Kleding: het merk Gsus

Kleding: het merk Gsus Gsus is een Nederlands kledingmerk dat in de jaren negentig is begonnen. Het merk is enigszins omstreden vanwege haar naam. Toch is het ook in het buitenland snel bekend geworden. Gsus is een Nederlandse kledingmerk dat internationaal aan de weg timmert. Het merk werd in 1993 opgericht door de ontwerpers Jan Schrijver en Angelique Berkhout. Dit gebeurde vanuit een skate-winkel in Arnhem. Inmiddels is het hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd. Het bedrijf geeft ook aan andere labels waarvan Gsis en Gbro de bekendste zijn. Beide labels richten zich op kinderen. Ook maakt het bedrijf zonnebrillen en fietsen onder respectievelijk de namen Gsuseye en Gsusbike. Niet alleen in Nederland is het bedrijf bekend, ook in het buitenland. Inmiddels wordt het in achtentwintig landen verkocht en nog eens dertien landen zijn er onafhankelijke winkels waaronder Letland, Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ontwerp

Schrijver en Berkhout hadden zelf genoeg van de in de jaren negentig erg populaire baggy-mode. Zij wilden kleding ontwerpen die anders was. Daarom kwamen ze met het merk Gsus. Voordat ze hun eerste winkel opende hingen ze overal in Arnhem posters op met teksten als Gsus is coming en Welcome to heavens playground. Met deze actie richtte ze de aandacht op zich en het zorgde voor de eerste klanten.

Kleding Gsus

Wat kleding betreft is Gsus begonnen met het ontwerpen van strakke kleding die glitterprinten hebben. Ook is het bedrijf skatebroeken begonnen te ontwerpen. Opvallend aan deze broeken was dat ze uit een herenkostuum gemaakt waren. Als gadget maakt Gsus bikini's die niet bedoeld waren om te te dragen naar het strand, maar juist tijdens het uitgaan. Ze waren onder andere van roze bond gemaakt. Door dit soort dingen wordt de kleding ook veel door travestieten gedragen.

Goede werkomstandigheden

Gsus is aangesloten bij de organisatie Fair Wear Foundation. Deze organisatie ziet er op toe dat de werkomstandigheden van de arbeiders in ontwikkelingslanden die de kleding maken goed zijn. Ook letten ze er op dat de katoenboeren genoeg betaald krijgen voor hun katoen.

Omstreden

Gsus is in sommige kringen omstreden. Sommige mensen zien het als een shockmerk. Dit komt omdat de naam gebaseerd is op Jezus van Nazareth en het logo is een doornenkroon. Deze moest Jezus dragen bij zijn kruisiging. In christelijke kringen wordt het merk dus nauwelijks gedragen en over het algemeen is het aan te raden het ook niet te dragen bij een bezoek aan bijvoorbeeld de kerk.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chasin' denim kledingChasin' denim kledingChasin' is een kledingmerk dat verkocht wordt in de winkels van score. Het is een merk geworden met eigen Chasin winkels…
Kleding: het merk DockersKleding: het merk DockersDockers is een populair kledingmerk die met name bekend zijn vanwege de broeken die ze verkopen. Het merk wordt uitgegev…
G-star, Just the productG-star, Just the productG-star is een bekend merk dat kleding produceert en verkoopt in veel landen in de wereld. Sinds enkele jaren is het een…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…

Vintage tassen: de Chanel 2.55 tasDe Chanel 2.55 tas is één van de meest felbegeerde vintage tassen ter wereld, een echte ´It bag´ voor fashionaddicts. He…
Kinderkleding: het merk JottumKinderkleding: het merk JottumJottum is een relatief nieuw kledingmerk dat erg populair is. In Nederland is het één van de meest populaire merken. De…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.