Vintage tassen: de Chanel 2.55 tas

De Chanel 2.55 tas is één van de meest felbegeerde vintage tassen ter wereld, een echte ´It bag´ voor fashionaddicts. Het is een klassieke vintage tas dat in 1955 ontworpen werd door Coco Chanel en 50 jaar later is de Chanel 2.55 nog even stijlvol en tijdloos als toen. In 2005 werd het opnieuw uitgebracht en ontketende een ongekende rage onder celebrities en andere fashionistas. De Chanel reissue 2.55 werd een hot vintage item. In dit artikel vind je alle ins en outs over de Chanel 2.55 tas.

Ontstaansgeschiedenis van de Chanel 2.55

De Chanel 2.55 tas is de absolute ´must have´ voor de fashionistas, het is één van de meest gewilde en meest geïmiteerde tassen ter wereld. Over dit laatste zei de wereldberoemde ontwerpster van deze tas Coco Chanel eens:´Ik zou in huilen uitbarsten op de dag dat niemand mij meer kopieerde´.

De Chanel 2.55 zag het licht in februari in het jaar 1955 en aan dit legendarische jaar dankt de designer tas zijn naam. Maar wat maakt de Chanel 2.55 zo bijzonder? Ten eerste alles wat Coco Chanel ontworpen heeft, van haar beroemde Chanel nº 5 parfum tot en met het sjieke Chanel mantelpakje, straalt klasse en het summum van stijl uit. In het yuppie tijdperk in de jaren 80 was de Chanel 2.55 het ultieme statussymbool.

Bovendien was Coco Chanel altijd vernieuwend bezig met haar ontwerpen, zoals met het ontwerp van de Chanel 2.55 tas. Wat zo opzienbarend aan dit model was, dat Chanel met tas voor het eerst een dunne, dubbele goudkleurige ketting als hengsel introduceerde. Deze ketting is heel functioneel: Chanel sprong in op de behoefte van vrouwen om hun handen vrij te hebben. Tot dan toe droegen vrouwen hun handtasje in de hand, heel lastig als op je op een party een cocktail wilt drinken en tegelijkertijd een sigaret wilt opsteken of je visitekaartje wilt afgeven. In de eerste plaats ontwierp Coco de Chanel 2.55 voor haar zelf: ze werd er moe van om steeds haar handtas in haar hand te dragen en het overal kwijt te raken. Daarnaast fungeerde de ketting ook als een mooi sieraad: Coco Chanel wist dat vrouwen in het algemeen gek waren op kettingen, dus waarom zou je ze niet voor een handtas gebruiken?

De Chanel 2.55 tas is ook beroemd om het patroon van de tas: het is een doorgestikt patroon, dat geïnspireerd is op de doorgestikte jasjes die de staljongens tijdens de paardenraces droegen. En Coco Chanel was dól op de paardenraces en alles er om heen. Curieus detail van de Chanel 2.55 is het verborgen vakje in de voorflap van de tas, waarvan wordt gezegd dat Coco Chanel hierin haar liefdesbrieven van haar lover verborg. Verder is de tas gemaakt van duurzame materialen zoals zijde, lams- en kalfsleer of van bont, in verschillende kleuren.

De wedergeboorte van de Chanel 2.55 tas: de Chanel Reissue 2.55 Bag

Op de 50e verjaardag van de Chanel 2.55 tas, in het jaar 2005 dus, nam de beroemde ontwerper Karl Lagerfeld - sinds 1983 zwaait hij de scepter over het modehuis Chanel de 2.55 opnieuw in productie. Deze zogenaamde Chanel Reissue 2.55 Bag is exact hetzelfde als die van Coco Chanel met het belangrijkste verschil dat deze Chanel tas nu de originele eenvoudige Chanel sluiting heeft, de zogenaamde Mademoiselle Lock, en niet een sluiting met twee in elkaar grijpen C´s van Coco Chanel, die in de jaren 80 werd geïntroduceerd. De sluiting van de Chanel Reissue 2.55 is rechthoekig van vorm en wordt de ´Mademoiselle Lock´ genoemd omdat de eigenzinnige Coco zich nooit aan het huwelijk gewaagd heeft.

Nadat Lagerfeld de Chanel Reissue 2.55 in 2005 op de markt bracht, ontstond er net als in de jaren 50 een enorme hype rond deze tas. Nu waren het niet de rijke high-society dames, die deze felbegeerde tas wilden aanschaffen, maar hippe, moderne, fashionistas á la Carrie uit Sex & the City en celebrities zoals Lindsay Lohan en Nicole Richy werden met de Chanel Reissue 2.55 gespot. Met als gevolg dat deze klassieker een gewild, hot vintage item werd!

Lagerfeld ontwierp de tas in 5 verschillende afmetingen: baby, small, medium, large, X-large/jumbo en je kunt uit drie verschillende materialen kiezen: uit heel zacht en glad leer: lamsleer, kalfsleer of iets ruwer leer:´caviar leather´. Verder kun je de Chanel Reissue 2.55 in drie kleurencombinaties kopen: zwart met goud, grijs met zilver, of wit met zilver.
De prijs van een echte Chanel Reissue 2.55 ligt tussen de 1500 en 4300 euro, maar let op: de prijzen kunnen nu alweer gestegen zijn. De prijs hangt af van de afmeting en van het materiaal en in welk land je de tas koopt. Het is bijvoorbeeld goedkoper om deze tas in Parijs en de rest van Europa te kopen dan in de States.

Hoe herken je een imitatie Chanel 2.55 van een echte Chanel 2.55 tas?

Het aanbod van Chanel 2.55 tassen is ontzettend groot op E-bay en Marktplaats, maar let op: 80% of meer zijn imitaties. Dus het is echt uitkijken geblazen. Imitaties van de Chanel 2.55 zijn zo goed nagemaakt, inclusief vervalste certificaten, dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn. Het vervelende is dat handelaren deze imitaties wel voor echte Chanel 2.55 tassen laten doorgaan en een flinke som geld vragen voor deze neptassen; illegale handel dus. Knock offs oftewel tassen die geïnspireerd zijn op beroemde ontwerpen zijn niet illegaal. Ze proberen wel een bepaalde stijl na te bootsen, maar ze pretenderen niet dat ze de authentieke tas verkopen. Deze tassen hebben niet het logo van het modehuis dat ze proberen te imiteren.

Even een paar punten op een rij hoe je een echte Chanel 2.55 van een imitatie kunt herkennen:

 • Alle Chanel tassen hebben een serienummer en deze serienummers zijn geregistreerd. De serienummers geven aan wanneer de tas is gemaakt. Deze nummers moeten weer corresponderen met het certificaat van echtheid, dat je bij de tas krijgt. Het serienummer vind je aan de binnenkant van de tas. Let op: het serienummer staat op een stickert ( het zgn. Chanel hologramsticker) die in de hoek van de binnenzijde geplakt zit, zodanig dat hij niet verwijderbaar is zonder kapot te gaan. In de loop der jaren zijn verschillende types sticker gebruikt en het jaartal is uiteraard ook af te leiden uit het nummer zelf. Als je op Ebay of Marktplaats een Chaneltas wilt kopen, moet je nooit bieden als je niet het serienummer weet of als de bieder niet wil zeggen wat het serienummer is!
 • Als er staat ´Made in China´, dat zit je meteen al fout. De tassen zijn ofwel in Italië gemaakt made in Italy - ofwel in Frankrijk made in France.
 • Echte Chanel tassen hebben nooit een metalen merkplaatje aan de binnenkant van de tas. Kijk ook goed naar de kaartjes die aan de tas hangen. De prijskaartjes zijn altijd wit, nooit zwart. De certificaten van echtheid en het kaartje met het serienummer erop zijn zwart met goud en zijn niet gelamineerd in plastic.
 • Het stiksel is ook erg belangrijk: het stiksel aan de voorkant van de tas moet symmetrisch zijn aan het stiksel aan de achterkant van de tas.
 • Trap er nooit in als handelaren grote partijen Chanel tassen op internet verkopen. De zogenaamde ´stocks´. Chanel heeft nooit tassen ´over´, sterker nog: ze zijn eerder totaal uitverkocht of er bestaat een lange wachtlijst. Maar ze zullen nooit een partij die over is voor een habbekrats verkopen. Zelfs afgekeurde partijen of een enkele tas met een productiefoutje worden meteen vernietigd, zodat niet een of andere medewerker hiermee aan de haal gaat.
 • Natuurlijk zijn er ook betrouwbare advertenties van de Chanel 2.55 tas, maar vraag dan zoveel informatie op en check zoveel mogelijk kenmerken op echtheid. Vraag bijvoorbeeld naar het certificaat van echtheid, de aankoopbon - in het geval als het om een advertentie van een particulier gaat - etc. Kunnen of willen ze niet hieraan beginnen, kun je het beter laten zitten.
 • Wil je er 100% zeker van zijn dat je een echte Chanel 2.55 tas in je handen hebt, dan kun je het allerbeste bij het modehuis Chanel zelf de tas kopen of bij Chanel winkels. In Nederland kun je een echte Chanel tas op twee adressen kopen: in de enige echte Chanel winkel in Amsterdam, in de PC Hoofdstraat nr. 66-68 én in de exclusieve winkel van Fred van Wordragen, Hoogstraat 36 in Den Haag.

De Chanel 2.55 tas huren

Ligt het kopen van een Chanel 2.55 tas ver boven je budget, dan kun je ´m nog altijd huren! Bijvoorbeeld voor een galafeest, een filmpremière of gewoon voor een date met je nieuwe vlam. In Amerika was het verhuurbedrijf van designertassen Bagborroworsteal één van de eerste internetbedrijven bij wie je een designertas zoals de Chanel 2.55 kon huren en het speelde ook een rol in de Sex & the City film. In Nederland heb je ook internetbedrijven bij wie je designertassen zoals Chanel exemplaren kunt huren. Zoals bij Sacdeluxe.nl. Vanaf 110 euro kun je een echte Chaneltas voor een week huren. Ook is het mogelijk om bij dit bedrijf vintage tassen van andere ontwerpers te kopen.
© 2009 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Het verhaal achter de parfums van ChanelHet verhaal achter de parfums van ChanelDe Chanel parfums zijn de beroemdste parfums ter wereld. Het parfum staat al jarenlang in de top 3 van meest gekochte pa…
Coco Chanel biografie"Chanel-Above all else, is a style. Fashion, you see, goes out of fashion. Style never." Een quote van één van de meest…

Kleding: het merk ReplayKleding: het merk ReplayReplay is één van de populairse kledingmerken op het moment. Er is veel vraag naar het merk. Op een site als Ebay is Rep…
Kleding: het merk GsusKleding: het merk GsusGsus is een Nederlands kledingmerk dat in de jaren negentig is begonnen. Het merk is enigszins omstreden vanwege haar na…
Bronnen en referenties
 • Ebay guide: ´How to spot a fake Chanel´
 • www.chanelamour.com
 • www.styletoday.nl
 • http://bagbag.hubpages.com/hub/How-Is-Chanel-Going-To-Raise-Their-Price-In-2012
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 08-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.