Een neuspiercing nemen

Neuspiercings zijn een van de meest populaire piercings in het gezicht. Denk je er over om een neuspiercing te nemen? Dan is het handig om te weten wat je kunt verwachten.

Piercer uitzoeken

Het is natuurlijk allereerst belangrijk bij welke piercer je je piercing laat zetten. Vraag eens om je heen wie er goede ervaringen heeft met een bepaalde piercer en die je één aan kan raden! Het kan erg veel uitmaken waar je je laat piercen, dus stap niet zomaar ergens naar binnen. Waar je op moet letten bij het uitzoeken van een piercingshop:

Certificatie

Zoek de piercingshop in kwestie op op het internet en check of ze gecertificeerd zijn om te piercen. Dit betekent dat ze voldoen aan alle hygiënevoorwaarden. Er is een lijst met gecertificeerde shops te vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Naald of pistool
Een neuspiercing wordt gezet door middel van een lange naald en niet met een pistool, zoals dat gebeurt bij gaatjes schieten in je oren. Een pistool kan het kraakbeen in je neus beschadigen of versplinteren. Dit kan zorgen voor nare infecties en ook littekens. Sommige piercers piercen nog met een pistool maar dit is tegenwoordig verboden. Let daar dus goed op en laat je neuspiercing niet schieten maar piercen!

Formulier

Een goede piercer laat je eerst een formulier ondertekenen waarin onder andere staat dat je oud genoeg bent of anders toestemming hebt, niet onder invloed bent, dat je bepaalde aandoeningen niet hebt en dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Leeftijd

Er mogen geen piercings gezet worden bij kinderen onder de 12 jaar, met uitzondering voor oorbelgaatjes. Tot 16 jaar moet je vergezeld worden door een ouder of verzorger. Na 16 jaar mag je helemaal zelf weten of je een piercing wilt, waar dan ook.

Pijn & litteken

Een piercing doet pijn, daar bestaat geen twijfel over, dus bereid je voor. In je neusvleugel zit kraakbeen en relatief gezien zijn deze piercings vrij pijnlijk. Natuurlijk scheelt dit ontzettend per persoon, de één voelt bijna niets, de ander gaat bijna van z'n stokje. Je gaat waarschijnlijk wel tranen bij het piercen, maar dit komt niet door de pijn. Je neusvleugel zit erg dicht bij je traanbuis en daardoor komen er wat tranen vrij. Neuspiercings blijf je zien als je ze uithaalt, maar het valt niet erg op. Het zal hooguit een klein stipje zijn.

Tips

  • Wanneer je zenuwachtig bent of bang voor de pijn is het aan te raden om de piercer te vragen naar het proces. Hij/zij zal je dan precies uit gaan leggen wat er gaat gebeuren en dit is vaak geruststellend.
  • Voor steun kun je aan een vriend of vriendin vragen om met je mee te gaan. Die kan je dan ook geruststellen of bijvoorbeeld adviseren over de plaatsing van de neuspiercing of welk sieraad je gaat kiezen.
  • Eet en drink van te voren wanneer je je piercing laat zetten! Het is niet aan te raden om op een lege maag naar de piercer te gaan, de kans is aanwezig dat je erg misselijk wordt of zelfs flauwvalt.

Genezing

Kraakbeenpiercings duren erg lang om te genezen, langer dan een gewoon oorbelgaatje. Een piercing in de neusvleugel heeft minstens 3 of 4 maanden nodig om te genezen. Een neuspiercing kan genezen lijken en goed voelen na een paar weken, maar dat is hij nog niet! Wissel pas van piercing na de geneestijd. Durf je je sieraad niet zelf te verwisselen? Geen probleem, je piercer doet het graag voor je.
Een piercing is een open wond, behandel het dus ook zo! Tips om de genezing goed te laten verlopen:
  • Blijf er vooral af. Het is verleidelijk om er even aan te draaien, voelen of pulken, maar hierbij heb je gauw kans op irritatie of infecties, wat het geneesproces in de weg staat. Wanneer je er wel aanzit, bijvoorbeeld om het schoon te maken, zorg dan dat je handen goed schoon zijn.
  • Verwijder nooit zelf het sieraad in de genezingstijd. Bij extreme roodheid of ontsteking contact opnemen met de piercer of de huisarts.
  • Maak de piercing in de eerste paar weken twee maal per dag schoon met een wattenstaafje en warm water, eventuele korstjes kun je hier ook mee verwijderen.
  • Houd de huid schoon, gebruik geen make-up rond de piercing! Ook zalfjes, zoals Vaseline of Purol kun je het beste vermijden.
  • Plak geen pleisters over de piercing. Dit alleen in het geval van sportactiviteiten waarbij dit nodig is, bijvoorbeeld judo.
  • Vermijd in de genezingstijd zwemwater, zowel natuurlijk zwemwater, zoals een meer of de zee, als chloorzwembaden of bubbelbaden.

Je piercing schoonhouden

Er zijn speciale zeepproducten voor piercings maar dit is vrijwel overbodig. Voor alle piercings geldt dat je het beste een zoutbadje kunt gebruiken. Je neemt een kwart theelepel zeezout (neem echt zeezout, in keukenzout zit sodium) op een kopje heet water. Je kunt je neus gewoon in het kopje dippen. Zout zorgt voor reiniging en ontsmetting van de piercing. Niet te weinig zout want dan werkt het niet goed, maar ook niet te veel want dan droogt het de piercing juist uit. Doe dit één maal per dag, twee maal als het rood, geïrriteerd of ontstoken is. Niet vaker want dan kan het juist gaan irriteren.

Waar koop ik piercings

Piercings kun je kopen bij de piercer waar je ook je piercing hebt laten zetten. Ook kun je ze kopen via internet, maar zorg er voor dat je dan wel goede kwaliteit koopt en geen goedkope troep van slecht materiaal! Ook worden er in sommige sieradenwinkels neuspiercings aangeboden, maar toch wordt er aangeraden om ze bij je piercer te kopen.
Matrialen die je het beste kunt gebruiken zijn titanium of chirurgisch staal. Ook is glas een goede (maar minder voorkomende) optie. Acryl en plastic kun je beter vermijden en ook zilver kan gaan irriteren.

Soorten piercings

Nosescrew - Dit is een staafje met een haakje met aan het andere uiteinde een diamantje of iets anders er op. Deze zijn vaak wat lastiger in te krijgen, maar blijven erg goed zitten!
Nosebone - Dit is een staafje met een balletje aan het uiteinde met aan het andere uiteinde een sieraad. Deze druk je gewoon door je piercing heen. Het is een gemakkelijke neuspiercing, maar sommigen ervaren het als pijnlijk.
Nosestud in de vorm van een L - Deze piercing is in de vorm van een L, makkelijk in te krijgen!
Open neusringetje - Dit is een ringetje om je neusvleugel heen. Het in doen vergt wat oefening maar hij blijft goed zitten. Het is niet aan te raden om met een ringetje te laten piercen, een ringetje beweegt meer en dat kan het genezingsproces beïnvloeden.

Heel veel plezier met je nieuwe piercing en onthoud: geduld is het sleutelwoord
© 2014 - 2024 Clijntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelpiercing: De voor- en nadelenEen aantal jaren geleden leek het een regelrechte trend te zijn: het nemen van een navelpiercing. Maar voordat je een ov…
Navelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingNavelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingDe een vindt het mooi, en de ander vindt het helemaal niks. De meningen over navelpiercings zijn erg verdeeld. Wanneer j…

Modetrends toepassenVeel mensen kunnen zich niet goed kleden en dat is helemaal niet zo erg. Immers, als je slim bent vraag je iemand in je…
mijn kijk opIedereen ontwerpt kledingSpreekt voor zich dat iedereen dat moet doen waar hij of zij plezier in heeft, maar het lijkt erop alsof het gegeven “be…
Reacties

Karla, 11-08-2018
Halo,

Ik heb nu sinds Donderdag mijn piercing en de winkel heeft me een flesje gegeven met druppels. Die moet ik elke ochtend en avond een week lang gebruiken. Is dat goed genoeg of moet ik ook het badje met zout proberen?

De druppels zijn voor de bacteriën, er zit ook alcohol in. Reactie infoteur, 27-08-2018
Hoi Karla! Ik zou één van de twee gebruiken, niet allebei. Twee keer per dag schoonmaken met een middel wat alcohol bevat lijkt mij wat overdreven, je piercing kan er juist van gaan irriteren. Dit omdat alcohol best agressief spul is voor een verse piercing en hoe vaker je er aan zit, hoe sneller hij gaat irriteren. Maar, ik weet natuurlijk niet wat voor middel dit precies wat de winkel je heeft gegeven, dus neem mijn advies met een korrel zout. Ik zou aanraden om hooguit één keer per dag met een zoutoplossing schoon te maken (dus met een badje) en het flesje niet te gebruiken.

Madelon, 13-02-2018
Hoi!,
ik heb mijn neuspiercing nu al 4 maanden en ik krijg steeds bloedblaren(?) bij mijn piercing. mijn piercer zegt dat het vanzelf weg gaat maar ik heb het nu al meer dan 10 x gehad dat ze kwamen en weer weg gingen. kan ik hem er beter uithalen? Reactie infoteur, 18-06-2018
Dag Madelon,

Wat vervelend dat je bloedblaren krijgt bij je piercing. Van wat voor materiaal is je piercing gemaakt? Om de kans op irritatie zo klein mogelijk te maken wordt titanium, chirurgisch staal en glas aangeraden. Als je piercing van bijvoorbeeld zilver is, raad ik je aan om een piercing van ander materiaal te kopen, bijvoorbeeld via alloverpiercings.nl. Hier wordt het materiaal, de dikte en ook de diameter duidelijk aangeduid.
Ook kan het liggen aan dat je misschien te veel schoonmaakt, of met een te agressief middel. Zit er zo weinig mogelijk aan en maak de piercing alleen schoon als er echt veel troep om zit, echt niet vaker dan 1 keer per dag of per 2 dagen. Maak de piercing ook alleen schoon met warm water of een zoutoplossing.
Ik hoop dat je inmiddels al minder last hebt van irritatie, dat is natuurlijk erg vervelend. Sterkte!

Daf, 05-01-2017
Ik heb dus nu al 2 maanden een neuspiercing met een ronde draai sluiting aan de binnenkant dus die kan niet snel los gaan. Maar ik snap niet wat ik verkeerd doe, aan de binnenkant heb ik een soort vlees erover heen, en aan de buiten kant ook een soort wond bruinig, wil echt niet dat dit een litteken word want dan haal ik hem gewoon per direct eruit. De verzorging doe ik ook tweemaals daags zoutoplossen in warm water met me neus erin, en dan goed rond om en binnenkant schoon maken met wattenstaafje.
Heeft iemand nog verder tips of kan iemand me uitleggen of dit slecht is of juist goed is (en moet ik gwn geduld hebben). Want de binnekant ziet er niet uit, en de buiten kant ook niet. Reactie infoteur, 18-06-2018
Dag Daf,

Supervervelend, een litteken wil natuurlijk niemand. Hoe is het inmiddels met je piercing? Mocht je er nog steeds last van hebben, raad ik je aan om hem minder vaak schoon te maken en zo veel mogelijk met rust te laten. Probeer dit maximaal 1 keer per 1 of 2 dagen te doen en gebruik alleen een wattenstaafje als er troep zit die niet weg wil met water. Hoe vaker je aan je piercing zit, en je piercing dus vaker beweegt, hoe groter de kans is op irritatie.
Ook is het belangrijk wat voor materiaal je draagt, voor piercings zijn titanium, chirurgisch staal of glas erg geschikt, dan heb je de minste kans op irritatie. Veel winkels verkopen zilver, waar veel mensen irritatie van krijgen.
Ik hoop dat het snel beter gaat met je piercing!

Rubi, 13-10-2016
Ik heb vorig jaar mijn neuspiercing laten schieten. Oke maar nu is mijn piercing uit mijn neus gegaan en ben ik het kwijt geraakt. neuspierciing wilde er niet meer in, maar wat moet ik nu doen? Want nu heb ik een klein wondje in mijn neus. Mag of kan ik het dan nog steeds opnieuw piercen? Reactie infoteur, 01-11-2016
Hallo Rubi!

Als je je neuspiercing er niet meer in krijgt is het het beste om hem dan dicht te laten groeien en als het over een jaar helemaal dichtgegroeid is, opnieuw te laten piercen. Bij dit soort vragen is het wel altijd van belang dat je contact opneemt met een goede piercer (die dus niet schiet maar piercet), die kan je neus bekijken en kijken wat het beste is in jouw situatie.

Alicia, 05-08-2016
Hallo ik heb een neus piercing laten zetten, maar ik weet niet wanneer je je piercing moet uithalen om een nieuwe er in te doen. Reactie infoteur, 11-09-2016
Dag Alicia!

Wat leuk dat je een neuspiercing hebt laten zetten! De geneestijd van een neuspiercing is minstens 3 tot 4 maanden, tot die tijd mag je je piercing nog niet verwisselen. Je mag pas wisselen na deze 3 tot 4 maanden en dan alleen als je piercing absoluut geen pijn meer doet. Wanneer je dus last hebt (gehad) van een infectie, zou ik nog wat langer wachten met wisselen. Wat je ook kunt doen, is je piercer vragen (na de geneesperiode) om voor jou je piercing te wisselen. De eerste keer wisselen kan namelijk nogal een gefriemel zijn soms.

Jantien, 29-06-2016
Als ik de piercing er weer uit haal, bv na 2 jaar blijft het gaatje dan voor altijd zichtbaar? Reactie infoteur, 11-09-2016
Dag Jantien,

Dit verschilt erg per persoon, bij de een zie je het duidelijker bij de ander. Bij de meeste mensen is het zo dat je het alleen ziet als je weet dat er een zat, dus dat het niet zo opvalt. Wel kan het gebeuren, dat wanneer de piercing geschoten (ipv gepierced) is, of er zijn infecties ontstaan, dat er zich dan meer littekenweefsel heeft gevormd, waardoor je het gaatje nog wel blijft zien.

Laat daarom altijd piercen bij een goede piercer en verzorg je piercing goed. Wissel niet te snel van piercing en zit er niet te veel aan, om een goede genezing te bevorderen. Hierdoor minimaliseer je de kans dat het gaatje zichtbaar blijft. Wel geldt voor de meeste gevallen: hoe langer je de piercing hebt, hoe langer het duurt voordat hij weer dichtgroeit.

Anthony, 19-01-2016
En hoeveel kost het om een piercing weg te laten halen en waar kan je dat doen? Reactie infoteur, 11-09-2016
Dag Anthony,

Wanneer het om een gewone neuspiercing gaat die je er uit wil halen, kun je dat zelf doen, het gaatje groeit na een tijdje dicht als je de piercing nog niet zo lang hebt. Durf je het niet aan om hem er zelf uit te halen, ga dan naar een piercer (bijvoorbeeld waar je hem hebt laten zetten) en die haalt hem er vaak met liefde voor je uit. In de meeste gevallen is dit gratis, maar vraag dit na bij de betreffende shop.

Pascal, 10-12-2015
Hoi! Ik heb een neuspiercing laten piercen en er direct een ringetje in laten zetten. Wat voor invloed zou dit kunnen hebben?

Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 23-12-2015
Hallo Pascal!

Excuses voor een wat laat antwoord. Je hoeft je verder weinig zorgen te maken over je neusringetje. Het enige nadeel van een ringetje i.p.v. een knopje is dat hij wat meer beweegt. Dit zou dus wat sneller kunnen zorgen voor problemen, zoals infecties of bultjes. Zolang je je piercing goed verzorgt en er zo weinig mogelijk aan zit, zou je er geen problemen mee moeten krijgen. Geneest hij verder goed?

Clijntje (11 artikelen)
Laatste update: 08-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.