Te veel drank, wat doet dat met je lichaam?

Te veel drank, wat doet dat met je lichaam? Wat gebeurd er met de hersenen en het lichaam bij overmatig alcoholgebruik? En wat is verantwoordelijk alcoholgebruik?

Alcohol

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst of druiven. Iedereen kent alcohol en weet ook dat te veel alcohol slecht is voor de gezondheid, maar waarom is dat zo?

Alcohol wordt toegevoegd aan verschillende drankjes zoals; bier, wijn en mixdrankjes. Deze drankjes worden door veel mensen genuttigd tijdens het uitgaansleven, maar ook thuis. Door het gebruik van alcohol worden mensen vaak wat losser en durven ze meer. Dit komt doordat alcohol de hersenen verdoven, hoe meer alcohol je drinkt hoe meer je hersenen verdoofd raken. Daarom kan het zijn dat je door overmatig alcohol gebruik rare dingen kan gaan doen of zeggen.

Van flesje tot hersenen

Wat begint in een flesje eindigt in je hersenen, eigenlijk is het heel raar want al die jaren ga je naar school toe om dingen te leren en als je (veel) alcohol drinkt ben je die dingen zo weer kwijt. Het begint allemaal in een flesje met een mix van alcohol, water, kleur en geurstoffen. Je koopt het ergens, drinkt het op, het gaat richting je slokdarm, de maag en dunne darm en eindigt daarna in je bloed.
Door middel van het bloed wordt de alcohol door het gehele lichaam vervoerd waardoor het uiteindelijk bij de hersenen terecht komt. De hersenen worden hierdoor verdoofd.

Wie meer dan 25 glazen alcohol in een week drinkt heeft kans op hersenschade, dit houd in dat de hersenen minder goed gaan werken en dat dingen minder goed onthouden kunnen worden, minder goed na gedacht kan worden en zich minder goed kan aanpassen in bepaalde situaties. Daarnaast kunnen de hersenen ook gaan krimpen. Als de hersenschade nog niet zo groot is en de desbetreffende persoon is jonger als 40 jaar dan de hersenschade zich nog herstellen, mits er gestopt wordt met drinken. Als iemand jaren lang te veel alcohol drinkt dan kan dit lijden tot onherstelbare hersenschade. Langdurige drinkers hebben ook een grote behoefte aan vitamine B en de kans op vitamine B tekort wordt daardoor vergroot. Vitamine B-tekort kan leiden tot een vorm van vroegtijdige dementie dat ook wel het Korsakov-syndroom wordt genoemd.

Wat is verantwoordelijk alcohol gebruik?

Af en toe een glaasje alcohol is helemaal niet erg, maar drink wel met mate. Hieronder is een klein overzicht te zien van wat verantwoordelijk is met betreft het gebruik van alcohol:
  • Mannen: Maximaal 2 glazen alcohol per dag, 2 dagen in de week geen alcohol.
  • Vrouwen: Maximaal 1 glas alcohol per dag, 2 dagen in de week geen alcohol.
  • Vrouwen: Geen alcohol bij zwangerschap.
  • Algemeen: Geen alcohol in combinatie met autorijden, studeren, werk of sporten.
  • Algemeen: Geen alcohol in combinatie met medicijnen of drugs

Wat gebeurt er verder met het lichaam?

Naast het verdoven van de hersenen zijn er nog meer gevolgen voor het lichaam door het gebruik van alcohol. Doordat alcohol veel calorieën bevat wordt je er dik van. Verder zit er in drankjes en mixjes vaak veel suiker. Naast veel calorieën vertraagt alcohol ook de afbraak van bijvoorbeeld voedsel, hierdoor wordt je sneller dik. Overmatig alcohol gebruik ook niet goed voor de hart- en bloedvaten, veel mensen krijgen door overmatig alcohol gebruik last van hoge bloeddruk, hartklachten of zelfs hersenbloedingen.
Naast hersenverdovend, dik makend en hart- en bloedvaat klachten is er nog een orgaan in je lichaam die veel gevolgen kent bij overmatig alcohol gebruik, namelijk de lever.

Alcohol is voor het lichaam een giftige stof en dat betekent dus dat het niet goed is, de lever is het orgaan in je lichaam dat er voor zorgt dat alle vreemde en giftige stoffen worden afgebroken in je lichaam, zo ook alcohol. Het drinken van een standaard glaasje alcohol duurt één tot anderhalf uur, dus je kunt na gaan dat je lever hard moet werken na een avondje stappen. Toch gaat je lever niet sneller werken als je meerdere glazen drinkt. Langdurig overmatig alcohol gebruik kan leiden tot levercirrose, dit is in de meeste gevallen een dodelijke ziekte.

Een glaasje alcohol is lekker, maar drink met mate.
© 2012 - 2024 Brittb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…
Leeftijd dat jongeren mogen drinken mogelijk naar 18 jaarLeeftijd dat jongeren mogen drinken mogelijk naar 18 jaarDe leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken gaat mogelijk omhoog. Artsen en gemeenten vinden dat veel te veel jong…
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
Comazuipen, een trieste ontwikkelingComazuipen, een trieste ontwikkelingDe Amerikaanse neuroloog S. Swartzwelder verklaart dat zelfs eenmaal binge-drinken (in een sneltempo vijf of zes glazen…

Sauna: Een stukje geschiedenisSauna: Een stukje geschiedenisDe sauna, lekker zitten zweten in de warmte. De sauna is ongekend populair geworden vanwege zijn ontspannende en gezonde…
Overgewicht of obesitas een gedragsprobleemOvergewicht of obesitas een gedragsprobleemAls de titel van dit artikel een vraag is zal die door veel mensen met overgewicht met nee worden beantwoord maar steeds…
Bronnen en referenties
  • http://www.centrummaliebaan.nl/
Brittb (13 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.