Badmode toen en nu

Badmode is iets wat je elke dag tegenkomt, in het zwembad of op het strand. We kunnen er bijna niet meer omheen. Designers en kledingfabricanten spelen hier op in en maken speciale zwemcollectie’s. Badmode bestaat echter nog niet zo lang. Er wordt gedacht dat Romeinen al badkleding droegen vanwege hun badhuizen, maar is dat ook zo?

Romeinse Tijd

Nee, dit is niet zo. Romeinen droegen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal geen badkleding! Het was toen de gewoonte om naakt te baden. Soms hing men gordijnen op, en het was ook de gewoonte om melk in het water te doen. Hierdoor werd het water troebel en kon men elkaars lichamen niet meer zien. Er zijn wel afbeeldingen gevonden van sportsters die een bikini droegen, alleen het is niet bekend of zij ook daarin baadden.

In de middeleeuwen is het hele baden en zwemmen een beetje in de vergetelheid geraakt. Aan het eind van de 15e eeuw droegen vrouwen vaak een een linnen hemd, mannen zwommen echter nog steeds naakt. Rond 1800 droeg iedere vrouw een hemd, maar de mannen bleven nog steeds naakt.

Dit bleven de mannen tot het eind van de 19e eeuw. De enige uitzondering was wanneer ze naar een luxe badplaats gingen, hier moesten mannen wel een badpak aan. Deden ze dit niet, liepen ze kans op een boete. Deze zwempakken waren verhullend en waren vaak gemaakt van wol of katoen.

De mannen en vrouwen werden tijdens het baden van elkaar gescheiden, ze zagen elkaar dus niet tijdens het baden.

19de eeuw

Vanaf het begin van de 19e eeuw badderden de vrouwen zich alleen maar in hemden. Deze hemden waren lang, breed, los en hadden lange armen. Ze bedekten het lichaam van de hals tot de enkels. De vrouw ging alleen het water in vanuit een strandkoetsje. Daarnaast was het alleen toegestaan om naakt te baden in zee, als je een koetsje had met een zeil ervoor.

Vanaf de 19e eeuw veranderde het badhemd telkens. Het waren vooral lange badhemden en badpakken. Men wilde niet bruin worden, omdat men dan zou lijken op een arbeider. Tevens waren de badpakken behoorlijk warm omdat ze van wol waren gemaakt. De pakken waren niet erg geschikt om mee te zwemmen. Meestal waren de pakken in 3 kleuren: rood, zwart of blauw.

Pas aan het eind van de 19e eeuw werd er een badpak ontworpen dat maar uit 1 deel bestond. Het leek op een soort kostuum met een kraag en een broek tot over de knieën. Mannen droegen deze badpakken ook. Wanneer er gezwommen moest worden, kon men de kraag en de mouwen eraf doen.

Steeds korter

In de jaren 20 werden de badpakken steeds korter. Het korte badpak werd vooral een rage omdat een vrouw met een kort badpak een grote zwemwedstrijd won. De mouwen waren ondertussen al schouderbanden geworden. Op het strand moesten mensen toen een hoofddoek dragen, en wanneer men ging zwemmen moest men een badmuts van rubber dragen.

Het was zoals eerder gezegd niet erg makkelijk om in een badpak van wol te zwemmen, omdat de stof erg zwaar werd. Om die reden ging men op zoek naar nieuwe materialen. Tricot bleek de oplossing, want het was niet zo zwaar als wol.
Nog steeds werd het badpak korter. De eerste badpakken met blote rug kwamen in de jaren 30. De bikini werd geïntroduceerd in de jaren 60. Vrouwen gingen zelfs nog verder, topless baden werd een hit. De badpakken hadden rond de schouders en armen ook al niets meer, omdat men in de jaren 70 juist wél bruin wilde worden.

De zwembroek voor de man werd ook in de 20e eeuw uitgevonden, en tegenwoordig gaat de man ook topless naar het zwembad of het strand. Vaak zijn de zwembroeken lang en wijd.

Badmode nu

Badmode bestaat echter niet alleen uit badpakken en zwembroeken, ook het schoeisel is de laatste tijd in opkomst gekomen, en dan met name de slippers.

Slippers waren en zijn vooral handig vanwege de hygiëne. Onder de douches van een zwembad komt het nog wel eens voor dat mensen een wrat krijgen of iets dergelijks. Slippers verhelpen dit probleem. Waarschijnlijk zijn slippers voortgevloeid uit de sandalen, met als idee dat het nog makkelijker moest zijn om ze aan en uit te trekken.

Bademode 2016

De bikini is weer helemaal terug, klein en sexy. Zwoel en vrouwelijk. De grootste trend gaat de mix-kini worden. Geen standaardcombinaties maar gewoon een nonchalante match van broekjes en topjes. Het lijkt alsof je ze zo bij elkaar hebt geraapt, maar het staat wel heel mooi bij elkaar.

Ook haltertopjes of triangeltopjes zijn deze zomer te koop. Het is opvallend dat deze meestal ook vrij klein zijn. Erg verleidelijk dus. Daarnaast komen lage zwemslipjes weer terug. De hipster blijft maar verliest aan populariteit. Ook de tie-broekjes, met strikjes op de heupen, zijn weer helemaal terug. De navelzwembroeken gaan we dit jaar niet meer zien, en vorig jaar zijn ze eigenlijk ook nooit echt populair geworden.

Mocht je toch liever een badpak willen, dan vind je een overvloed aan cut out-badpakken. De ontwerpen worden steeds bloter en ingewikkelder, maar dit maakt ze er niet minder mooi op. Ook de klassieke badpakken gaan we dit jaar zien. En wat helemaal de hit van dit jaar schijnt te worden is strapless.

De look van het jaar lijkt de marinelook te worden. Blauw-witte strepen met rode details, komen erg veel in badmodecollecties voor. Verder wordt het glitter en glamour op het strand. Er komen vrachtladingen aan pailletten, strass, gekleurde stenen en kralen op de topjes en broekjes. Gebruikt voor de fijne details maar ook om volledige topjes en broekjes mee op te fleuren.

Wil je dit jaar dus goed voor de dag kopen, denk aan de bikini en de marinelook! Verder zijn accessoires ook niet verkeerd en zomaar wat matchen is helemaal in!
© 2010 - 2024 Brbrbr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hunkemöller, gespecialiseerd in lingerie en badmodeHunkemöller, gespecialiseerd in lingerie en badmodeZoek je nieuw ondergoed, een lingerie setje of een bikini? Dan is de kans groot dat je ook een kijkje gaat nemen in een…
Badmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakBadmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakIn de tijd van de Romeinen was het gebruikelijk dat er naakt werd gezwommen en dit duurde tot de vijftiende eeuw. Vanaf…
Geschiedenis van de badkleding van de oudheid tot hedenGeschiedenis van de badkleding van de oudheid tot hedenDe oude Romeinen droegen meestal geen badkleding. Zij baadden naakt. Pas vanaf de 17e eeuw begint men in Europa badkledi…
Tips voor het kopen van een badpak, bikini of tankiniTips voor het kopen van een badpak, bikini of tankiniZomer en vakantie voor de deur? Eindelijk weer naar het strand en lekker zwemmen! Om het helemaal compleet te maken verw…

Maattabellen voor babykleertjes en kinderkledingAls je online kinderkleding gaat kopen dan is het handig om de kleding- en schoenmaten voor baby's, peuters, kleuters en…
Ugly sweaters: de modetrend!Heb je nog een lelijke zelfgebreide trui uit de jaren '70 in de kast hangen? Haal deze dan snel tevoorschijn. Lelijke tr…
Brbrbr (2 artikelen)
Laatste update: 08-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.