Naaipatronen om zelf kleding te maken: waar vind je ze?

Naaipatronen om zelf kleding te maken: waar vind je ze? Naaipatronen zijn een uitstekend hulpmiddel om je eigen kleding mee te maken. Of je nou beginner of meer ervaren bent, je kan altijd een geschikt ontwerp uitzoeken met een passende moeilijkheidsgraad. In de winkel zijn er diverse tijdschriften te koop met kant-en-klare patronen, maar ook op internet kan je complete collecties van jouw favoriete merk namaken. Zelf kleding maken is dan ook ideaal wanneer je niet kan slagen in de winkel. En het lezen van een naaipatroon is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt! Welk kledingstuk zou jij graag zelf maken?

Je eigen kleding maken

Zelf kleding maken met behulp van naaipatronen is leuk en het grote voordeel is dat je iets kan uitzoeken wat helemaal naar je smaak is. En iedereen kan het, ook beginners. Het is dan wel aan te raden om te beginnen met een makkelijk ontwerp, zonder al te veel voeringen, naadjes en kraagjes. Na verloop van tijd kan je een verzameling met patronen aanleggen. Deze patronen maak je vervolgens zelf na met stof en de naaimachine. Het is een kwestie van uitproberen, veel oefenen en veel geduld hebben. Wellicht gaat er de eerste keer iets mis, maar geen paniek. Dan probeer je het gewoon nog eens!

Naaipatronen kopen

Er zijn diverse manieren om aan naaipatronen te komen. Het is verstandig om een verzameling aan naaipatronen te hebben, zodat er altijd een geschikt patroon te kiezen is. Als beginner kan je rekening houden met een moeilijkheidsgraad een of anderhalf, dit staat meestal bij het patroon vermeld. In de supermarkt kan je kijken naar een tijdschrift met patronen, maar ook op internet kan je hiervoor volop terecht.

Tijdschriften

Er zijn diverse tijdschriften in de winkel te koop met een breed scala aan naaipatronen. Denk hierbij aan Burda of Knipmode. Het voordeel van een tijdschrift is dat de kledingstukken als een modereportage getoond worden, waardoor je vast een goed beeld krijgt hoe het zou staan. De moeilijkheidsgraad staat er ook bij vermeld, bijvoorbeeld 1 ster (voor beginners). Bij de meeste kledingstukken vind je de bijbehorende naaipatronen in het midden van het blad. Deze patronen zijn dan grote opgevouwen vellen met daarin alle stofinformatie.

De kringloopwinkel of rommelmarkten

Iets wat in de mode is komt vaak naar zoveel jaar weer terug. Daarom is het ook aan te raden om eens in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt een kijkje te nemen voor oude naaipatronen. Wellicht scoor je nog een goed basispatroon of een patroon voor een mooi vintage item? Een nadeel van oude patronen kan wel zijn dat er meer lijnen op staan, waardoor het wat lastiger wordt om te lezen. Vroeger werden ze namelijk met ongeveer vier keer zoveel lijnen getekend.

Internet

Op internet zijn in diverse webwinkels veel patronen te vinden, onder andere van merken als Vogue, MarieClaire, Amy Butler et cetera. Gemiddeld kost een patroon tussen de 10 en 15 euro en de moeilijkheidsgraad staat hier meestal bij vermeld. Dus ook wanneer het een item voor beginners betreft. Er zijn ook sites waar je gratis patronen kan zoeken, omdat deze door hobbyisten worden uitgewisseld. Meestal zijn dit dan wel ontwerpen voor gevorderden.

Naaipatronen lezen en toepassen

Een naaipatroon lezen is noodzakelijk omdat hier alle stofinformatie staat aangegeven. Op het eerste gezicht kan dit een lastige klus lijken. Er staan veel tabellen met cijfers en wanneer het een buitenlands patroon betreft wordt er vaak ook nog eens een andere taal met andere termen gebruikt, zoals inches. Toch is het lezen van een naaipatroon goed te doen, mits je er even wat tijd en geduld in steekt.

Bepaal de juiste maat

Bij naaipatronen is het van belang dat je de juiste maten hanteert. Het kan zomaar zijn dat jouw 'normale' maat anders uitvalt dan het model van het naaipatroon, bijvoorbeeld omdat bij het patroon een andere lichaamslengte wordt gehanteerd. Bij het patroon vind je een tabel met de belangrijke maten. Meet nauwkeurig deze maten op. Maak je kleding voor jezelf, laat dan iemand anders deze maten opmeten, zodat je zeker weet dat dit op nauwkeurige wijze gebeurd is. Je ziet bij de maat aangegeven welke lijn je moet aanhouden.

De lijnen markeren

Vouw het vel van het patroon uit elkaar. Nu zie je allemaal lijnen. Houd de lijn aan van jouw opgemeten maten. Een goede tip is om deze lijn met een felle stift te markeren, zodat je zeker weet dat je de juiste hebt. Je ziet dan vanzelf al vormen van het kledingstuk ontstaan.

Overtrekken op patroonpapier

De volgende stap is om alle gemarkeerde lijnen over te trekken op patroonpapier. Let hier wel op dat je alle vormen naast elkaar op de rol patroonpapier tekent en niet over elkaar zoals bij het naaipatroon het geval is. Neem ook alle tekens en getallen over die op het naaipatroon staan tussen de lijnen door. Deze tekens staan namelijk voor belangrijke zaken als plooien of aanlegpunten.

Patronen uitknippen en vastspelden

Knip het overgetrokken patroon uit en leg het op jouw uitgekozen stof. Vouw de stof dubbel en speld alle onderdelen vast. Niet alleen heb je nu alle onderdelen twee keer, maar ook al in spiegelbeeld. Houd er rekening mee dat je een centimeter om de onderdelen heen vrij houdt. Dit wordt namelijk gebruikt voor de stikranden. Probeer de onderdelen zodanig neer te leggen dat je zo min mogelijk stof hoeft te verspillen.

De stof knippen en naaien

Nu kan je de patronen uit de stof knippen en aan de slag met de naaimachine! Lees op het werkblad stap voor stap wat hierbij de bedoeling is.
© 2016 - 2024 Vandiggelen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk magazine voor ouders (in spé) past bij jou?Welk magazine voor ouders (in spé) past bij jou?Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, wil je graag alles weten over de ontwikkeling van je kleine. Daarna…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…
Dress for successDress for successDress for success: hoe ga je netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek, wanneer je niet de middelen hebt om nieuwe kle…
Hoe scoor je hippe en trendy kleding voor weinig geld?Hoe scoor je hippe en trendy kleding voor weinig geld?Wil je er graag hip en trendy uitzien? Maar heb je een beperkt budget? Gelukkig valt er op kleding meestal wel wat te be…

Espadrilles: zomers schoeisel uit het BaskenlandEspadrilles: zomers schoeisel uit het BaskenlandEspadrilles. Wanneer het zomer wordt, zie je ze weer overal. In alle kleuren en in verschillende maten en modellen. Effe…
Zeven manieren om je kleding te transformerenZeven manieren om je kleding te transformerenDe mode is voortdurend aan het veranderen, waarbij vroegere trends regelmatig weer een opleving kunnen doormaken. Zo kom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Merad44520, Pixabay
  • Naaipatronen.nl, http://www.naaipatronen.nl/klantenservice/uitleg-buitenlandse-patronen-lezen, bezocht op 14-5-2016
  • Tjin H, Naaipatronen lezen, Jansen-Magazine, http://www.infonu.nl/members/helpcenter/publiceren/#116, bezocht op 14-5-2016
Vandiggelen (15 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.