Schoenen oprekken: leren schoenen en laarzen oprekken

Schoenen oprekken: leren schoenen en laarzen oprekken Schoenen oprekken is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Het is namelijk goed mogelijk dat je bij de aanschaf van nieuwe schoenen niet door hebt dat ze eigenlijk iets te klein zijn. In dat geval is het een goede oplossing om je schoenen zelf groter te maken. Dit is goed voor elkaar te krijgen met een paar simpele middelen en methoden. Met deze methoden kun je in principe niet alleen een schoen maar ook een laars oprekken. Het is echter ook mogelijk om jouw schoenen naar de schoenmaker te brengen, want ook dan heb je voor weinig geld gegarandeerd resultaat.

Artikelindeling


Loop je schoenen in

Het is verstandig om je schoenen in en om het huis te dragen, zodat zij zich kunnen vormen naar jouw voeten. Op het moment dat zij zich volledig gevormd hebben kun je ze blijven dragen. Pas deze simpele methode alleen toe als de schoenen in principe geen pijn doen aan je voeten.

Oprekken met aardappelen

Schil een grote aardappel en plaats deze aardappel een of twee nachten in je schoenen. Zorg er voor dat deze een beetje bol staan en dat de aardappel dus groot genoeg is. Naast de handige toepassing van de aardappel voor het groter maken van schoenen blijkt de aardappel ook een hele goede geurvreter te zijn, dus ook alle onprettige geurtjes worden uit de schoen verwijderd.

Groter maken met natte kranten

Je kan je schoenen ook van vorm veranderen door er natte kranten in te stoppen. Zorg er voor dat je er niet te veel kranten in stopt, want dan kunnen zij mogelijk gaan vervormen. Laat de natte kranten enkele uren in de schoenen zitten en laat de hen vervolgens drogen. Na afloop is de kans groot dat de schoenen wijder zijn.

Bevochtigen schoonmaakalcohol

Een andere veel gebruikte manier voor het verwijden van schoenen en laarzen is het besproeien van de binnenkant met schoonmaakalcohol. Schoonmaakalcohol is een vloeistof die materialen soepeler kan maken. Zorg er wel voor dat de schoonmaakalcohol wordt verdund met water. Een sterke concentratie alcohol kan de schoen namelijk aantasten. Het is verstandig om een mengsel dat voor de helft bestaat uit schoonmaakalcohol en voor de helft bestaat uit water via een plantenspuit aan te brengen in de gehele schoen. Trek de schoenen vervolgens aan terwijl zij nog nat zijn.

Gebruik een schoenspanner voor het oprekken van leren schoenen

Een van de beste manieren om zelf je schoenen op te rekken is het gebruiken van een schoenspanner. Schoenspanners worden in alle vormen en maten verkocht en zijn zeer effectief. Het kan enkele dagen duren voor de schoenspanner effect heeft, maar op het moment dat deze zijn werk gedaan heeft is de kans groot dat jij zonder problemen op jouw schoenen kan lopen.

Vul je schoenen met havermout

Het vergroten van jouw schoenen met havermout is een hele oude truck die nog altijd werkt. Havermout zwelt op als het nat wordt en op het moment dat jij havermout in je schoenen doet en dit onder water zet zullen de havermoutkorrels opzetten waardoor de schoen wijder wordt. Geef de havermout ruim de tijd om zijn werk te doen en haal alle havermout na afloop zorgvuldig weg. Na een paar dagen lopen op jouw schoenen zullen zij helemaal aan jouw voeten zijn aangepast.

Bevries je schoenen

Je kunt jouw schoenen ook vergroten door een boterhammenzakje of een ander soort zakje voor ongeveer een derde met water te vullen en deze stevig dicht te knoppen. Er mag geen water lekken. Doe het zakje met water goed in de schoen en leg deze in de vriezer. Het water in het zakje zal gaan bevriezen. Bevroren water neemt meer ruimte in dan vloeibaar water en het zakje zal dus gaan uitzetten in de schoen waardoor deze groter wordt.

Vergroten met warmte

Met warmte maak je de stof waar de schoen van gemaakt is soepeler en beter uit te rekken. Verwarm ze met een föhn en beweeg je voeten vervolgens ongeveer een halve minuut flink heen en weer in je schoen. Dit kan heel goed helpen. Je kunt dit proces ook enkele keren herhalen mocht dat nodig zijn.

De schoenmaker

Elke schoenmaker is in staat om jouw schoenen op te rekken. De ene schoenmaker heeft hier een apparaat voor dat de schoen verwarmt en de ander doet het handmatig met speciale gereedschappen. De bovenstaande methoden zijn niet op elke schoen toepasbaar en het is dus verstandig om van te voren goed na te denken over de methode die je wil gebruiken. Als je niet zeker weet wat goed is voor jouw schoenen ga dan gewoon naar een professionele schoenmaker. Leren schoenen oprekken, suède schoenen oprekken, laarzen oprekken, bij een schoenmaker is succes gegarandeerd.
© 2014 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Hoe moet je Minnetonka's passen in de winkel?Help! Je bent in de winkel en daar staan ze: jouw droom Minnetonka’s. Het is nu of nooit. Je wilt ze persé hebben, maar…
Nauwe voorhuid, wat nu?Nauwe voorhuid, wat nu?Een nauwe voorhuid bij de penis komt regelmatig voor. Er is pas sprake van een te nauwe voorhuid als een jongen van 10 t…
Schoenmode koude maandenSchoenmode koude maandenDe schoenmode voor de koudere maanden is over het algemeen wat meer uitgesproken dan de zomerse maanden. Het schoentje h…
Weefselexpansie, oprekken van de huidWeefselexpansie, oprekken van de huidWeefselexpansie is een methode die in de plastische chirurgie wordt toegepast. Hierdoor kan littekenweefsel, een oude ta…

Kwaliteit van Primark kledingKwaliteit van Primark kledingDe Primark is een grote winkelketen dat voornamelijk kleding verkoopt. Daarnaast kan je er accessoires, schoenen, sierad…
Mode in de jaren 20Mode in de jaren 20Veel mensen hebben een voorkeur voor retromode en vintage mode. Vintage mode is mode afkomstig uit de jaren 20 tot en me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Mitchxl (47 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.