Kritiek op modetrends

Kritiek op modetrends Ieder jaar opnieuw zit menig ‘modepopje’ te wachten op de nieuwe trends en de modewinkels doen er graag aan mee, het doet immers de verkoop aardig stijgen. Nu zal de ene trend het beter doen dan de andere en waren er in het verleden maar weinig modelstylistes die openlijk kritiek hadden op bepaalde mode, dat is inmiddels anders.

Niet alles is mooi

Als men iets niet mooi vindt dan wordt dit inmiddels openlijk geuit en is het een stylist van bekende Nederlanders dan kan de ontwerper / fabrikant een vette trend wel op de buik schrijven. De macht van de stylisten? Wellicht, maar er moet wat te kiezen zijn en als je iets niet mooi vindt, moet je dat kunnen zeggen. Wel even vermelden waarom, dat is wel zo fair.

De kritiek

Het verzamelwerk van enkele weken internet en speciale bladen volgen op modegebied. Enkele redelijk sprekende voorbeelden. Onder andere de relaxbroek al of niet in combinatie met uggs/ Dat uggs niet uitblinken in subtiliteiten, sexy uitstraling of chique is wel bekend, maar combineer je het met de relaxbroek met het lage kruis dan is het niet eens baggy. De relaxbroek heeft iets weg van de drollenvangerbroek, maar is het toch ook weer niet en behalve dat deze ongetwijfeld comfortabel zit, laat hij helemaal niets van de vormen van de vrouw zien. Niet gezegd dat dit moet, maar een vuilniszak is ook vormeloos. Wanneer gaan we daar in lopen?

Zo ongeveer het tegenovergestelde is de trend om lingerie als bovenkleding te gebruiken. Marlies Dekkers haar lingerie leent zich er voor, ze is er zelf een goed voorbeeld van. Echter een reguliere bh met een doorschijnend shirt of topje er overheen gecombineerd met een skinny spijkbroek of een ini mini spijkerrokje heeft bij veel vrouwen een ordinair effect. Er zijn maar weinig vrouwen die dit met stijl kunnen dragen, maar als het grootschalig in de winkels hangt, tja…dan zie je er ook heel veel vrouwen mee lopen die het absoluut niet kunnen hebben.
Daar staat tegenover dat als je zo’n setje combineert met een zwarte 20 denier panty onder het korte rokje en een mooi getailleerd colbert of vestje over de top, dan wordt het plots al weer heel anders. Hakje niet te hoog en het kan weer helemaal.

Iedere vrouw weet hoe heerlijk relaxed mannenkleding, althans zo oogt het, kan zitten. Maar doorslaan in het dragen van mannenkleding is behalve een heerlijk zittende spijkerbroek, meestal met rechte pijpen, een oversized blouse en een stoer shirt. Als het oversized dan nog enigszins binnen de perken blijft en het t-shirt een leuk opschrift, levert het vaak iets op. Echter menig oversized shirt is much to oversized en de schouders hangen dan halverwege de bovenarmen. Jammer als je wederhelft dus beduidend grotere maten heeft.
Zeker geen uggs onder deze kleding, want dan lijk je eerder een mislukte bouwvakker, maar combineer deze kleding met een comfortabele schoen mét hak. Het moet wel lekker lopen, maar een schoen met hak maakt het net weer een vrouwelijk geheel. Bijvoorbeeld een pump met een open teentje. Qua sieraden alleen eventueel een grote horloge.

Combineren

Wat er steeds meer door de modestylistes wordt ingebracht, en terecht, is het combineren. Durf te combineren, maar doe het met zorg. Zo kan een mooi colbert, wat je normaal alleen met rokje of pantalon en blouse naar kantoor aan zou doen, prima gecombineerd worden met een stoere spijkerbroek. Dit kan je dan zowel met een leuke pump combineren als met een stoere sportschoen. Bijvoorbeeld het model basketbalschoen, maar dan een lekker opvallend kleurtje.

De jumpsuit komt ook nog steeds veel voor in het modebeeld en de jumpsuit kan ook met een leuk colbert gecombineerd worden. Met een hakje en een opvallende riem, maak je er een mooi plaatje van.

Je lekker voelen

De vrijheid nemen om materialen en kleuren te combineren is niet iedereen gegeven en vraag vooral raad als je weet dat je er niet goed in bent of lees de bladen door die niet alleen de nieuwe trends laten zien. Maar het staat of valt met datgene wat je aan trekt, moet voldoende comfort bieden voor datgene wat je doet én je moet je er lekker in voelen.
En niemand anders dan de draagster kan dat bepalen, ook de modestylist niet.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooi gekleed gaan voor weinig geldMooi gekleed gaan voor weinig geldEr zijn kuddedieren die alle laatste modetrends volgen tegen elke prijs. Een modetrend is als een seizoen, wanneer het s…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
De tien juiste basics (kleding en accessoires)De tien juiste basics (kleding en accessoires)Zonder de juiste basics is een kledingkast niet compleet. Kies voor basic kledingstukken van kwaliteit, zodat je outfits…
Een buikband voor de zwangere vrouwEen buikband voor de zwangere vrouwZwanger zijn is iets speciaals. Je gaat steeds trotser lopen met je meer en meer opbollende buikje. Langzamerhand zul je…
Reactie

Marco, 02-09-2012
Waarom mogen vrouwen wel mannen trends kopieeren en mogen mannen geen vrouwen trends dragen dat schijnt nog steeds een heet hangijzer te zijn.
Het draait in de mode branche altijd maar weer om de vrouw die zich in de meest uiteenlopende en sexy outfits mag hullen en bij de mannen moet het altijd maar saai, saaier, saaist terwijl de nieuwste mannen trends nu gelukkig anders laten zien maar helaas zien we deze nieuwe mannen trends niet of nauwelijks in de winkels zowel qua kleding en schoeisel, hoe komt dat.
Kan iemand me hier antwoord op geven Reactie infoteur, 03-09-2012
Wat mij betreft mogen mannen zich ook bezig houden met mode en nieuwe trends, alleen is het percentage mannen welke dit ook doet beduidend kleiner. Commercieel gezien dus veel minder interessant.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.