Lingerie door de jaren

Lingerie door de jaren Lingerie heeft al wat wijzigingen van het vrouwelijk lichaam moeten volgen. Waren het niet de grote borsten die "in de mode"waren, dan was het wel de platte boezem of zelfs een beetje jongensachtig. Moest er een wespentaille gecreëerd worden of mocht alles wat ronder zijn. Hoe dan ook, genoeg lingerieoplossingen die al die modegrillen volgen ... of wellicht zo nu en dan voorop lopen.

Algemeen

Om het ideale figuur te krijgen zijn vrouwen al eeuwen met “hulpmiddelen” bezig. Pijn of niet, het ideale figuur moet bereikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de ijzeren constructie om het lichaam heen of borstvullingen. De korsetten zaten in het verleden zo strak dat vrouwen problemen kregen met de spijsvertering of ademhaling. Tegenwoordig heb je bepaald stretchmateriaal wat het pijnlijke korset kan vervangen en te kleine borsten (volgens het modebeeld) krijgen een push up beha. Toch laten we ook tegenwoordig nog bepalen wat het ideaal is en gaan we er gretig in mee.

1900, rond eeuwwisseling

Rond 1900 was de “S-lijn” het ideaal. Een onnatuurlijke grote boezem die leek uit een geheel te bestaan, slanke taille en een holle rug. Dit heeft te maken met de stand van het bekken, wat sterk naar voren gekanteld werd. Omdat geen vrouw er zo van nature uit ziet, werd hiervoor een korset met ijzeren belijnen, t.w. Droit-devant ontworpen.

Na 1e wereldoorlog

Deze periode kenmerkt zich door het type vrouw wat veel zelfstandiger is (mede door de 1e wereldoorlog). Een beetje jongensachtig en vrijgevochten. Naast kort haar was een slank silhouet het ideaal. Het model van de beha werd dus aangepast naar een model wat elke borst, groot of klein, plat drukte. Ook de “step in” deed zijn intrede, de elastische heupgordel corrigeerde de enigszins te voluptueuze heupen.

Na 2e wereldoorlog

Deze periode kenmerkt zich door een grote boezem, een echte wespentaille en de heupen mogen allemaal net iets ronder zijn. De wespentaille dient weer met een korset gecreëerd te worden en de beha’s vullen iets te kleine borsten wel op (opblaasbare modellen). Het voorbeeld uit deze periode is ondermeer Marylyn Monroe.

Jaren 60

Wie kent Twiggy niet? Het broodmagere model met de kleine borsten en smalle heupen. Kinderlijk en een tikkie jongensachtig. De lingerie past zich weer aan door setjes van eenvoudige beha’s die grotere borsten kleiner moeten doen lijken en slipjes die enigszins zichtbaar onder de minirok zitten. Een nieuw materiaal “lycra” doet zijn intrede en maakt de baleinen overbodig.

Eind jaren 70 begin jaren 80

De krachtige en onafhankelijke vrouw stapt naar voren. Dat wil zeggen dat de normale vrouwvormen met wat extra spiervorming weer gezien mochten worden. Dit ideaalbeeld wordt gretig gevolgd door veel vrouwen met als gevolg dat allerlei vormen van aerobics hun intrede doen en de focus van de lingerie meer op de schoonheid dan de ondersteunende rol gelegd kan worden. De mooie kanten en veelkleurige setjes hangen in alle etalages.

Eind jaren 80 begin jaren 90

In lingerie naar het feest! Madonna als ultiem voorbeeld verschijnt in een bustier op het scherm en op de podiumvloer en lingerie mag gewoon gezien worden. Maar ook de borsten, want de nadruk van het vrouwenlichaam ligt hier nadrukkelijk op. Inmiddels zijn er veel meer artiesten die de weg van Madonna volgen en verschijnen in de meeste creatieve setjes. Soms over de top, maar heel bewust.

Vanaf 00 tot heden

Natuurlijke vormen doen het weer, iets meer of iets minder mag allemaal, het gaat erom wat bij de vrouw en de rest van haar figuur past. Maar wel met dat verschil dat als de lingerie het ideale figuur niet kan creëren we de plastisch chirurg inschakelen om te helpen het ideale figuur te creëren.
Verder moet lingerie ook vooral mooi en een beetje apart zijn, de standaard setjes met of zonder kant kennen we nu wel. Marlies Dekkers is met haar bandjes een goed voorbeeld.
© 2008 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenIn vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenHet kopen van lingerie voor je vriendin of vrouw is voor sommige een lastige opgave. Zo lastig dat het geven van lingeri…
Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…
Welke lingerie past het best bij mij?Iedereen is anders, sommige mensen zijn lang en slank, anderen kort en vol. Dus, bij iedereen past ook andere lingerie h…
Welke beha kies jij?Welke beha kies jij?Beha's zijn er in alle soorten en maten, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen welke nou het best bij jou past. De ee…

De babydoll en de hotpants, ze zijn er nog steeds!De babydoll is als nachtkleding een tijd enorm populair geweest en daarna nagenoeg verdwenen. Inmiddels is de babydoll w…
Gekleurde contactlenzen worden steeds populairderGekleurde contactlenzen worden steeds populairderVeel mensen veranderen van kleding en haarstijl afhankelijk van het seizoen of van hun stemming, maar hoe zit het met de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.