Versterken van je immuunsysteem: wat kun je doen?

Je immuunsysteem is vitaal voor het goed functioneren van je lichaam. Met een zwak immuunsysteem valt je lichaam al snel ten prooi aan allerlei ziekten. Het is de verdediging van je lichaam. Het is daarom heel belangrijk deze goed te onderhouden en je immuunsysteem aan te sterken. Er zijn vele handelingen die hierbij kunnen helpen.

Rust genoeg

Waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je immuunsysteem niet omlaag te halen is genoeg rusten. Rust is essentieel voor je lichaam. Zonder rust raakt je lichaam uitgeput en komt je immuunsysteem veel sneller in de gevarenzone. Je moet rusten zodat je lichaam zich kan herstellen van de lichamelijke en mentale stress die oploopt in het dagelijkse leven. Het is dan ook erg belangrijk om zeker 8 uur rust per dag te nemen.

Voeding

Ook je voeding heeft een groot effect op je immuunsysteem. De grootste boosdoener die hierbij hoort is suiker. Suiker heeft bijna nooit een goed effect op je immuunsysteem. Mensen die heel veel suiker binnenkrijgen kunnen op langer termijn sneller last krijgen van verkoudheden en griep. De sleutel is gezond eten.

Fruit en groenten is dan weer heel erg goed om je immuunsysteem op te krikken. Beide zorgen dat je een grote hoeveelheid vitamine-C binnenkrijgt. Vitamine-C is veruit een van de belangrijkste stoffen in je lichaam die je immuunsysteem bevorderen. Het is dan ook aangeraden om zeker 5 stukken fruit per dag te eten. Neem ook altijd een portie groenten bij het eten.

Beperk je alcoholconsumptie

Alcohol brengt je lichaam op allerlei manieren in gevaar. Het brengt je lichaam in gevaar omdat het je berooft van de nodige mineralen en vitaminen. Hierdoor functioneert je immuunsysteem minder goed. Alcohol vermindert ook de werking van witte bloedcellen op het lichaam. Hierdoor kan je lichaam zich minder goed weren tegen bacteriën en virussen.

Overgewicht

Overgewicht heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem. Door een teveel aan vet kunnen de witte bloedcellen zich moeilijker vermenigvuldigen. De witte bloedcellen kunnen daardoor moeilijk naar de plaats reizen waar het nodig. Het maakt natuurlijk ook uit welke leeftijd je hebt, hoe je genen zijn en of gezond eet of niet. De beste manier om je immuunsysteem hierbij aan te pakken, is het aanpakken van je overgewicht.

Een gezonde levensstijl

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Bovenstaande factoren hebben allemaal een invloed op je immuunsysteem, maar een van de belangrijkste dingen voor je immuunsyteem is niet alleen rust en voeding. Het is ook belangrijk om veel te sporten. Als je veel aan sport doet, krik je niet enkel je immuunsysteem op, maar je ontwikkeld ook een barrière tegen een heleboel andere kwalen.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen een virus en een bacterieHet verschil tussen een virus en een bacterieBacteriën en virussen zijn allebei erg klein. De mens kan van beide behoorlijk ziek worden. Voor beide geldt dat hoe ste…
Reticulo-endotheliaal systeem, immuunsysteemReticulo-endotheliaal systeem, immuunsysteemHet reticulo-endotheliaal systeem, afgekort RES, is een onderdeel van het immuunsysteem. Tegenwoordig wordt dit ook wel…
Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten n…

Tips voor een zuinig levenZuinig leven is voor veel mensen onder ons volgens mij veel lastiger dan dat het klinkt. Het klinkt zo makkelijk maar he…
Eyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteEyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteBij Eyelove kan je voor weinig geld een nieuwe bril op sterkte kopen. Daarvoor ga je naar de DA drogist, want Eyelove we…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.