landen te bevorderen. Het Internationale zaken doen met Spanje kost extra veel tijd door de lange afwezigheid tijdens de Siësta. In andere Europese landen wordt gewoon gewerkt en wil men dan even een telefoontje plegen met een zakenrelatie in Spanje dan blijkt deze urenlang niet te bereiken.

Wanneer men wat langere tijd in Spanje verblijft dan leer je langzaam maar zeker om te gaan met deze rusttijden. Tijdens de Siësta is het bijvoorbeeld heerlijk rustig in de supermarkt. Maar snel vanuit de supermarkt even iets uit een kleine winkel meenemen of iets op de bank regelen gaat niet in en in het begin sta je vaak voor een gesloten deur. Er is veel extra heen en weer rijden nodig om op de juiste tijden aanwezig te zijn waar dat nodig is.

Siësta bevordert gezondheid

De Spaanse Overheid is van mening dat de siësta de gezondheid bevordert. Men gaat ervan uit dat rust evenzo belangrijk is om te leven als eten en drinken en ademhalen. Men brengt een derde van de tijd in ruste door en een mens bereikt de hoogste lichaamstemperatuur rond drie uur 's middags. Dan dient men te rusten. Het zal dan ook nog wel enige tijd duren voor de gewoonte van een lange siësta in Spanje zal veranderen.De levensverwachting van de Spanjaarden is hoog en men verwacht dat in 2040 de gemiddelde leeftijd zal stijgen tot 85,8 jaar. De gezonde levensstijl van de Spanjaarden zal hier debet aan zijn. Het Mediterrane voedingspatroon speelt hierbij een grote rol. Maar Spanjaarden drinken in verhouding met veel andere landen veel alcohol. Tevens wordt er nog veel gerookt. Echter de siësta biedt de mogelijkheid om meer ontspannen het werk te doen. Na een inspannende periode volgt rust, waarna men nog even verder kan gaan.

Druk vanuit Europa

Onder sterke druk van de Trojka (ECB, CE en IMF) heeft Spanje officieel de Siësta afgeschaft zo schreef het Duitse weekblad Der Spiegel in juni 2013. In het artikel van Der Spiegel werd de nadruk gelegd op de culturele verschillen die er zijn tussen de Zuidelijke landen en Duitsland. Maar er werd vooral benadrukt dat de Siësta toch wel erg slecht is voor de economie. Met het verdwijnen van de Siësta verdwijnt volgens de Spanjaarden een eeuwenoude traditie. Volgens Der Spiegel zien de Spanjaarden het verlies van deze traditie als een resultaat van de dictatuur van Duitsland. Deze maatregel kan dan gunstig zijn voor de economie maar zal beslist niet goed werken om meer éénheid binnen Europa te verkrijgen.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De toegevoegde waarde van een siëstaDe toegevoegde waarde van een siëstaWe kennen de siësta allemaal van onze vakantie in bijvoorbeeld Spanje. Tussen de middag, zo vlak na de lunch, even een s…
Spaanse huwelijkstraditiesSpaanse huwelijkstraditiesEen huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent me…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…

Nationale uitrustweekDeze week is het de nationale rustweek. Een week waarbij de rust centraal staat, eindelijk eens even aan jezelf denken.…
Welvaartsziekten voorkomenDe meesten van ons worden vroeger of later geconfronteerd met een of meer welvaartsziekten, zoals hart- en vaatproblemen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Hallo Weekblad- artikel Der Spiegel
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/17/spanjaarden-leven-in-2040-mogelijk-langer-dan-japanners-belgen/
  • https://www.spanjevandaag.com/08/11/2018/waarom-leven-spanjaarden-langer-terwijl-ze-meer-roken-en-drinken/
Reactie

Juan, 06-08-2012
Leuk artikel! Mooie beschouwing op de praktijk maar soms iets gekleurd. Vooral het argument dat men veel heen en weer moet rijden vanwege gesloten deuren. Ik vraag me af wie daar het meest last van hebben. Over het algemeen ben ik het eens dat Spanje (vooral in Andalusie) de mentaliteit en efficientie op werk- en zakengebied mist om te zorgen voor continuiteit, beschikbaarheid en bereikbaarheid.

Er is veel krtiek op een land waar de economische groei meer uitzondering dan regel is en de overheid op sommige vlakken (steeds minder) aan corruptie(vriendjespolitiek) onderhevig is. De vraag is echter of het opschuiven van tijden of het nog meer beschikbaar maken van zaken en instanties en de aanwezigheid of parallellisatie van day-to-day economisch belangen zoals we noordelijker gewend zijn, gaat helpen. Dit artikel doet lichtelijk de geur verspreiden dat het echt zo is, maar ik zie daartoe geen argumentatie. Ik denk ook dat dat heel lastig te bepalen is waar de pijnprikkels 'm nu zitten, kritiek leveren blijft namelijk het makkelijkst en veel theorieën voeden zich daar ook aan. (zie diverse media). Reactie infoteur, 06-08-2012
Dank voor uw reactie. Wij wonen al 13 jaar gedeeltelijk in Spanje en hebben in de loop der jaren veel gezien en veel zien veranderen. Het blijft echter lastig om zaken te doen in een land met een geheel andere mentaliteit. Nog steeds komt men heel vaak niet op het afgesproken tijdstip en voor een klus echt pas na de siesta, het liefst zelfs na zes of zeven uur. Het opschuiven van tijden zal misschien toch wel iets helpen maar het belangrijkste probleem voor Spanje is natuurlijk de ongekende bouw geweest zodat men nu met leegstand te kampen heeft en een extreem hoge werkloosheid.
Met vriendelijke groet,
Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.