Bloemen in het modebeeld

Bloemen in het modebeeld Bloemen in de mode kunnen helemaal super zijn, maar je kunt er ook enorm de plank mee misslaan. Voorzichtig zijn als je besluit bloemen in je garderobe te brengen, is niet verkeerd. Maar subtiel toegepast kan het een aanwinst zijn.

Pas het goed toe

Over het algemeen zijn verschillende soorten bloemen in een modeplaatje lastig te combineren. Teveel bloemen in je outfit kan ook weer teveel van het goede zijn en dus is het goed uitkijken hoe je bloemen toepast in je kleding.

Maar de lente en zomer zijn bij uitstek geschikt om bloemen toe te passen in je kleding. Het oogt lekker zomers, fris en – mits goed toegepast – wordt je er vrolijk van. Combineren met tinten die ook in de bloemen terug te vinden zijn, zijn veilig. Het is geen must, maar je maakt het jezelf gemakkelijker om deze kleuren terug te laten komen.

Welke kleuren?

Een van de kleuren die in de bloemen terug te vinden is of natuurlijk de achtergrondkleur van de stof, is het gemakkelijkste om als combinatiekleur te maken. Let wel goed op de tonen van de kleuren. Zo kan rood bijvoorbeeld een blauwe ondertoon hebben, maar het kan ook een gele ondertoon hebben. Het rood met blauwe ondertoon is diep van kleur en met de gele ondertoon ga je qua kleur eerder richting oranje. Zodra je het verkeerde rood gaat combineren, ga je de fout in en kan je een behoorlijke misser maken.

Met groene tinten kan je ook stevig de mist in gaan. Gelukkig kan je je met wit geen buil vallen, tenzij het wit niet spierwit is. Evenals zwart, dit is ook prima te combineren. Al met al belangrijk dat als je gaat combineren, je de stof bij je hebt. Door de te combineren kleuren even bij elkaar te houden, voorkom je dit soort missers.

Hoe ga je nu combineren?

Let qua figuur op of je grote bloemen of juist kleine bloemen moet dragen. Grote bloemen kunnen erg accentueren en niet wenselijk als je een onderdeel van je lichaam niet wilt accentueren. Kleine bloemetjes kunnen bij sommige mensen nogal ‘meisjesachtig’ overkomen en de vraag is of dit wenselijk is.

Voorbeelden

Een bloes met bloemen met een effen rok of broek is prima, maar kijk bij bloemen uit voor te grote sieraden. Of het heeft geen effect of het is te druk en daarmee ontsierend. Een jurk met bloemen kan, als je niet te grof gebouwd bent, prima. Accentueer een mooie getailleerde jurk met een brede riem in een kleur die terugkomt in de jurk.

Wil je het accent op de voeten leggen, draag dan een eenkleurige jurk of eenvoudig bloes/rok setje met schoenen waar de bloemen vanaf stralen. Leren schoenen met kleine bloemetjes verwerkt of stoffen schoenen met stevige bloemenprint. Of denk aan de leren schoen met gestoffeerde hak met bloemen. Een dergelijk setje kan ook nog opgeleukt worden met een bijpassende handtas of hoed. Om het af te maken kan er een sieraad gedragen worden in een kleur die weer terugkomt in de bloemen op de schoenen.

Een broek of rok met bloemen kan, maar is als je een vol figuur hebt, niet echt aan te raden. Het accentueert een erg volle bilpartij of de bovenbenen. Combineer je een broek of legging met een zomers jurkje in een kleur er overheen, dan wordt het iets anders. Het accent haal je dan weg.

Relatief nieuw zijn de gecombineerde setjes. Een spijkerjasje met bijvoorbeeld aan de binnenkanten van de manchetten een bloemmotief, maakt je plots wat “liever” door deze om te draaien en zichtbaar te maken. Het stoere kan dan prima gecombineerd worden met het lieflijke van de bloemen. Zo ook een zakelijk colbert, dit wordt met voering of revers van bloemenstof een stuk vrouwelijker, maar het zakelijke is niet geheel verdwenen.

Tot slot

Zo zijn er tientallen fraaie combinaties mogelijk, maar staat of valt met de nuancering die je in kleur of te combineren bloemen maakt. Samengevat moet je dus op enkele aspecten letten, zoals:
  • let op de te combineren kleuren
  • draag geen bloemen op plaatsen die vooral niet geaccentueerd moeten worden
  • combineer eenvoud met een subtiele bloem om het op te leuken
  • combineer geen verschillende soorten bloemen.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…

Oorwarmers: hip en handigAangezien een muts je kapsel volledig naar de knoppen kan helpen, zijn oorwarmers voor modebewuste personen veel aangena…
Little Black DressLittle Black DressThe Little Black dress is niet meer weg te denken uit de kledingkast van de moderne vrouw. Het is altijd handig een of m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.