De kracht van lingerie

De kracht van lingerie De vraag naar luxe lingerie blijft onverminderd overeind. Lingerie biedt dan ook veel meer dan enkel een beschermend en ondersteunend lapje stof dat onder vele lagen kleding verborgen blijft. Behalve de functionele rol van lingerie is er die veel meer tot de verbeelding sprekende rol van verleiding. Sommige politici en feministen plaatsen vraagtekens bij lingerie-reclames en de vrouw als mogelijk lustobject, maar zelfbewuste vrouwen trekken zich er niets van aan. Lingerie is krachtig.

De tweede huid

Lingerie is een Franse benaming voor damesondergoed. Ondergoed is de overkoepelende term voor alle soorten kleding die je rechtstreeks op de huid onder bovenkleding draagt, terwijl lingerie in de volksmond vaker verwijst naar sensuele, sexy en opwindende niemendalletjes of juist stijlvolle en bijzondere onderkleding met een erotisch karakter. Lingerie werd eeuwen geleden al vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals katoen, zijde en wol, maar sinds de afgelopen eeuw worden er ook synthetische stoffen gebruikt zoals nylon, viscose, lycra en lurex.

Beha

Beha's bestaan in de huidige tijd in diverse modellen.
 • Klassiek model: De klassieke bh is het bekende driehoekige basismodel dat versterkt kan zijn met beugels of baleinen.
 • Push-up: Deze beha's zijn zo gevormd dat ze de borsten omhoog duwen en ze daardoor groter lijken.
 • Minimizer: Dit model doet het omgekeerde, duwt de borsten plat tegen het lichaam zodat ze kleiner lijken.
 • Sportbeha: Dit model mist meestal beugels of baleinen, is gemaakt van stevig elastische stof met het doel de borsten zo onbeweeglijk mogelijk te houden tijdens sportactiviteiten.
 • Strapless beha: Deze beha heeft geen bandjes en wordt bij zomerkleding of bij sommige feestkleding gedragen.
 • Balconette: Deze bh is onzichtbaar bij kleding met een lage neklijn, de schouderbandjes zitten aan de buitenkant, de cups hebben een rechte lijn langs de bovenkant en hebben een halve maanvorm.
 • Bustier: De bustier als beha bestaat uit een topje met voorgevormde cups en heeft geen bandjes. De sluiting zit soms voor, soms achter en dit zijn haakjes, knoopjes, een rits of veters.
 • 1/2 of 1/4 beha: Dit zijn beha's die de tepels meer of minder vrijlaten en eigenlijk enkel een steun zijn aan de onderzijde.
 • Opvulbeha: Deze laat de borsten groter lijken door opvulling van de cup met speciaal gefabriceerd materiaal.
 • Waterbeha: Deze beha heeft een vulling van water en bodyolie en geeft een natuurlijker effect dan push-up.
 • Voedingsbeha: Deze bh wordt gebruikt bij borstvoeding, het is meestal een klassiek model waarvan de cups een sluiting aan de voorkant hebben waardoor deze als een soort deurtje open kunnen.

Welke maat beha?

De maat van een beha bestaat uit twee onderdelen, namelijk een getal en een letter. Het getal betreft de omtrek van je lichaam ter hoogte van de borstkas in centimeters, gemeten vlak onder de borstlijn. Dit heet de onderborstwijdte. Dit getal heeft een interval van 5 cm en varieert van 65 cm tot meer dan 95 cm. De letter heeft betrekking op de cupmaat. Deze lopen van AA als kleinste maat tot G als grootste maat. Om de maat aan de weet te komen meet je de omtrek van je lichaam ter hoogte van de tepels. Dit is de bovenwijdte. En nu gaat het om het verschil tussen beide metingen. Bij een verschil van 10-12 centimeter tussen borstomvang onder de borsten en erbovenop val je in maat AA, 12-14 cm breder is A, 14-16 cm is B, 16-18 cm breder is C, 18-20 cm breder is D, 20-22 cm breder is E (DD), 22-24 cm breder is F, 24-26 cm breder is G. Dit zijn geen absolute maten maar grove indelingen, uiteindelijk bepalen meer zaken of de beha al of niet goed zit. Een goed passende beha schuift aan de achterkant niet omhoog, laat borsten niet uitpuilen en knelt nergens. Een beha moet steun geven, moet zitten als een tweede huid, comfortabel of onmerkbaar.

Slips

Vroeger had een vrouw niet veel meer in de kast dan wat saaie slips in veilige kleuren. Tegenwoordig is het heel gewoon om een reeks spannende setjes te bezitten, of een fraaie collectie uitdagingen van kant die eenmaal aangemeten een prikkelend effect hebben op jezelf en op degene die jou bewondert. Hieronder diverse soorten slips:
 • Tanga: Een tanga is een slip waarbij de zijbanden of elastiek hoger worden gedragen, meestal op de heupen.
 • Heupslip of hipster: Dit is een tanga waarvan de zijkanten breder zijn dan circa 3 centimeter.
 • G-String, string, stringtanga, stringslip, thong: Dit is een tanga waarvan de achterkant zo smal is dat het in de bilnaad valt.
 • C-String: Stukje stof zonder zijbandjes, met flexibel frame dat tussen de billen wordt geklemd.
 • Short: Deze broek bedekt bijna het hele onderlichaam maar materiaalkeuze kan de short toch sexy doen lijken.
 • Rioslip: Dit is de gewoonste slip, rechte zijkanten en bedekking achterzijde.

Populariteit string

De string, vooral in de laatste jaren in toenemende mate populair in ons land en omringende landen, werd al tientallen jarenlang door exotische dansers gedragen, voornamelijk in Zuid-Amerika en in het bijzonder in Brazilië. En ook dragen vele stammen al duizenden jaren lang kledingstukken die op de huidige string lijken. In de jaren zeventig deed de string, toen nog tanga genoemd, hier zijn intrede. De string is nagenoeg onzichtbaar onder kleding, wordt in de uitgaansscene vaak gebruikt maar veel vrouwen vinden een string onprettig.

Jarretelle

De jarretelle is geen praktisch ondergoed en heeft bijna uitsluitend een decoratieve betekenis. Het bestaat uit twee onderdelen: Een gordel die boven de heupen wordt gedragen en de jarretelles zelf. Deze dienen om de kousen omhoog te houden, het zijn verbindingsstukjes tussen de jarretelgordel en de kous en dit kunnen een of meerdere delen zijn.

Korset

Een korset is een kledingstuk dat taille en boezem accentueert. Het bestaat uit verschillende verticale baleinen en aan de achterkant wordt het geheel samengebonden door middel van een lange veter. Het korset bestaat al eeuwenlang. De voorloper van het korset was het zogeheten rijglijfje. Het was bedoeld om de taille zo smal mogelijk te houden. Helaas werd door het krachtige spannen van de baleinen de gezondheid van de vrouw ondermijnd en kent het korset hierdoor een geschiedenis van verschoven organen, misvormde borstkassen, minder longinhoud en flauwtes. Tegenwoordig is het nog steeds een gewild artikel, enerzijds voor de doelgroep van vrouwen die slanker willen lijken, en anderzijds in de erotische sfeer.

Guepière of torselet

Ook de guepière is bedoeld om het effect van een wespentaille te creëren. Het onderscheidt zich van een korset doordat er zich aan de onderzijde jarretelles bevinden om kousen op te houden. Het bedekt het hele bovenlijf, wordt aan de achterkant gesloten en hoeft niet strak te zitten.

Bodystocking

Bodystocking, body of catsuit: Dit strak omsluitende kledingstuk bedekt het hele lichaam maar heeft door de materiaalkeuze en transparantie een sensuele en spectaculaire lading. Meestal wordt het gerekend onder de extravagante kledingstukken, in gebruik bij artiesten, in de uitgaanswereld en misschien wel in jouw slaapkamer...

Effect van lingerie

Het effect van lingerie heeft meerdere kanten. In de privé sfeer kan lingerie worden gebruikt om de toon te zetten. Veel vrouwen zeggen dat ze mooie lingerie dragen voor zichzelf. Om zich zekerder te voelen, zichzelf te verwennen of hun partner te verrassen. Mooie lingerie moet gezien worden, wordt gebruikt in menig liefdesleven, en bepaalt onbewust de uitstraling van de vrouw en haar stemming. Lingeriewinkels en fabrikanten maken gretig gebruik van dit erotische concept en brengen in grote hoeveelheden zowel chique als pikante lingerie aan de vrouw.
Billboards en reclamezuilen op straat winden er letterlijk geen doekjes om, modellen vertonen zich schaars gekleed in een sexy setje en kijken zwoel in de camera. Zoals bij overvloed meestal het geval is treedt na verloop van tijd immuniteit op maar bij lingerie lijkt die fase nog lang niet bereikt. Feministen zijn niet gelukkig met deze vertoningen van vrouw als 'lustobject' en zelfs in de politiek zijn zorgen geuit (Christenunie, april 2007) omtrent een reclameposter waarop een dame in gouden bikini vele mannenharten sneller deed kloppen. In het openbare leven is lingerie een riskant thema.

Praktisch versus opwindend

Het verzadigingspunt van lingerie in brede zin is echter nog lang niet bereikt en lingerie profiteert van twee kanten. Enerzijds de praktische en functionele kant en anderzijds de geheime, opwindende kant. De harde werkelijkheid van pornografie houdt tevens de behoefte aan een interessantere manier van prikkelen en uitdagen met gemak overeind en in de privé sfeer viert leuke, mooie en luxe lingerie nog altijd hoogtij, of het nu bedoeld is voor je relatie of gewoon voor jezelf.

"Real elegance is everywhere, especially in the things that don't show." ~ Christian Dior
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenIn vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenHet kopen van lingerie voor je vriendin of vrouw is voor sommige een lastige opgave. Zo lastig dat het geven van lingeri…
Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…
Welke lingerie past het best bij mij?Iedereen is anders, sommige mensen zijn lang en slank, anderen kort en vol. Dus, bij iedereen past ook andere lingerie h…
Lingerie door de jarenLingerie door de jarenLingerie heeft al wat wijzigingen van het vrouwelijk lichaam moeten volgen. Waren het niet de grote borsten die "in de m…

Marlies Dekkers, lingerie ontwerpster van bh met bandjesMarlies Dekkers, lingerie ontwerpster van bh met bandjesHalverwege jaren negentig hingen de lingerie-winkels vol met leuke, maar wat seksloze beha's. Gelukkig begon Marlies Dek…
Bronnen en referenties
Reactie

Wiedja Ausan, 24-06-2008
Hele mooie artikel magnifique, ik wil een lingerie zaakje beginnen voor vrouwen met een maatje meer want in het land waar ik verblijf zoek je stad en land af zonder behaalde resultaat van betaalbaar, mooie stevige lingerie en ook grote maten maar moet net zo mooi blijven en met allerlei kleurtjes. Reactie infoteur, 01-07-2008
Veel succes met de zaak en dank voor je waardering! Groetjes A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 16-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.