De mateloos populaire roos

De mateloos populaire roos Feitelijk is de roos al eeuwen populair om haar schoonheid en de geschiedenis gaat terug tot in China maar ook de Egyptenaren, de Grieken en Romeinen. De roos werd gebruik om plaatsen mooier te maken en meer tederheid in te brengen. Maar ook in Nederland gaat de roos terug tot de zestiende eeuw.

Populair of niet?

Veel bloemen ondergaan verschillende fases van mateloos populair tot oubollig of truttig. Hoewel de roos zelden als truttig wordt gezien, heeft de roos wel een periode van iets te zoetig doorgemaakt. Dit heeft mogelijk te maken met mensen die in hun uiterlijk, hun directe omgeving of zelfs in hun website uiting willen geven aan zachtheid en tederheid. Het symbool hiervoor is de roos en zou mogelijk, door de grote hoeveelheid mensen, net even iets te veel van het goede geweest kunnen zijn. Sinds de harde kleuren, behalve het diepe rood, weer wat meer naar de voorgrond gehaald zijn, is de roos weer terug en staat net zo mooi in een romantisch interieur als in de strakke tuin, living of kantoor.

Als het gaat om producten waar we de roos terug laten komen, is nog steeds het poederroze een mateloos populaire kleur. We dichten de roos ook een sterkere geur toe dan deze daadwerkelijk heeft, maar vreemd genoeg herkennen we allemaal de rozengeur. Dit terwijl er maar weinig rozen echt nadrukkelijk geuren.

Producten

Kleding

Sinds de roos terug is in het ‘modebeeld’ mag de roos weer overal op verschijnen zonder een truttig imago te creëren. Zelfs in kleding vinden we de roos terug. Zomershirts met een grote roos als print, maar ook lieflijk kleine roosjes op een wijde lange witte zomerrok van katoen of linnen.
Grappig zijn ook de zomerschoentjes waar je kleine roze of rode roosjes op de wreef ziet. De kleine sandaal of ballerina wordt er een stuk fleuriger van.

Crèmes

In tal van crèmes zit roos, of feitelijk een geur die refereert aan de roos, verwerkt. De bekendste kan wel eens de handcrème zijn. Omdat roos zo’n zachte weinig overheersende geur heeft, is deze uitermate geschikt voor een handcrème. Een handcrème mag niet overheersen en de boventoon nemen boven bijvoorbeeld een parfum. Maar er zijn ook bodylotions en douchegels met een zachte rozengeur.

Omgevinggeur

Erg populair zijn de omgevingsgeuren en de commercie verwerkt het in de meest uiteenlopende oplossingen. Zo ook in rozengeur uiteraard.
Ten denken valt aan:
  • geurolie
  • geurstokjes
  • geurstenen
  • geurspray

De geurolie is, als je geen chemische oplossing kiest, een consentraat van vele rozenblaadjes. Deze worden verwerkt in een olie en kan je, in een schaaltje met water en een waxinelichtje eronder, oplossen. Zodra het warm wordt, verspreid zich een zachte rozengeur door de betreffende ruimte. Rozenolie wordt ook wel eens verwerkt bij de voeten of benen als je gaat masseren. De echte rozenolie is niet goedkoop.

De geurstokjes zijn om op te branden, zoals de echte wierookstokjes. Je steekt het smeulende stokje in een speciale brander en laat het stokje oproken. De rozengeur die dan vrijkomt, blijft een tijdje in de ruimte hangen.
Je hebt ook stokjes die je een fles met sterk rozenwater zet. De stokjes raken verzadigd door het vocht en de geur komt via de stokjes vrij.

Geurstenen zijn vaak sierlijke stenen die verzadigd zijn in een rozenbad en dienst doen in een kledingkast of kleinere ruimte. De geur kan je weer ophalen door de betreffende stenen zo nu en dan weer te voorzien van deze rozengeur.

De spray is een fles van meestal een op chemische wijze tot stand gekomen rozengeur. De spray kan je feitelijk overal voor gebruiken, van kussens tot kleding (tijdens het strijken) of zomaar in de ruimte. De chemische samenstelling is niet altijd een succes, probeer de geur eerst uit.

Tot slot

Kortom, de roos is weer helemaal terug in kleur, geur en materie. Gezien het feit dat er zoveel rozensoorten zijn, is er voor iedereen wel een roos die als aantrekkelijk betiteld kan worden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…
Rozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos 'The Fairy' is een vrij la…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Hart- en vaatziektenHart- en vaatziektenHart- en vaatziekten maken in Nederland ca. 33% van de totale sterfte uit en vormen de belangrijkste doodsoorzaak. Het a…
Mooi haar hebben en mooi haar houdenMooi haar hebben en mooi haar houdenWe willen allemaal mooi haar maar soms zijn er tijden dat de conditie van je haar niet al te best is. Het haar is droog…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.