Modetrends toepassen

Veel mensen kunnen zich niet goed kleden en dat is helemaal niet zo erg. Immers, als je slim bent vraag je iemand in je omgeving die hier wel goed in is of je vraagt de professional je te helpen (als je het je kunt veroorloven). Alleen is er toch nog een grote groep die het wel zelf oppakt (los van de vraag of men ook denkt het goed te kunnen). Met name trends worden soms letterlijk overgenomen, dit terwijl trends je een richting zouden moeten geven en kunnen helpen een eigen stijl te ontwikkelen.

Modetrends

Modetrends zijn er al eeuwen en zullen er ook nog lange tijd zijn. Enerzijds is het de brandstof voor de motor voor de modewereld, want zo blijft alles draaien en blijven mensen spullen kopen. Anderzijds moet het richting geven aan datgene wat je voor jezelf in gedachten hebt.

Zien is willen hebben

Maar de praktijk wijst uit dat modetrends vaak letterlijk overgenomen worden. Zo zie bij nieuwe kleding in de rekken een paspop met een setje of geef je de medewerkers de setjes aan … en je weet zeker dat die kledingstukken in ieder geval goed verkopen. “Zien” is in de meeste gevallen ook willen hebben. Dit zegt natuurlijk iets over de mensen en hoewel er een kleine groep zal zijn die het uit gemakzucht doet, is veruit de grootste groep zelf niet of niet goed in staat bepaalde combinaties te maken. Als we dat dan zien op een paspop of bij de medewerker in de winkel, dan is het geen kwestie meer van visualiseren, maar dan zien we het kant-en-klaar voor ons en is het gemakkelijk te beoordelen of je het als mooi ervaart of niet. Echter, menigeen gaat aan een belangrijk aspect voorbij en dat is of je iets staat of niet.

Bron: Pitabox987, RgbstockBron: Pitabox987, Rgbstock

Alles kunnen dragen

Sommige mensen zijn gezegend met het gegeven dat ze eigenlijk zo’n beetje alles kunnen dragen. Dat is prettig, want als je dan iets ziet wat je wilt hebben, is het eenvoudig om te kopen. Je hoeft niet na te denken of het je mooi staat. Alleen de juiste maat en wegwezen.
Helaas geldt dit maar voor een beperkte groep mensen en er zijn verschillende zaken die daaraan bijdragen, zoals:
  • De vorm van je figuur. We kennen wel de appel en peer vorm of de zandloper, maar ook je lengte speelt een rol en of je dik of dun bent. Ben je dit in proportie of juist niet.
  • Je huids- en haarkleur kunnen van invloed zijn.
  • De manier op je je beweegt. Eigenlijk gaat het hier over je motoriek.
  • Je uitstraling is belangrijk en dat is je totaalplaatje inclusief het gegeven of je charismatisch bent of niet.

Niet alles speelt een even grote rol en verschilt weer van persoon tot persoon. Feitelijk valt het in de meeste gevallen pas op als iemand enig moment verschillende outfits draagt in uiteenlopende stijlen en het allemaal de goedkeuring van de mensen krijgt.
Zaligmakend is het niet, maar gemakkelijk wel.

Trends toepassen

Eigenlijk zijn er trends om je een (tijdelijke) richting te geven en is de ideale situatie er een waar je in staat bent om de “vaste stukken” uit je kledingkast te combineren met meer modegevoelige stukken. Niet het beste verkoopsignaal, immers als je hiertoe in staat bent koop je niet zoveel, dan wanneer je alles trendy wilt hebben. In dat laatste geval kan een groot gedeelte van de kledingkast zowat periodiek vervangen worden.

Als je in staat bent te combineren (met of zonder hulp), dan ontwikkel je ook gemakkelijker een eigen stijl en is het bij een nieuwe trend niet meer of minder dan daar wat stukken uit te zoeken die bij je passen en die geraffineerd te combineren met de vaste stukken uit je kledingkast. Van die basiskledingstukken die altijd kunnen en niet onderhevig aan trends.

Creatief

Behalve weten wat je staat en wat niet, is het ook een vorm van creativiteit om goed te combineren. Het gaat dan om:
  • Kleuren
  • Materialen
  • Prints
  • Vormen

Bepaalde stoffen zijn goed te combineren, maar sommige gaan niet samen. Veilig is hetzelfde materiaal nemen, maar dat kan weer saai zijn. Let op prints, want het is niet eenvoudig verschillende prints te combineren. Als je er niet goed in bent, is een print combineren met een effen stof (die wel in de print voorkomt) de meest veilige keuze.

Gladde materialen zoals satijn, zijde of glanslinnen of –katoen kunnen prima gecombineerd worden met een wolliger stof, maar kijk dan goed naar de kleur. Ton-sur-ton en dus in dezelfde kleurschakering blijven is een optie, alleen is de ondertoon van de kleur van belang. Bijvoorbeeld rood of groen kan een gele of blauwe ondertoon hebben, in dat geval is combineren op deze wijze niet altijd een succes.

Belangrijk is de hals versus het gezicht. Een kleur moet “passen”, denk hierbij aan het type wat je bent (de seizoenen worden hier meestal voor gebruikt) en daarnaast is de vorm belangrijk. Een boothals, een ronde hals, een V-hals, kijk wat het voor je doet als je het draagt. Als je de verschillende vormen achter elkaar aantrekt, zie je meestal wel welke vorm het meeste voor je doet.

Combineren

Als je wat keuzes gemaakt hebt zoals bovenstaand is aangegeven, kan je bekijken in hoeverre je bijvoorbeeld een prettig zittend zwart jurkje (zo’n tijdloos modelletje) kunt combineren met iets wat in de mode is. Een leuk vestje, een colbert, een mooie sjaal eventueel met een bijpassend schoentje etc.
Ga van je basis uit en probeer dan verschillende dingen. Als je dit in de winkel doet, is het goed het betreffende basisstuk dus mee te nemen. Lastig is het om advies van het winkelpersoneel te vragen. De kans is natuurlijk aanwezig dat men zegt dat iets mooi bij je staat, om het kledingstuk te kunnen verkopen. Waarom geen omstanders vragen die ook aan het passen zijn!

Conclusie

Niets mis met trends, maar bedenk dat het tijdelijk is en dit in combinatie met je budget en maak er een sport van de basisstukken in de kast te combineren met trends. De kans is zo groter dat je je eigen stijl kunt ontwikkelen en niet alleen de setjes van de modepop één op één kopieert.
© 2014 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe origineel kleden we ons?Hoe origineel kleden we ons?Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar ons kleedgedrag en dat is op zich logisch, want kleding is booming busines…
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Interieur mooier door stylistInterieurstylisten zijn goedkoper dan binnenhuisarchitecten. Deze stylisten komen op verschillende manieren aan hun inko…
Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Waarom hebben de stylisten van beroemdheden tegenwoordig zoveel macht? Vroeger zorgden ze alleen ervoor dat mensen goed…

Mode, haute couture en trendMode, haute couture en trendKleding en mode horen dikwijls bij elkaar. Toch is lang niet alle kleding als mode te beschouwen. Mode is namelijk van v…
Een neuspiercing nemenNeuspiercings zijn een van de meest populaire piercings in het gezicht. Denk je er over om een neuspiercing te nemen? Da…
Bronnen en referenties
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.