Ugly sweaters: de modetrend!

Heb je nog een lelijke zelfgebreide trui uit de jaren '70 in de kast hangen? Haal deze dan snel tevoorschijn. Lelijke truien- ofwel ugly sweaters- worden namelijk weer helemaal hip. In Amerika is het al een echte trend om met ugly sweaters rond te lopen.

Wat is een ugly sweater?

Een ugly sweater is -zoals de naam al aangeeft- een lelijke trui. Eigenlijk geldt: hoe lelijker hoe beter. De truien zijn vaak gebreid en hebben de meest schreeuwerige kleuren of applicaties. Amerikanen zijn gek op de super lelijke trui.

Knuffelbeesten op de trui

Ugly sweaters worden zelfs met halve knuffelbeesten erop gesignaleerd, het kan niet gek genoeg. Gebreide giletjes met allerlei afbeeldingen van rendieren erop doen het ook erg goed: de truien worden zowel door mannen als vrouwen gedragen. Als ze maar lelijk zijn, is het devies!

Beroemdheden met lelijke truien

De ugly sweater is razend populair. Net als bij elke rage zijn het vaak beroemdheden die de trend weten te zetten. Zo waren de Uggs niet meer aan te slapen nadat Pamela Anderson op deze boots was gesignaleerd. Ook de run op deze truien is in de V.S. enorm toegenomen na het verschijnen van enkele beroemdheden met de trui. Het is nu een regelrechte hit. Enkele bekende dragers van dit modeverschijnsel zijn Katie Holmes en Jennifer Aniston.

De ugly sweater party

In Amerika is de ugly sweater zo hip dat er zelfs ugly sweater party's worden georganiseerd. Ze worden gehouden in de lokale pub, gewoon thuis of zelfs op het werk. Op de Amerikaanse onlineshop: www.uglysweaterstore.com kun je speciaal voor deze gelegenheid lelijke truien bestellen. Met kerst was de run op truien met grote elanden of kerstmannen groot. Op de site worden ook tips gegeven voor een optimaal 'lelijke truien feestje'. Ugly food is natuurlijk onmisbaar. En een prijsvraag voor de lelijkste truidrager van de avond is een 'must'!

De Ugly Sweater Shop

De online shop kan de vraag naar de truien niet meer aan. Het echtpaar, de eigenaren van de shop, organiseerden al jaren ugly sweater party's als alternatief voor saaie feestjes. Helaas konden ze nooit een geschikte trui vinden. ''Dat moet anders'', dachten Clarissa Truijillo en haar man George, en zo ontstond het idee voor de 'ugly' webwinkel. Er zijn truien in allerlei soorten en maten te krijgen. Er is ook een speciale kindercollectie. De truien kosten gemiddeld zo'n 25 dollar per stuk.

De site: foto's en filmpjes

Op de site van de Ugly Sweater Shop staan allerlei hilarische foto's van uglysweaterdragers. Ook het filmpje op de site is zeer amusant met een echte ugly sweatersong. Verder op de site staat nog een vermakelijk filmpje over een heuse ugly sweaterparty. Je krijgt bijna zin om ook zo'n feest te gaan organiseren. Het echtpaar is ook nog te volgen op Facebook en Twitter waar ze al een grote groep volgers hebben. Al met al timmeren ze dus hard aan de weg.

Concurrentie op Ebay

De Ugly Sweater Shop kreeg met kerst 2010 concurrentie van de Amerikaanse veilingsite Ebay. De ugly sweaters worden daar in allerlei gekke kleuren en maten aangeboden. Er zijn zelfs truien gesignaleerd met grote geborduurde kerstmannen. Een enkele trui hangt vol met kerstballen, helemaal hip in Amerika. De lelijke truien vliegen-ondanks de relatief hoge verkoopprijzen- als zoete broodjes over de toonbank.

De trui: een hype

Als je tegenwoordig een lelijke trui in je kast hebt hangen ben je helemaal hip & happening. Vroeger was dat echter wel anders. Het is niet precies bekend hoe de ugly sweater hype is ontstaan al denken velen dat dit komt doordat Colin Firth in de legendarische film Bridget Jones Diary met kerstmis was te zien in een trui met een rendier erop. Daarna wilde veel Noord-Amerikanen deze foeilelijke trui. Firth bleek dus een echte trendsetter!

Ugly sweater op Flickr

De ugly sweater is zo populair dat er ook op de fotosite Flickr een speciale gebruikersgroep is opgericht. Foto's van protserig versierde truien uit de hele wereld kunnen worden ingestuurd. Dit kunnen zowel machinaal gemaakte lelijke truien zijn als de truien die nog door je oma of je tante zijn gebreid. Meer informatie is te vinden op www.flickr.com/groups/uglysweaterproject/.

Lelijke trui ook in Nederland?

Het Amerikaanse modeverschijnsel wordt nog niet zoveel in Nederland gesignaleerd, op de gebreide Noorse truien na dan. Maar deze zijn eigenlijk niet lelijk genoeg. De echte lelijke truien en giletjes worden steeds gekker en hebben felle kleuren en applicaties die totaal niet meer bij elkaar passen. De eigenaren van de webshop willen helaas niet prijsgeven waar ze de truien bestellen. Maar vermoedelijk komen de truien ook op de Europese markt. Zoals bij elke trend duurt het even voordat deze uit Amerika overwaait en trendwatchers denken dan ook dat de ugly sweater medio 2011 ook in Nederland zijn intrede doet. Dus: bewaar die lelijke gebreide trui nog even want het wordt weer helemaal hip!
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Silly SymphoniesWie is er niet mee opgegroeid de verhalen van de 3 biggetjes, het lelijke eendje en de grote boze wolf. Allemaal kennen…
Lelijkste dieren van Afrika: de ugly 5Schoonheid behoort toe aan het oog van de kijker. Dat betekent dat wie een dier lelijk vindt zelf lelijk is. Toch zijn e…
UGG, wat is het en waar komt het vandaan?UGG, waar komt het vandaan? Waarom heet het zo? Waarom zijn UGG laarzen zo hip? Dit artikel verschaft u alle antwoorden…
Onbekende vrucht: UgliOnbekende vrucht: UgliHet Engelse ‘ugly’ wat ‘lelijk’ wil zeggen, is de naam van een vrucht die qua uiterlijk ook niet als ‘mooi’ betiteld kan…

Badmode toen en nuBadmode is iets wat je elke dag tegenkomt, in het zwembad of op het strand. We kunnen er bijna niet meer omheen. Designe…
Uggs schoonmaken, hoe doe je dat?Het schoonmaken van Uggs is niet ingewikkeld. In vijf eenvoudige stappen kun je de laarzen er weer als nieuw uit laten z…
Bronnen en referenties
  • www.flickr.com
  • www.rtlboulevard.nl
  • www.uglysweaterstore.com (afb.)
  • www.fashionscene.nl
  • www.viva.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.