Heren: Zo draag je je eerste pak in stijl

Heren: Zo draag je je eerste pak in stijl Over het dragen van pakken bestaan tal van geschreven en ongeschreven regels. Toch kan het kopen van je eerste pak of kostuum een lastige opgave zijn. In het bijzonder wanneer je je eerste pak wilt kopen. Waar moet je eigenlijk op letten bij de aankoop van een pak? En hoe zit dat eigenlijk met maten van het pak? Iedereen lijkt er een andere mening over te hebben. Om het aankoopproces van een pak wat eenvoudiger te maken, kun je een aantal eenvoudige stappen volgen.

Kies het juiste pak

Gelegenheid

Je hebt besloten om een kostuum aan te schaffen. Dat is vast niet zonder reden. Kostuums draagt men immers naar sollicitatiegesprekken, zakelijke besprekingen, bruiloften en begrafenissen. Wat je beweegredenen ook zijn, je wilt een mooi pak hebben.

Als je geen pak hebt, is het handig om een pak te kopen dat je voor meerdere gelegenheden kunt gebruiken. Je wilt natuurlijk een pak hebben dat je vaker kunt aantrekken. Kies daarom voor een neutraal pak, dat je zowel voor een zakelijke als feestelijke gelegenheid kunt dragen. Je kunt het pak immers altijd opvrolijken met een overhemd en stropdas.

Kleuren

Veel voorkomende kleuren bij pakken zijn donkerblauw en donkergrijs. Alhoewel deze kleuren behoudend zijn, bieden ze genoeg mogelijkheid tot combineren (denk aan overhemden en dassen). Hierdoor zijn ze geschikt voor iedere gelegenheid.

Andere populaire kleuren zijn (licht)grijs, licht- en middenblauw. Voor de durfal is er het groene pak.

Aanvullende tip: Vermijd het dragen van zwarte pakken

Veel mensen zijn van mening dat zwart een geschikte kleur is voor een zakelijk pak. Dit is echter niet het geval. Zakelijk gezien draagt men zelden een zwart pak (wel donkergrijs). Zwarte pakken zijn namelijk kenmerkend voor begrafenisondernemers en horecapersoneel. Een zwart pak in de bancaire sector bijvoorbeeld ‘not done’.

Uitzondering: Een smoking, of tuxedo. Dit is avondkleding, hiervoor gelden andere regels.

Patronen

Als je een nieuw pak koopt heb je ongetwijfeld al nagedacht over het gewenste patroon op het pak. In het begin is het verstandig om te kiezen voor een egaal pak (denk aan multifunctionaliteit). Een pak met krijtstrepen bijvoorbeeld, wordt vaak geassocieerd met autoriteit. Ook ruitenpatronen zijn niet geschikt als eerste pak. Drukke patronen vallen namelijk meer op. Als je altijd in een hetzelfde ruitenpak verschijnt zal dit opvallen. Hierdoor wek je de suggestie dat je maar één pak hebt. Kies daarom voor een egaal pak en combineer het met verschillende overhemden.

Kwaliteitsverschillen en materiaal

Pakken zijn er in allerlei soorten en maten. Zo bestaan er ook veel kwaliteitsverschillen.

Synthetisch

Goedkope pakken zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal. Synthetische pakken zijn te herkennen aan de opvallende glans. Synthetische pakken ventileren niet, dus als drager van het pak zul je het snel warm hebben.

Wol

Wollen pakken zijn duurder dan synthetische pakken, maar sluiten dan ook beter aan op het lijf. Daarnaast heeft wol een open structuur, waardoor de stof beter ventileert.

Linnen

Linnen pakken zijn geschikt voor een zomerse uitstraling. De stof oogt grover, waardoor je er al snel een meer speelse ‘look’ ontstaat. Linnen is erg kreukgevoelig, dus het is niet raadzaam om deze stof naar zakelijke gelegenheden te dragen.

Katoen

Net als linnen, zorgt ook katoen voor een nonchalante uitstraling. Katoenen pakken voelen wat steviger aan dan linnen en kunnen zowel ‘s zomers als ‘s winters worden gedragen.

Fused of canvas

De meeste pakken zijn geheel of gedeeltelijk gevoerd. Logisch, anders zou een pak erg koud zijn in bijvoorbeeld de winter. Er bestaan twee soorten van pakvoeringen. Fused of canvas. Een fused binnenvoering is aan de buitenkant verlijmd, terwijl canvas vastgestikt is. Veel goedkopere pakken hebben een verlijmde binnenvoering. Door de lijm voelt het pak ook stugger aan. Het pak zal dan ook minder goed aansluiten op het lichaam. Pakken met een canvas voering zijn vaak duurder, deze zullen echter mooi aansluiten op het lijf en passen goed bij een slanke pasvorm.

Wil je een canvas pak, zonder er al te veel voor te betalen? Ga dan voor een half-canvas pak. Hierbij is het pak vastgestikt vanaf de borst tot en met de schouders. Hierdoor zullen deze delen mooi aansluiten op het lijf. De onderkant van het colbert is dan verlijmd, echter is dit geen probleem omdat het pak in dit gebied niet op het lichaam hoeft aan te sluiten.

De juiste maat

Er is maar één manier om erachter te komen wat je pakmaat is: vraag het de verkoper in de winkel. De meeste mannen hebben een pakmaat van maat 44 t/m maat 60, waarbij maat 44 de kleinste maat is en de maten in stappen van twee steeds groter worden. Deze maten worden ook wel confectiematen genoemd.

Voor lange mannen bestaan er lengtematen. Deze zijn langer en smaller dan de reguliere maat. Voor heren met een corpulent figuur zijn er kwartmaten. Deze zijn korter en wijder dan de confectiematen.

Als je geen passende maat kan vinden, zul je moeten uitwijken tot maatwerk. Gelukkig hoeft een maatpak tegenwoordig helemaal niet duur te zijn.

Past het?

Als je eenmaal een mooi pak hebt gevonden, is het tijd om het te passen. Hoe weet je nou of een pak de juiste maat heeft? Hiervoor zijn een aantal vuistregels:

Het colbert

Als je een colbert past, let je als eerste op de schouders. De vulling van de schouder moet aansluiten op de breedte van je eigen schouder. In geen geval mag de schoudervulling uitsteken ten opzichte van de schouder.

Vervolgens kijk je naar de taille. Sluit hiervoor de knoop van het colbert en bekijk of je het jasje aan je rug voelt trekken, of dat je ruimte over hebt. In het ideale geval sluit het jasje aan op je rug, zonder dat het als storend wordt ervaren.

De volgende stap is het bekijken van de mouwlengte. Ideaal gezien komt de mouw tot aan het punt waar de pols eindigt en de duim begint. De onderkant van het jasje komt idealiter tot net boven de benen.

De pantalon

Als het jasje past, is het tijd om naar de broek te kijken. Uiteraard zijn er voor de pantalon ook een aantal vuistregels om te kijken of de maat goed is. Een veelbesproken onderwerp is de broeklengte. Deze mag tegenwoordig korter zijn dan men voorheen gewend was. Draag bij het passen van een broek altijd geklede schoenen, hierdoor kun je goed zien hoe de broek op de schoen valt. De broek mag zo’n 3 centimeter boven de grond vallen, zonder dat deze aan de zijkant van de schoen in een plooi valt. Aan de voorkant van de voet mag de broek wel in één plooi vallen. Let bij linnen en katoenen pakken op dat deze iets langer zijn, deze worden door het opkreuken van de stof vanzelf korter.

Een pantalon moet natuurlijk goed aansluiten aan de bovenzijde. De band van de broek moet vrij strak aanvoelen, deze zal immers vanzelf uitlopen. Hetzelfde geldt voor het bassin van de broek (de billenpartij).

Niet geheel onbelangrijk is de wijdte van de broek. Een getailleerde broek heeft zo’n 2 centimeter stof over op het bovenbeen. Ook de wijdte van het onderbeen is van belang. Dit heet de voetwijdte. Let er hier op dat de broek strakker aanvoelt wanneer je gaat zitten. Probeer dit dus altijd even uit in de winkel.

Tot slot

Een pak hoeft in eerste instantie niet perfect te zitten als je het past. Veel winkels bieden namelijk de mogelijkheid om je kostuum te laten aanpassen bij een kleermaker. Een kleermaker kan een pak op een aantal punten aanpassen, zodat het alsnog past. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden.
© 2017 - 2024 Pakman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gids tot het kopen van een kostuumKleren maken de man. Vooral bij het dragen van een pak kunt u zich onderscheiden van de massa door een aantal punten na…
Zakelijk kleden: De business casual outfitZakelijk kleden: De business casual outfitSteeds meer bedrijven verlaten het traditionele pak als formele bedrijfskleding en laten business casual toe als kleding…
Maatpakken - Hoe Onderhoud Je Ze?Een Maatpak is een kledingstuk wat lang mee kan gaan. Dit omdat de kwaliteit van het gebruikte materiaal vaak vele malen…
OppoSuits maatpak. Pakken met gekke printsOppoSuits maatpak. Pakken met gekke printsIn 2015 zijn de pakken van OppoSuits een trend. Pakken met waanzinnig leuke print. Jasjes en broeken bedrukt met het log…

De stropdas: symbool van gezag of onderwerping?De stropdas: symbool van gezag of onderwerping?De stropdas geldt als een klassieker. Heren die voor een corporate business look gaan, combineren hem met hun pak. Wie l…
Franse baby- en kinderkledingmaten omrekenenFranse baby- en kinderkledingmaten omrekenenFranse babykledingmaten zijn gebaseerd op de leeftijd van de baby in maanden. Ook Franse kinderkledingmaten zijn gebasee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • De auteur van dit artikel is 2,5 jaar werkzaam geweest in een herenkledingwinkel
  • Informatie over patronen: http://www.schulteherenmode.nl/stijladvies-associaties-met-patronen/
Pakman (1 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.