H&M en bekende modeontwerpers

H&M en bekende modeontwerpers Erling Persson kwam in 1947 met het idee om een kledingwinkel te starten met lage prijzen. In 2012 stond H&M op nummer 2 op de lijst van grootste winkelketens ter wereld. In 2004 wilde H&M wat exclusiever worden, dus gingen ze een samenwerking aan met Karl Lagerfeld. Dit was een groot succes en daarom ging H&M steeds vaker samenwerken met bekende modeontwerpers. Bij veel collecties van bekende modeontwerpers stonden modefans uren of zelfs dagen in de rij voor een item. Ook op internet ging de verkoop heel erg snel.

Karl Lagerfeld in 2004

Lagerfeld is de eerste ontwerper die met H&M heeft samengewerkt. Zijn collectie bevatte 30 ontwerpen, twintig items voor vrouwen en tien voor mannen. Erin Wasson stond model samen met Karl zelf. Na het succes van zijn collectie geeft hij aan dat hij geen tweede samenwerking wil aangaan. Hij vond het "pijnlijk" dat H&M zo weinig items heeft geproduceerd, hierdoor stelde H&M heel veel klanten teleur. Een aantal ontwerpen heeft de modeketen in grote maten geproduceerd en hier was Karl ook niet blij mee. De collectie bestond uit luxe design en koopjes, de prijzen varieerden van €14,95 tot €149.

In 2005: Stella McCartney en Elio Fiorucci

Na het eerste succes koos H&M voor de ontwerper Elio Fiorucci. De collectie van Elio was een "poolside-collectie" met badkleding en opvallende accessoires. De kleding bestond uit felle kleuren en patronen. Veel mensen noemden deze collectie "te kitscherig", maar sommigen zagen het ook als "fleurig". In het najaar van 2005 ging de modeketen samenwerken met Stella McCartney. Deze collectie werd "scherp" en "vrouwelijk" genoemd. De collectie was vrij uitgebreid en bestond uit: kleding voor overdag, avondkleding, lingerie en accessoires. Modefans stonden toen in lange rijen om een item te bemachtigen.

Viktor en Rolf in 2006

Al drie dagen voor de lancering van de nieuwe collectie lagen mensen te wachten voor de H&M. De collectie van Viktor en Rolf was gebaseerd op een liefdesverhaal in de mode, Viktor en Rolf en H&M "trouwden". De collectie bestond uit casual tops, jeans, jassen, kostuums voor heren, coctailjurken en zelfs een bruidsjurk. Daarnaast ontwierpen ze ook accessoires en ondergoed. De prijzen varieerden van €79,90 voor een jurkje tot €298 voor een bruidsjurk.

Roberto Cavalli

In het voorjaar van 2007 ontstond er de collectie "M by Madonna", deze collectie was een flop, dus maakte H&M het goed met een nieuwe samenwerking. De Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli lanceerde een feestelijke collectie. Het wordt omschreven als "sexy en chic" voor mannen en vrouwen. De collectie bestond voor een groot gedeelte uit kleding met dierenprints en glitters. De collectie werd gepresenteerd in Rome bij de glitter & glam launchparty.

Samenwerking met een Japanse modeontwerpster

In 2008 werd de eerste H&M in Japan geopend, dus ze kozen voor een samenwerking met een Japanse ontwerpster Rei Kawakubo. Ze werkte bij het merk Comme des Garcons. De collectie bestond uit veel broeken met stippen en de kleur zwart. Rei wilde vernieuwend zijn.

Matthew Williamson, Jimmy Choo, Sonia Rykiel en Lanvin

2009 en 2010 waren twee goede jaren voor H&M want verschillende modeontwerpers ontwierpen voor de modeketen. In de zomer van 2009 verbaasde Williamson, bekend van het merk Pucci, de fans met een indrukwekkende collectie. De collectie is verfrissend te noemen door de prints en de mooie combinaties. In het najaar ging H&M samenwerken met Jimmy Choo. Hij staat bekend om de schoenen die hij heeft ontworpen, maar hij maakte ook tassen, accessoires en een kledinglijn voor vrouwen. Er kwam een dubbele samenwerking met Sonia Rykiel in 2009 en 2010. In 2009 maakte ze in de winter een lingerielijn en in 2010 koos ze voor een knitwearcollectie. In datzelfde jaar gingen ze samenwerken met Lavin. Voor vrouwen kwamen er dertig ontwerpen en vijftien accessoires. Voor mannen kwamen er vijfentwintig ontwerpen en tien accessoires. Er werd veel gebruikt gemaakt van vrolijke kleuren en prints. De collectie was vrij duur, maar werd goed verkocht.

Versace in 2011

Versace ontwierp veel jurken van zijde en leer, op de jurken zaten studs. De ontwerpen waren gebaseerd op oudere ontwerpen van het merk, maar deze ontwerpen waren wel vernieuwd. Ook zaten er in de collectie interieurartikelen.

Maison Martin Margiela, Versace en Marni in 2012

Maison Martin Margiela ontwierp klassieke kleding voor mannen en vrouwen. De collectie bestond uit oversized jassen, broeken en truien. Net zoals in 2011 ontwierp Versace weer voor H&M. Ook deze collectie bestond weer uit ontwerpen gebaseerd op het verleden van het modehuis, maar dan vernieuwd. Marni ontwierp simpele items met drukke kleuren en verrassende prints. De collectie bestond uit kleding voor vrouwen en accessoires voor mannen en vrouwen.

2013: Isabel Marant

Isabel Marant ontwierp in toaal 121 items voor mannen, vrouwen en kinderen. Ze bedacht kleding die geschikt is om dagelijks te dragen. Naast kleding bedacht ze ook accessoires. De collectie was vanaf november 2013 te koop in 250 H&M fillialen.

Alexander Wang

H&M gaat een samenwerking aan met de eerste Amerikaanse designer. Wang bedacht kleding met een sportieve touch voor de modeketen. De collectie bestaat uit veel sweaters en leren broeken. Bekende modellen als Gisele Bündschen en Erin Wasson stonden model in deze collectie. Ook maakte H&M bekend dat ze een boek gingen uitbrengen "The First Ten Years". In dit boek staan alle samenwerkingen met bekende ontwerpers.
© 2015 - 2024 Milou123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designer outlet en outlet shoppenDesigner outlet en outlet shoppenDesigner outlet is dure en exclusieve merk kleding kopen tegen veel goedkopere prijzen, in grote en stijlvolle shoppingc…
Designer Outlet Roosendaal: adres, openingstijden & parkerenIn het Brabantse Roosendaal kunnen modeliefhebbers naar hartenlust shoppen bij één van de grootste outletcenters van Ned…
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Wat is haute couture?Je hebt confectiekleding en je hebt haute couture. Haute couture is het hoogst haalbare in de mode. Het is het hoogtepun…

Chiara Ferragni: van The Blonde Salad tot influencerChiara Ferragni: van The Blonde Salad tot influencerChiara Ferragni wordt op 7 mei 1987 geboren in Cremona, Italië. In 2009 begint ze haar eigen blog ‘The Blonde Salad’ om…
Agent Provocateur: het luxe en ondeugende lingeriemerkEen vrouw wil zichzelf af en toe verwennen met mooie lingerie. In Nederland gaan wij dan vaak naar de Hunkemöller, maar…
Bronnen en referenties
  • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2012/07/8-jaren-met-hm-ontwerpers
  • http://www.elsevier.nl/Registreren/F2R/?returnurl=%2fStijl%2fnieuws%2f2013%2f6%2fHM-werkt-opnieuw-samen-met-beroemde-ontwerper-1280282W%2f
  • http://www.volkskrant.nl/dossier-modeblog-bregje-lampe/amerikaan-alexander-wang-gaat-ontwerpen-voor-hm~a3634594/
  • http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/1649741/2013/06/11/Isabel-Marant-maakt-nieuwste-designercollectie-voor-H-M.dhtml
  • http://www.textilia.nl/nl-NL/Nieuws/Terugblik_HM_werkt_een_decennium_samen_met_designers-141107112700#.VUod8uFdaSM
Milou123 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.