Lingerie door de jaren
Lingerie heeft al wat wijzigingen van het vrouwelijk lichaam moeten volgen. Waren het niet de grote borsten die "in de mode"waren, dan was het wel de platte boezem of zelfs een beetje jongensachtig. Moest er een wespentaille gecreëerd worden of mocht alles wat ronder zijn. Hoe dan ook, genoeg lingerieoplossingen die al die modegrillen volgen ... of wellicht zo nu en dan voorop lopen.
Algemeen
Om het ideale figuur te krijgen zijn vrouwen al eeuwen met “hulpmiddelen” bezig. Pijn of niet, het ideale figuur moet bereikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de ijzeren constructie om het lichaam heen of borstvullingen. De korsetten zaten in het verleden zo strak dat vrouwen problemen kregen met de spijsvertering of ademhaling. Tegenwoordig heb je bepaald stretchmateriaal wat het pijnlijke korset kan vervangen en te kleine borsten (volgens het modebeeld) krijgen een push up beha. Toch laten we ook tegenwoordig nog bepalen wat het ideaal is en gaan we er gretig in mee.
1900, rond eeuwwisseling
Rond 1900 was de “S-lijn” het ideaal. Een onnatuurlijke grote boezem die leek uit een geheel te bestaan, slanke taille en een holle rug. Dit heeft te maken met de stand van het bekken, wat sterk naar voren gekanteld werd. Omdat geen vrouw er zo van nature uit ziet, werd hiervoor een korset met ijzeren belijnen, t.w. Droit-devant ontworpen.
Na 1e wereldoorlog
Deze periode kenmerkt zich door het type vrouw wat veel zelfstandiger is (mede door de 1e wereldoorlog). Een beetje jongensachtig en vrijgevochten. Naast kort haar was een slank silhouet het ideaal. Het model van de beha werd dus aangepast naar een model wat elke borst, groot of klein, plat drukte. Ook de “step in” deed zijn intrede, de elastische heupgordel corrigeerde de enigszins te voluptueuze heupen.
Na 2e wereldoorlog
Deze periode kenmerkt zich door een grote boezem, een echte wespentaille en de heupen mogen allemaal net iets ronder zijn. De wespentaille dient weer met een korset gecreëerd te worden en de beha’s vullen iets te kleine borsten wel op (opblaasbare modellen). Het voorbeeld uit deze periode is ondermeer Marylyn Monroe.
Jaren 60
Wie kent Twiggy niet? Het broodmagere model met de kleine borsten en smalle heupen. Kinderlijk en een tikkie jongensachtig. De lingerie past zich weer aan door setjes van eenvoudige beha’s die grotere borsten kleiner moeten doen lijken en slipjes die enigszins zichtbaar onder de minirok zitten. Een nieuw materiaal “lycra” doet zijn intrede en maakt de baleinen overbodig.
Eind jaren 70 begin jaren 80
De krachtige en onafhankelijke vrouw stapt naar voren. Dat wil zeggen dat de normale vrouwvormen met wat extra spiervorming weer gezien mochten worden. Dit ideaalbeeld wordt gretig gevolgd door veel vrouwen met als gevolg dat allerlei vormen van aerobics hun intrede doen en de focus van de lingerie meer op de schoonheid dan de ondersteunende rol gelegd kan worden. De mooie kanten en veelkleurige setjes hangen in alle etalages.
Eind jaren 80 begin jaren 90
In lingerie naar het feest! Madonna als ultiem voorbeeld verschijnt in een bustier op het scherm en op de podiumvloer en lingerie mag gewoon gezien worden. Maar ook de borsten, want de nadruk van het vrouwenlichaam ligt hier nadrukkelijk op. Inmiddels zijn er veel meer artiesten die de weg van Madonna volgen en verschijnen in de meeste creatieve setjes. Soms over de top, maar heel bewust.
Vanaf 00 tot heden
Natuurlijke vormen doen het weer, iets meer of iets minder mag allemaal, het gaat erom wat bij de vrouw en de rest van haar figuur past. Maar wel met dat verschil dat als de lingerie het ideale figuur niet kan creëren we de plastisch chirurg inschakelen om te helpen het ideale figuur te creëren.
Verder moet lingerie ook vooral mooi en een beetje apart zijn, de standaard setjes met of zonder kant kennen we nu wel. Marlies Dekkers is met haar bandjes een goed voorbeeld.