Hoe tot een goed uiterlijk totaalplaatje te komen?
Het klinkt zo simpel, het “totaalplaatje” van je uiterlijk. Maar per saldo is dat nog niet zo eenvoudig. Want behalve dat er een groep mensen is die niet alle kleuren “echt” goed ziet, zijn er ook nog genoeg mensen die niet kunnen combineren en de ondertonen van een kleur bijvoorbeeld niet ziet. Stijlen die niet matchen of de kleding die je uiterlijk niet sterker maakt. Genoeg redenen om te kijken hoe je tot het uiterlijke totaalplaatje kan komen op een relatief eenvoudige manier.
Afstemmen
Kleuren
Wat iemand doet die je inhuurt voor een dergelijke klus, is afstemmen. Afstemmen van kleuren op de huid. Ieder mens is qua huid “in te delen” in een kleurenrange. Zo’n kleurenrange wordt vaak vertaald naar de seizoenen en de kleuren die daarbij horen. Iedereen heeft een range waar de kleuren het meeste voor de huid doen. Dit zijn je hoofdkleuren, maar daarmee niet gezegd dat je geen andere kleuren kunt dragen, alleen niet bij het gezicht. Dit kan overigens in een aantal gevallen weer opgelost worden met bijvoorbeeld een sjaal.
Qua kleurcombinatie is het gemakkelijkste alles in een kleur, daar kan je je geen buil aan vallen. Maar alles in een kleur kan je als totaalplaatje wel heel massief over laten komen. Als je al met een kleur wilt werken, leg de accenten dan op sterk afwijkende kleuren. Bijvoorbeeld een riem, sjaal, schoenen.
Combineren van kleuren is niet altijd even gemakkelijk, want bijvoorbeeld rood kan een gele ondertoon hebben of een blauwe ondertoon en dan kan het zomaar zijn dat je denkt rood te dragen en toch in twee heel verschillende toonsoorten te zitten. Let hier goed op.
Iets vergelijkbaars kan je gebeuren met de weving in de stof. Zorg dat de weving van de verschillende stoffen ook klopt. Een stof heeft een drukke weving, laat de ander dan juist heel rustig zijn. Als je in dezelfde kleurtinten werkt, is dit in de meeste gevallen geen probleem.
Figuur
Als de hoofdkleuren bepaald zijn, is het goed te kijken naar je bouw. Niet ieder lichaam kan alles dragen. In letterlijke zin wel, maar figuurlijk kan een bepaald kledingstuk niets voor je doen of zelfs in negatieve zin werken. Waarbij een belangrijk gegeven is dat je focus bij voorkeur op de mooiste delen van het totaalplaatje legt. Heb je mooie benen, laat dit in je kleding dan tot uiting komen. Is je taille je persoonlijke eyecatcher, neem die dan om de nadruk op te leggen.
Laat je desgewenst in deze ook adviseren door een positief maar kritisch iemand in je omgeving. De meeste mensen in de kledingwinkel zullen niet kritisch zijn, zij willen immers verkopen. Een goede vriend of vriendin zal dit eerder doen.
Vormgeving
Als je de basis hebt, komt het vervolg … namelijk de vormgeving. De vormgeving is belangrijk, want dit heeft met de kledingstukken en de pasvorm te maken. Een mooi colbert, broek of jurk is plots minder mooi als je de verkeerde maat hebt.
Als je er zelf niet uitkomt of je zit tussen twee maten in, laat het dan vermaken. Bij de betere winkels heb je vaak een coupeuse en bij de rest moet je mogelijk een ervaren moeder, vriendin of bekende achter de naaimachine vragen of gewoon een voor zichzelf werkende naaister inhuren om het precies passend te krijgen. Een goed passend kledingstuk doet zoveel meer voor je, dat het zonde van het geld van het kledingstuk is, als je het niet doet.
Stijlen
Als je een goed kledingstuk hebt gevonden, komt het moment waar met name veel vrouwen zich op verheugen … het stijlen. Bij kleding hoort een bijpassende schoen, eventueel met tas. Maar ook sieraden, voor degene die van de hoeden is, kan die ook onderdeel van de outfit uitmaken en anders iets voor in het haar, een corsage, een riem, een dasspeld of noem maar op. Alles om het totaalplaatje af te maken. Stem de entourage, zoals men dit vaak noemt, ook weer op elkaar af. Geen vooral geen verschillende stijlen door elkaar als je hier niet ervaren in bent.
Cosmetica
De meeste mannen komen vaak niet verder dan een lekkere geur aftershave of eau de toilette, maar bij veel vrouwen komt er meer bij kijken. Eventuele oogschaduw kan een matchende kleur met de kleding zijn of je neemt juist een contrasterende kleur. Maar ook de lippenstift en/of nagellak kunnen “op kleur” gekocht worden. Qua stijl is de kleding en de op te brengen make-up uiteraard ook iets waarop gelet moet worden. Ook hiervoor geldt dat je stijlen wel kunt combineren, maar alleen als je ervaren bent. Probeer het anders in de stijl van de kleding te houden.
Conclusie
Het totaalplaatje kan heel eenvoudig en sober zijn of alles wordt uit de kast getrokken om er een kermis van te maken … en alles wat er tussen zit. Kijk hiervoor ook naar het moment waar je de kleding voor draagt en waar je je prettig bij voelt (een hele dag in iets wat niet comfortabel voelt is heel vervelend). Soms heb je het zo bij elkaar en soms kost het je veel tijd, heb je iets voor een speciale gelegenheid nodig, wacht dan bij voorkeur niet tot het laatste moment.