Laagjes dragen tegen de kou

Laagjes dragen tegen de kou We krijgen de mooiste winterkleding voorgeschoteld, met bijbehorende kosten. Maar is dat ook echt nodig of koop je voor het nieuwe of "de heb"? Je kunt jezelf deze vragen stellen, want er is namelijk niets zo isolerend als lucht. Lucht is gratis en dus kan je je ook bedenken of dat die dikke en/of gewatteerde kleding aan moet. Hoe zit dat met winterkleding?

Natuurlijke materialen

Natuurlijk is winterkleding anders dan dat zomerkleding is. Zomers dragen we vaak en graag linnen en katoen. Tijdens de koude maanden is bijvoorbeeld wol, viltlagen of leer veel populairder. Vreemd eigenlijk, want het zijn met name natuurlijke stoffen. Omdat het feitelijk geen enkelvoudige stoffen zijn, maakt dit het prima isolerend materiaal.

Hoe dan ook, we dragen in de koude maanden deze stoffen en kunnen iets anders dragen. Iets wat kostentechnisch mogelijk interessanter is en ook nog leuker. Je kunt verschillende kleuren en materialen combineren om het leuk te maken.

Laagjes van allerlei materialen

Synthetische materialen kunnen broeien en in de zomer voelt dat vervelend aan, want als er transpiratie ontstaat, kan het gaan schuren en/of er ontstaan luchtjes die je als niet prettig ervaart.
In de winter is dat anders, want je transpireert minder snel en dan kan die vasthoudende warmte juist prettig voelen. Door van verschillende materialen laagjes over elkaar te dragen, zorg je dat er lucht tussen de lagen komt en dat is weer goed om de warmte bij je te houden.

T-shirts

Laagjes kan je opbouwen zoals je zelf wilt en kan je zelfs opbouwen vanuit gewone katoen (die je anders alleen in de zomer draagt). Want draag maar eens 3 T-shirts over elkaar … dan heb je het op het bedekte gedeelte absoluut niet koud. Het gaat er om dat wat je draagt wel al je lichaamsdelen beschermt. Een T-shirt bedekt bijvoorbeeld niet de armen en dus werkt het alleen als je T-shirts met lange mouwen draagt en kijk ook eens naar de lengte van je shirt.

Leuk én mooi combineren

Als je weet dat je laagjes kunt combineren, wordt het al gemakkelijker om dat te combineren wat je als mooi, fashionable en comfortabel ervaart. Kijk naar de outfit met een strakke basis … waar strak niet voor té strak staat. Een basis moet goed om het lijf zitten, maar de lagen die er overheen gaan, mogen losser zitten. Dus ga je voor laag twee en dat is de laag die iets meer ruimte geeft.

Het is afhankelijk van wat je draagt, maar voorkom dat laag twee te wijd is, want dat geeft volume en aangezien de meeste mensen zich minimaal normaal – maar eerder te dik – vinden, kan laag twee voor het volume zorgen waar je niet op zit te wachten. Een recht kledingstuk kan dus prima zijn.
Pas bij laag drie kijk je waar volume en waar ruimte zit. Immers, laag drie is de buitenste laag en als je die wilt laten “blousen” dan kan dat gemakkelijker.

Kleurgebruik

Vervolgens komt in beeld wat je als kleurgebruik toe wilt passen, want als je om warm gekleed te gaan laagjes toepast, dan is het belangrijk hoe je de lagen over elkaar draagt. Een buitenste laag katoen wil nog wel eens een stevige kleur door laten schijnen en dat is niet wat je wilt. Ben dus voorzichtig met kleur. Waar je de nadruk op wilt leggen en wat als aanvullende kleur kan gelden.

Zwart is in de winter een acceptabele kleur of mogelijk ook diep blauw of room paars. Kijk wat daar onder past en zorg dat je buitenste kleur niet doorschijnend is. Maar je kunt natuurlijk ook voor de lichte roomkleuren gaan.
Katoen kan wat kleur doorlaten, dus let daar goed op! Toch kan een zwart T-shirt en rood, paars, diep blauw of groene tweede laag met daar overheen een derde zwarte laag, prima combineren. Bekijk het goed voordat je aan de slag gaan en zorg dat je stoffen niet zo dus zijn, dat ze doorschijnend zijn.

Tot slot

Laagjes is een prima optie voor warm gekleed te gaan, maar je wilt er ook met laagjes leuk uit zien. Het is dus van belang dat je zorgvuldig kijkt naar de materialen die je over elkaar draagt en of ze doorschijnend zijn en/of statisch zijn. Kies het juiste materiaal en probeer wat uit.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wollen kleding, wat zijn de voordelen?Tijdens koude dagen verlangen we naar warme en behaaglijke kleding. Wollen kleding is ideaal. Wat zijn de voordelen van…
5 heerlijke cocktails met bananenlikeur5 heerlijke cocktails met bananenlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met bananenlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillen…
Kleding tips voor lange afstand wandelaarsAls je gaat wandelen is goede kleding erg prettig. Niet alleen tegen de kou maar ook tegen de warmte. Hierdoor kun je be…
Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenTips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenSommige mensen houden gewoon niet van kou, anderen vinden het juist fijn. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ech…

De carrière van Frans Molenaar (1940-2015)Op vrijdag 9 januari 2015 stierf modeontwerper Frans Molenaar, een van de bekendste Nederlandse couturiers. Nadat hij in…
Schoenen in alle soorten en matenSchoenen in alle soorten en matenSchoenen zijn er in vele soorten en maten. Dat geldt voor zowel heren- als damesschoenen. Imelda Marcos, de vrouw van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.