Uggs: Hoe herken je echte Uggs? Hoe moet je ze schoonmaken?
Iedereen heeft er wel eens van gehoord: Uggs. Het zijn die laarzen van schapenleer, die zo lekker lopen dat je ze altijd wel aan zou willen houden. Of ze ook echt mooi zijn is een persoonlijke mening. Hoe zijn deze laarzen ontstaan? Kun je ze dragen in de regen en sneeuw? Hoe moet je ze schoonmaken? Mogen ze in de wasmachine? Waarom zijn ze zo'n hype geworden? Bij deze vragen zal in het artikel worden stilgestaan.
Hoe is de Ugg ontstaan?
De
Ugg-boots vinden hun herkomst in ‘the land down-under’; Australië. Deze laarzen waren al langer populair op het platteland van Australië. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit van de laars, doordat piloten van vliegtuigen deze droegen. Ze bleken bij uitstek geschikt om onder lage temperaturen en hoge druk de voeten te verwarmen.
Schapenhuid en
schapenvacht bevatten speciale thermosstatische eigenschappen. De lucht kan door de vezels circuleren zodat de lucht de lichaamstemperatuur blijft behouden. Synthetische laarzen hebben deze eigenschap niet. Ook is schapenleer veel zachter dan bijvoorbeeld het leer van een koe. De Ugg-boots zijn ontworpen om zonder sokken te dragen, zodat de thermosstatische eigenschappen van de vezels volledig tot hun recht komen.
In het Canadese Oorlog Museum is nog steeds een outfit met laarzen te bekijken. Daar werd de laars nog ‘Fug Boot’ genoemd.
Het verhaal van de moderne Ugg begint in 1978 bij een jonge surfer, Brian Smith. Hij maakte een uitstapje naar de Verenigde Staten, met een tas vol laarzen gemaakt van schapenhuid. Al snel werden deze laarzen ook razend populair onder de surfers in Californië. In 1995 werd er patent op aangevraagd. Zo ontstond UGG® Australia, van
Deckers Australia Uggs. De collectie was toen nog beperkt en bestond uit twee paar laarzen, vier paar slippers en nog enkele items.
Later werd bij de rechtbank beslist dat alle laarzen van schapenhuid en
schapenvacht Uggs genoemd mochten worden. Volgens de aanklagers werd de term ‘Ugg’ gebruikt voor alle schapenleren laarzen, en mocht het niet als een merknaam gebruikt worden door enkel het Australische concern. Toch bestaat er in de hedendaagse wereld een duidelijk onderscheid tussen ‘echte’ en ‘namaak’-Uggs, zoals de kenners het noemen.
Hoe herken je de ‘echte‘ Deckers Australia Uggs?
Deze ‘echte’
Uggs, zoals de Deckers Australia Uggs genoemd worden, zijn aan enkele dingen te herkennen.
- De prijs van Deckers Australia Uggs is veel hoger dan van de namaakvariant. Deze kosten zo’n 160 dollar.
- De echte Uggs zijn gemaakt van schapenleer en schapenbont. De namaakversies zijn gemaakt van synthetische stoffen en synthetisch bont. Het schapenbont heeft het voordeel dat het temperaturen tot -30 graden aankan.
- De geur van een Deckers Australia Ugg zijn anders dan die van een synthetische laars. De echte Ugg ruikt naar een natuurlijk product, terwijl de synthetische versie vaak chemisch ruikt, naar verf.
- De echte Ugg gaat veel langer mee dan een namaak-Ugg.
- Op het label van de Deckers Australia Uggs staat een ‘®’, een "registered trademark”-teken.
- De letters op het label van de Deckers Australia Uggs zijn anders gedrukt.
- Synthetische Uggs zijn vaak verkrijgbaar in de kleur ‘Camel’. Deze kleur bestaat niet in de collectie van Deckers Australia.
- De zool van een Deckers Australia Ugg loopt vloeiend door in de hak in is erg flexibel. De namaakvariant heeft een duidelijke afscheidslijn zichtbaar is en is erg hard en stijf.
Hoe moet je Uggs schoonmaken?
Heb je eenmaal de prijzige Deckers Australia Uggs gekocht, dan is het natuurlijk prettig dat deze lang mooi blijven. Allereerst moet er gezegd worden dat het niet verstandig is de Ugg-boots onder alle omstandigheden te dragen. Het is niet verstandig deze laarzen in de
sneeuw te dragen, ook al zijn ze bestemd voor lage temperaturen. Eigenlijk zijn ze niet geschikt om te dragen in
nat weer zoals
regen, en modderige omstandigheden. Daarom is het verstandig ze voor het dragen in te spuiten met een waterafstotend middel.
Uggs schoonmaken
De Uggs kunnen zo nu en dan geborsteld worden met een zachte borstel om aanhechting van eventuele vuiligheden te voorkomen. Dit moet in één richting gebeuren. Veel mensen vragen zich af of Uggs in de
wasmachine mogen. Het is echter verstandig de Uggs nooit in een wasmachine te doen. De wasmachine zal door het centrifugeren de laars en minder mooi uiterlijk geven. Je kan de laars wel afnemen met een spons of doek, zacht deppend op het oppervlak. Een product waarmee je deze laars schoon kunt maken is de ‘
Ugg Australia Sheepskin Cleaner and Conditioner’. De naam zegt het al, deze conditioner is speciaal gemaakt om deze laars schoon te houden. Na het schoonmaken kun je de laars zachtjes afspoelen met water. Hierna mag de laars niet uitgewrongen worden. Er moeten papieren doekjes of kranten ingestopt worden die het vocht kunnen absorberen. Daarna moeten ze natuurlijk opdrogen, niet in het zonlicht en zeker niet met een föhn. Na het drogen moeten de laarzen opnieuw geborsteld worden. Hierna kan er eventueel wat speciaal schoenendeodorant in gespoten worden. Als laatste tip moeten de Uggs op een droge plaats bewaard worden.
Veel mensen hebben dit onderhoud er niet voor over en kopen in plaats van de dure Uggs de namaakvariant. Wanneer deze versleten zijn kan men weer een nieuw paar kopen, omdat ze toch niet zo duur zijn. Dit is misschien een verstandige oplossing wanneer je er het geld en de tijd niet voor over hebt.
Doorbraak van de Uggs
De Uggs vonden hun echte doorbraak een aantal jaar geleden. Steeds meer Hollywoodsterren, acteurs en popsterren droegen de laars. Door de mediahype werd de laars daarna over de gehele wereld mateloos populair.
Reacties
Lindsay, 23-12-2009
Hallo,
Ik zie nu op deze website dat als er op het label in je UGG staat dat ze uit Nieuw-Zeeland komen, nep zijn?
Ik schrik hier een beetje van en wil wel weten of het echt waar is? Want ik heb mijn UGG's vorige week
bij Cosmic Cowboys gekocht in de P.C. Hoofdstraat in Amsterdam! Hoe is dit mogelijk? Het lijkt mij niet dat
zij neppe UGGs verkopen!?
Vriendelijke Groet,
Lindsay
Reactie infoteur, 23-12-2009
Hallo Lindsay,
Over het algemeen zijn UGGS met een label van Nieuw-Zeeland nep, maar er is één uitzondering. Ultra-modellen worden wel gemaakt in Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk heb je dit model. Ik zal het ook meteen in het artikel zetten.
Hans, 02-12-2009
Beste UGG?s liefhebbers,
Ugg is een soortnaam, geen merk! Ugg komt van ugly, lelijk. Deze dus lelijke laarzen bestaan al bijna een eeuw en zijn afgeleid van het schoeisel waarmee herders hun voeten warm hielden.
In Australië heeft de firma Decker, die in de jaren 90 de trend onder surfers deze laarzen te dragen oppikte, alle processen om deze naam exclusief te mogen voeren verloren. Downunder wordt?ugg? op allerlei manieren geschreven, makers hebben eigen toevoegingen zoals merino, sheepskin, downunder, enz. Ugg?s uit Nieuw Zeeland heten vaak Emu, maar zijn gewoon echte ugg?s. Zelfs de schrijfwijze met de ongelijke letters en de R in een cirkeltje dat een geregistreerd merk suggereert, kan in Australië niet geclaimd worden.
De firma Decker schijnt nu in Europa nog een poging te wagen. Deskundigen geven ze weinig hoop. Het valt niet te ontkennen dat ze bij de kopers wel een snaar weten te raken met hun acties: stel je voor dat je in namaak-uggs rond zou lopen, dat kun je je als BN-Look-alike toch niet veroorloven! Je vrienden zouden je belachelijk kunnen vinden! Dit sentiment, dat ik altijd maar het consumententribunaal noem, weten ze aardig te bespelen en als ik jullie vragen lees, lukt het ze aardig.
Je bent een dief van je portemonnee als je hier intrapt.
Hans
Reactie infoteur, 02-12-2009
Beste Hans,
Zoals je lezen kunt in het artikel heb ik al beschreven dat alle schoenen van schapenvacht Uggs heten, en niet alleen die van de firma Decker. Ook het proces bij de rechtbank heb ik beschreven.
Dit artikel is alleen bedoelt voor mensen die de echte Uggs van Decker willen bezitten. Of dit onzin is of niet, daar verschillen de meningen waarschijnlijk over.