Maatpakken - Hoe Onderhoud Je Ze?

Een Maatpak is een kledingstuk wat lang mee kan gaan. Dit omdat de kwaliteit van het gebruikte materiaal vaak vele malen hoger is dan bij confectie pakken. Ten minste als je je maatpak goed onderhoud! In het volgende artikel leg ik je precies uit wat je moet doen om jaren lang plezier te hebben van je investering in dat mooie maatpak. Een aanrader is om na het dragen van het kostuum het af te borstelen en op een geschikte kledinghanger op te bergen. Zorg voor voldoende ruimte in de kledingkast om te voorkomen dat het pak gaat kreuken. Een veel voorkomend probleem is dat de vouw uit de broek geraakt. Om de vouw er strak in te houden is het handig om een elektrische broekenpers te hebben.

Indien een maatpak of een broek gekreukt, kun je met een stoomstrijkijzer het een en ander persen maar zorg er voor dat de zool van het strijkijzer niet de stof raakt. Dit kan namelijk als resultaat opleveren dat de stof gaat glimmen, beter is om een kostuum na het dragen in de doucheruimte te hangen, door de vochtigheid zullen de kreuken snel verdwijnen. Indien je een kostuum laat stomen, let dan goed op aan wie je het pak toevertrouwt. Meestal leveren grote stomerijketen een minder resultaat af dan kleine specialistische stomerijen.

Chemisch reinigen (stomen) van jouw maatkleding

Voordat je naar de stomerij gaat let dan goed op reinigingsvoorschriften. Bij een pak is het belangrijk om zowel het jasje (eventueel het vest) en de pantalon gezamenlijk te laten stomen om kleurverschil tegen te gaan. In de meeste gevallen krijg je je kostuum van de stomerij terug op een ijzeren hanger. Verwijder deze meteen na ontvangst en hang het pak op een juiste kledinghanger. Dit is om vormverlies te voorkomen. Controleer ook na ontvangst of de schoudervullingen niet verschoven of gedraaid zijn.

Een gouden regel is om een maatkostuum zo min mogelijk te laten stomen.

Wasvoorschriften

Let goed op de labels met de wasvoorschriften. Was nooit donkere en lichte kleuren met elkaar en probeer een zo laag mogelijk wastemperatuur te hanteren. De wasdroger is een handig apparaat maar het is niet raadzaam om voor alle kledingstukken de droger te gebruiken.

Hoe verwijder je vlekken?

Afhankelijk van de ernst van de vlek adviseren wij je om naar de stomerij te gaan. Zij hebben de expertise in huis om op de juiste wijze een vlek te verwijderen. Eenvoudige vlekken kan je zelf verwijderen maar voorzichtigheid is geboden met vlekkenverwijderaars en wrijf niet te hard. De vlek kan een permanent karakter krijgen en/of de stof kan beschadigd raken.

Tot slot nog een paar korte algemene onderhoudstips:
  1. Stop niet te veel spullen in je zakken. Zeker geen sleutels! Dit legt namelijk veel druk op zomen. Bovendien door bijvoorbeeld je portemonnee in je achterzak te dragen slijt je broek op dze plek veel en veel sneller. En het ziet er ook nog eens een keertje lelijk uit!
  2. Doe de knopen van je jasje op en als je gaat zitten. Ten eerste hoort dit zo, maar als je dit net doet ontstaat er weer druk op de verkkerde plekken.
  3. Trek je pijpen een beetje op als je gaat zitten. Hier voorkom je dat je teveel aan de stof trekt.
  4. Hang je maatpak niet tussen te veel andere kleren. Een te volle kledingkast zorgt er voor dat je je pak gaat kreuken.

Ik hoop dat je nog lang plezier zult hebben van je maatpak! Als je je aan mijn bovenstaande tips houd, dan weet ik zeker dat je jaren kunt genieten van een kwaliteits maatpak. Let wel kwaliteits maatpak, want hoe goed je een goedkoop maatpak ook onderhoud het gaat veel minder lang mee dan een maatpak dat is gemaakt van hoge kwaliteit stof en hoge kwaliteit afwerking!
© 2009 - 2023 Maatpakken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
OppoSuits maatpak. Pakken met gekke printsOppoSuits maatpak. Pakken met gekke printsIn 2015 zijn de pakken van OppoSuits een trend. Pakken met waanzinnig leuke print. Jasjes en broeken bedrukt met het log…
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Kleding voor vrouwen met één borstLobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie…

De kleur bruin is modeEindelijk duikt de kleur bruin weer nadrukkelijk op en lijkt het een trend te worden. Noem het ‘retro’ (jaren 70) of is…
Kleding: het merk DieselKleding: het merk DieselDiesel is een Italiaans kledinglabel dat is opgericht door Renzo Rosso. Hij is nog steeds de eigenaar van het bedrijf. H…
Maatpakken (1 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.