Kleding van bamboe: de voor- en nadelen

Kleding van bamboe: de voor- en nadelen De snelstgroeiende bamboeplant groeit met maar liefst een meter per dag. Gunstig voor fabrikanten die de (zogenaamd) duurzame bamboekleding produceren. Kleding gemaakt van bamboe verovert langzamerhand de markt om veel redenen. Zo zou het frisser zijn, helpen zweet op te vangen, grotere comfort bieden en, ook belangrijk, zeer duurzaam zijn. Maar is dat ook echt zo?

Inhoud


Bamboe / Bron: Foulline, PixabayBamboe / Bron: Foulline, Pixabay

Bamboe

Groei

Bamboe is een algemene naam voor een plantengroep binnen de grassoorten. Bamboe bestaat uit lange stengels die recht de lucht in groeien met op sommige plekken zogeheten knopen, waaraan zich de bladeren van de bamboeplant ontwikkelen. De stengels zijn van binnen hol en groeien dicht op elkaar. Bamboe wordt vaak gememoreerd aan zijn ongelofelijke groeisnelheden. Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld. Gemiddeld groeien ze ongeveer enkele centimeters per dag, maar er zitten ook bamboesoorten tussen die 25 centimeter per dag groeien, wat dus meer dan een centimeter per uur is.

Er zijn zelfs bamboesoorten geregistreerd waarbij de groei opliep tot 60 en zelfs 100 cm per dag. Naast deze snelgroeiers zijn er ook bamboesoorten die langzamer de lucht in gaan. De diameter van de bamboestengels variëren tussen de enkele millimeters tot maar liefst 25 centimeter. De reuzenbamboe spant wat betreft de lengte de kroon, deze kan wel tot 35 meter lang worden! Verder groeit bamboe werkelijk overal ter wereld. In warme klimaten komt bamboe voor, maar ook in de koudere gebieden. Bamboe is daarmee een ware wereldplant.

Bloei

Bijna alle bamboesoorten bloeien zelden, andere weer eens per jaar, en sommige zelfs spontaan in grote groepen en sterven daarna massaal af. De meerjarige bamboesoorten bloeien met grote tussenpozen, tot wel 150 jaar. Plotseling gaan deze meerjarige bamboesoorten massaal bloeien. Deze bloeipartijen strekken zich uit over gigantische gebieden. Na een dergelijke bloeiperiode vindt er een structurele afbraak van deze planten plaats. Het is voor biologen een waar raadsel waarom deze bamboesoorten zo plotseling met z'n allen tegelijk gaan bloeien en daarna ook weer allemaal afsterven. In de Chinese cultuur heeft de plotse bamboebloei een symbolische betekenis, namelijk een slecht voorteken.

Toepassingen

Naast dat bamboe gegeten wordt door reuzenpanda's, worden bamboescheuten ook verwerkt in de Aziatische keuken. Verder gebruiken we bamboe als bouwmateriaal voor meubels, hengels, wapening in beton, parket, speelgoed en muziekinstrumenten, maar dus ook in kleding.

Voordelen kleding gemaakt van bamboe

Duurzame bron

Kleding gemaakt van bamboe is duurzaam indien we kijken naar het verkrijgen van bamboe. Bamboe groeit snel en heeft daarbij enkel zonlicht nodig en nauwelijks water of andere voedingsstoffen. Daarbij zijn er ook geen pesticiden nodig voor het ontwikkelen van bamboe. Tevens maakt bamboe, nadat het gekapt is, snel weer nieuwe stammen aan, waardoor bamboe meermalen geoogst kan worden en er geen ontbossing plaatsvindt. Dus wat betreft de ontwikkeling van bamboe wordt het milieu niet belast met pesticiden, veel watergebruik, en ontbossing. Tevens resulteert de aanwezigheid van bamboe in een grond die meer vruchtbaar is en neemt het 35 procent meer CO2 op dan andere planten. Op het eerste gezicht dus zeer duurzaam...

Lang fris

Kleding gemaakt van bamboe blijft lang fris. Ondanks dat er flink in is gezwoegd, blijven bijvoorbeeld t-shirts prettig ruiken en houden ze geen muffen geuren vast. Daarmee hoeft kleding van bamboe minder vaak gewassen te worden wat slijtage voorkomt. Tevens is minder wassen natuurlijk ook beter voor het milieu en de portemonnee.

Temperatuur regulerend

Wanneer kleding van bamboe gedragen wordt, zal de ervaring zijn dat zomers de kleren koel aanvoelen, terwijl in de winter bamboekleding lichaamswarmte juist meer vasthoudt. Dit komt de zweetproductie ten goede en zorgt voor een aangenamere draagcomfort.

Zweetbestrijding

Mede dankzij de temperatuurregulatie wordt zweet bestreden, maar bamboekleding, dat vaak gebruikt wordt als onderkleding, helpt ook enorm tegen zweetplekken in uw gewone overhemden of t-shirts. Bamboekleding neemt zweet gemakkelijk op en zorgt voor een snelle verdamping, waardoor er minder snel zweetplekken verschijnen bij grote activiteit. Lichtblauwe overhemden zijn daarmee niet langer een taboe in de zomer.

Zijdezacht

Als laatste is kleding die met bamboe is gemaakt, zijdezacht. Dat maakt het ook zo geschikt als onderkleding, aangezien dragers van deze kleding niet het gevoel hebben dat ze iets onder hun 'normale' kleren aanhebben. Tevens vergroot de zachtheid het comfort ook enorm en voelt het dus prettig aan.

Groot nadeel bamboekleding

Viscose

Ondanks dat de ontwikkeling van bamboe zeer groen en duurzaam is, bestaat er wel een vervelende kanttekening. Bamboe is een harde plantensoort dat zich te midden houdt tussen gras en boom. Om van bamboe dus zachte kleding te maken is een proces vereist dat vaak zeer milieuonvriendelijk verloopt. Dit is te betreuren, aangezien het wel anders kan.

De milieuonvriendelijke manier, het viscoseproces, breekt het harde bamboe (cellulose bemoeilijkt voornamelijk de afbraak) af. Hierbij worden de sterke vezels losgeweekt met behulp van een bad van chemicaliën. En precies deze chemicaliën zijn zeer milieuonvriendelijk. Het proces verloopt als volgt:
 1. Cellulose wordt behandeld met natriumhydroxide en koolstofdisulfide.
 2. Hieruit ontstaat xanthaatcellulose dat opgelost wordt in nog meer natriumhydroxide.
 3. Het resultaat is een viscose-oplossing, vervolgens kan er cellofaan en viscose gemaakt worden.
 4. Deze oplossing wordt op hoge temperatuur door een speelt geperst om cellofaan te maken, of door een spinneret om de viscose te spinnen, waarbij de structuur door middel va een zuur hersteld wordt.

Dit proces was ontdekt door drie Britse chemiegeleerden in 1891. Deze chemici heetten: Edward Bevan, Clayton Beadle en Charles Cross. De koolstofdisulfide en de bijproducten zijn erg milieuonvriendelijk. Dit proces heeft voor veel fabrikanten toch de voorkeur, gezien de kortere productietijd. De nadelen van bovengenoemd viscose productie proces op een rijtje:
 • De chemicaliën in dit proces zijn slecht voor het milieu.
 • Natriumhydroxide is irriterend voor de huid en ogen en wordt daarom ook wel bijtende soda genoemd.
 • Zwavelkoolstof kan bij inademing leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. In extreme gevallen kan het zelfs tot schade aan zenuwen leiden.
 • Dit proces vindt vaak plaatst in gebieden waar de lonen laag liggen en er weinig waarde gehecht wordt aan arbeidsomstandigheden en het milieu. De arbeidsomstandigheden worden nog eens verslechterd doordat de arbeiders moeten werken met stoffen die voor hen ook schadelijk zijn.

Er bestaan andere productieprocessen, met 'vriendelijkere chemicaliën', die wel milieuvriendelijk zijn, maar deze vergen meer tijd en hebben dus niet de voorkeur van fabrikanten. Indien er viscose vermeld staat op uw bamboekleding kunt u in bijna alle gevallen er van uitgaan dat deze viscose geproduceerd is op de milieuonvriendelijke manier.

Conclusie

Kleding gemaakt van bamboe is nog (!) niet het nieuwe materiaal dat de milieu gaat redden en de mensheid tevens een comfortplezier zal doen. Althans, zolang het op de huidige manier geproduceerd blijft worden. De bamboe-eigenschappen zijn weliswaar zeer gunstig en hoopgevend, maar vooralsnog dienen we eerst op zoek te gaan naar groenere ontwikkelingsprocessen waar fabrikanten zich ook in kunnen vinden. Tot die tijd blijft bamboe qua milieuvriendelijkheid neutraal. Geen topper, maar wel potentie.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding gemaakt van bamboeKleding gemaakt van bamboeBamboe is uitstekend geschikt om er textiel van te maken. Van het textiel wordt kleding gemaakt. Kleding gemaakt van bam…
Kleding van bamboeKleding van bamboeEr zijn vele voordelen voor het dragen van kleding van bamboe. Het grootste voordeel is dat het veel beter voor het mili…
Bamboe vloeren, een duurzaam alternatiefWilt u een verantwoorde vloer of een mooie vloer in uw huis? Waarom niet gewoon beide? Laat u verrassen door een bamboe…
Boxershort nat van het zweten? Onnodig met deze materialenBoxershort nat van het zweten? Onnodig met deze materialenIn de zomer last van een boxershort dat door de hoge temperaturen snel doordrenkt raakt van het zweet? Dit kan erg onpre…

De modekleuren van herfst en winter 2015/2016De modekleuren van herfst en winter 2015/2016In elk seizoen heb je in de modewereld te maken met verschillende stylen en kleuren. Wat is in, of wat is juist helemaal…
Wat is een Dirndl?Wat is een Dirndl?Een Dirndl is een Beierse en Oostenrijkse klederdracht. Eigenlijk is Dirndl het verkleinwoord van Dirn, de Beierse-Ooste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Youzx, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe
 • http://blog.greenjump.nl/post/2015/03/10/Bamboe-kleding-en-textiel-is-dat-wel-zo-schoon-en-milieuvriendelijk.aspx
 • https://www.greendaddy.nl/over-bamboe
 • Afbeelding bron 1: Foulline, Pixabay
Storming (18 artikelen)
Laatste update: 03-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.