Kwaliteit van Primark kleding

Kwaliteit van Primark kleding De Primark is een grote winkelketen dat voornamelijk kleding verkoopt. Daarnaast kan je er accessoires, schoenen, sieraden, beddengoed en woonaccessoires kopen. Bij Primark is het vaak druk, groot en goedkoop. Juist dat goedkope trekt veel mensen aan, waaronder koopjesjagers en gezinnen. Primark kan zo goedkoop zijn doordat het bij de aller-goedkoopste leveranciers kleding besteld. De kleding wordt gemaakt van goedkope stoffen en vanuit simpele ontwerpen. Hierdoor is de kwaliteit minder dan we gewend zijn.

Wat is Primark?

Primark is een winkelketen dat voornamelijk kleding verkoopt en in Ierland is ontstaan. Daar werd de eerste Primark in Dublin geopend (1969). Later werden er nog vier winkels opgezet. In 1972 werden de eerste vier winkels in Engeland geopend. Tegenwoordig is Primark te vinden in Ierland, Engeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Duitsland, België en Nederland. De grootste winkel vinden we in Manchester (Engeland). Nederland kent een aantal vestigingen die vooral in de grotere plaatsen liggen zoals Arnhem, Enschede, Venlo, Eindhoven, Almere, Zaandam, Hoofddorp, Den Haag (2014), Heerlen (2015), Nijmegen, Amsterdam (2015) en Zoetermeer.

Primark verkoop kinderkleding vanaf babymaat tot grote maten. Ook dameskleding en herenkleding worden er verkocht. Daarnaast verkoop Primark lingerie, accessoires, schoenen, beddentextiel, kaarsen, seizoensgebonden artikelen en woonaccessoires.

Goedkoop

Primark is vooral bekend bij koopjesjagers. De collectie die Primark aanbiedt is goedkoop. De prijzen liggen vaak lager dan bij andere goedkopere kledingzaken. Bovendien is de collectie bij Primark zeer uitgebreid. Hierdoor vindt bijna iedereen wel iets leuks. Vooral gezinnen met kinderen bezoeken de Primark veelvuldig, maar ook koopjesjagers en kooplustige mensen kunnen een bezoek aan Primark niet weigeren. Bovendien zijn het vooral de tieners/ pubers die zich tegoed doen aan kleding en sieraden bij Primark. Primark wordt vaak vergeleken met de Ikea: goedkoop en groot met een soms lagere kwaliteit dan we gewend zijn.

Enorme drukte

Omdat Primark zo goedkoop is, trekt het ook veel bezoekers. Op koopavonden en zaterdagen is er soms geen doorkomen aan. Voor de pashokjes/ kleedkamers staan lange wachtrijen en ook aan de kassa is het lang wachten. Wie niet van deze drukte houdt kan beter op een rustige ochtend gaan winkelen bij de Primark, hoewel het er soms op rustige dagen nog drukker is dan in andere winkels. Opvallend is dat nieuwe Primark-winkels vaak wachtrijen tot buiten de deuren kennen, terwijl omliggende kledingwinkels tijdelijk beduidend rustiger bezocht worden.

Waar komt de kleding vandaan?

De winkelketen heeft niet één leverancier. Primark is altijd op zoek naar de goedkoopste leveranciers. Deze leveranciers krijgen de opdracht om goedkoop kleding te produceren, waarbij gebruik wordt gemaakt van simpele ontwerpen en goedkope stoffen. Alle kleding die voor Primark geproduceerd wordt krijgt een eigen merknaam. Primark maakt gebruik van verschillende eigen merknamen.

De meeste leveranciers bevinden zich in de lagelonenlanden. Dit zijn landen waar de lonen beduidend lager liggen dan het wettelijk minimumloon van Europese landen. In Cambodja wordt een werkneemster met een loon van slechts 60 euro per maand naar huis gestuurd. Ter vergelijking: een Cambodjaanse gezin heeft maandelijks 285 euro nodig om van rond te komen. Mensen leven daardoor ver beneden de armoedegrens.

De kwaliteit van kleding

Dat de kwaliteit van kleding van Primark niet de beste is, moge duidelijk zijn. Kleding uit lagelonenlanden die geproduceerd worden van de meest simpele stoffen kunnen niet op tegen de grotere en betere merken. Vaak is dit ook te zien aan de kleding: de stoffen zijn dun, de naden kunnen scheef zijn en het model is niet altijd even mooi te noemen.

Over het algemeen gaat kleding dat gekocht is bij Primark minder lang mee dan kleding dat elders is gekocht. Na een aantal maal wassen is de vorm vaak uit een shirt of trekt de naad scheef. Ook het model kan veranderen waardoor de kleding niet meer mooi past. Truien en shirtjes lopen na een aantal maal dragen en wassen, van onderen vaak wijder uiteen dan vlak na aankoop.

Mensen die er niet van houden om dezelfde kleding lang te dragen of snel uit zijn gekeken op nieuwe kleding kopen graag bij Primark. De mindere kwaliteit maakt de levensduur weliswaar korter, maar daardoor wel goedkoper. Dit geeft de gelegenheid om vaker nieuwe kleding te kopen. Voor kinderen is kleding van de Primark ook ideaal. Kinderen groeien nou eenmaal snel uit kleding of ze maken kleding snel kapot of blijvend vies. Van goedkope kleding is dit wat minder erg, zodat er makkelijker wat nieuws gekocht kan worden.

Kinderbroeken bevatten vaak niet het aantrek-elastiek in de band, waardoor de broeken voor kinderen die wat dunner zijn dan normaal geen optie is. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een broekriem. Kindertruitjes (T-shirts met lange mouw) zijn vaak van dunne stof waardoor er rekening gehouden moet worden met de koudere maanden. De dikkere truien zijn wat duurder maar wel warmer. De kinderkleding is veelal in vrolijke kleurtjes en designs verkrijgbaar.

Voor dameskleding en herenkleding geldt hetzelfde: de kwaliteit is niet optimaal maar je hebt veel voor weinig geld. Voor een avondje weg is er ook best wat leuks te vinden, de collectie kan wel per maand verschillen. Het aanbod is groot en uitgebreid. Daarnaast worden er accessoires en schoenen verkocht. Ook voor deze geldt: veel voor weinig geld. Verwacht ook hier niet de beste kwaliteit van.

Een nadeel van de Primark is dat veel mensen er kopen. Ligt een Primark bij jou in de buurt, dan is de kans groot dat er veel mensen in dezelfde kleding rondlopen. Ook kinderen treffen vaak vriendjes of klasgenoten aan in dezelfde Primark-kleding. Ligt de Primark verder uit jouw buurt, dan is de kans kleiner iemand aan te treffen in dezelfde kleding.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primark: wel of geen kinderarbeid?Primark: wel of geen kinderarbeid?Bijna iedereen kent de Primark inmiddels. In Nederland komen er steeds weer nieuwe vestigingen erbij. De vestiging in Ar…
Verkoopt de Primark grote maten?De Primark is een megapopulaire winkelketen, die is overgewaaid uit Engeland. Je kunt er hele goedkope kleding kopen die…

Coco Chanel: hoe een succesvol merk begonCoco Chanel: hoe een succesvol merk begonIedereen kent het merk Chanel, van parfums, kleding, schoenen of tassen. Maar wie was eigenlijk de oprichtster, en hoe i…
Schoenen oprekken: leren schoenen en laarzen oprekkenSchoenen oprekken: leren schoenen en laarzen oprekkenSchoenen oprekken is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Het is namelijk goed mogelijk dat je bij de aanschaf van nieu…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Primark
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/202522502/Primark+in+Eindhoven+is+spotgoedkoop+door+uitbuiting+in+lagelonenlanden.aspx
  • http://www.primark.com/nl/our-ethics
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.