Mode van toen tot nu
Mode is steeds in beweging. In de afgelopen decennia hebben zich vele ontwikkelingen voorgedaan. Van wijde rokken in de 50s, hippie-trend in de 60s, disco-look in de 70s, schoudervullingen in de 80s, skatewear in de 90s tot de sombere stijl van de laatste tien jaar. Wat gaat de komende tijd brengen? Niemand die het kan voorspellen. Ongetwijfeld zullen nieuwe modebeelden doen terugdenken aan wat ooit geweest is. Veel maakt het niet uit, want wat Yves zei is waar: Mode vervaagt maar stijl blijft!
De jaren vijftig
'Just like birds of a feather a rainbow together we'll find'
Christiaan Dior stond met zijn 'New Look' aan de vooravond van het verschijnsel 'mode'. De jaren vijftig werden dan ook gekenmerkt door 'zandlopermode': strakke tailles en wijde rokken. Naaldhakken, hoeden, suikerspinkapsels, puntbeha's en lange handschoenen maakten het plaatje compleet. Halverwege de vijftiger jaren werd er nog een modestijl aan toegevoegd, de rock 'n roll! De wijde rokken werden wat korter, de schoenen platter (flats en ballerina's) en de taille geaccentueerd met strakke riemen. Het haar werd gedragen in een paardenstaart. Wat zag je nog meer in de jaren vijftig? Voor vrouwen mantelpakjes, stiletto's en sjaaltjes om het hoofd, voor mannen zadelschoenen, bordeelsluipers, maatkostuums en knoopvestjes. Voor de sportievere types leren jassen, spijkerbroeken en T-shirts volgens de 'biker look'.
De jaren zestig
'And every night I'm there, I break my heart to please Eloise'
De invloed van tv, film en muziek werd steeds groter. En het motto werd 'Make love, not war’. Zo creëerden protestbewegingen uit die tijd een eigen stijl, de 'hippielook' ofwel de 'anti-mode'! Hoe ging je gekleed in de jaren 60? Met gebloemde jurken, gewaden, lange kettingen, lange haren, franjes, kwasten, belletjes, rokken en jurken tot op de grond, fladderende sjaaltjes en haarbanden. Een andere trend die het goed deed was de minimode, in navolging van het idee dat vrouwen er overdreven slank en kinderlijk uit moesten zien. Rechte rokken en jurken werden juist extreem kort, tot wel twintig centimeter boven de knie. De kleuren waren pastel of juist twee contrasterende kleuren. Behalve dit droeg je in de sixties maillots met patronen, broekpakken en overgooiers. Mannen gingen aan de getailleerde pakken met smalle pijpen, gecombineerd met coltrui of overhemd met das, in de vrije tijd poloshirts. Wie een stropdas droeg had er een met wilde kleuren en een drukke print. En jeans brak nu echt door!
De jaren zeventig
'Oh, you make me feel mighty real'
Wie aan de 70s denkt, ziet glitters, strakke broeken en wijde pijpen. Futuristisch en glinsterend was in! Boa's met veren, plateauzolen, kleding van satijn, fluweel, jersey en suède. De 'anti-mode' was 'punk' waarbij het haar belangrijk was: Hanenkammen, vette pieken en kale delen, getoupeerd haar of stekelhaar geverfd in fluorescerende kleuren. Verscheurde kleren bijeen gebonden door veiligheidsspelden, versierd met buttons, kettinkjes en zelfs scheermesjes. De discolook die populair werd door de film Saturday Night Fever was net zo uitbundig: zo zag je halterjurken, wijde broeken met omslag en jumpsuits. Ook was er de 'militaire look': Men verscheen in legerdumpkleren als protest tegen oorlog. Voor de minimode uit de 60s kwam een tegenhanger: de 'midi-rok'. Zo had je ineens mini, midi en maxi. En verder? Plooirokken, poncho's, pullovers, mouwloze jurken en korte, strakke shorts, de zgn. hotpants (oh la la), romantische blouses met ruches en pofmouwen, rokken met split, overalls, kousen tot over de knie, smalle dasjes, pumps, borduursels op jeans, patchwork en gebreide kleding.
De jaren tachtig
'I only wanted something else to do but hang around'
Rondhangen, ja, maar waarin? De jaren tachtig waren qua mode niet het hoogtepunt van de eeuw, integendeel. De mode van toen wordt algemeen gezien als lelijk en smakeloos. Wat ging er mis? De tachtiger jaren waren de jaren van de schoudervullingen, 'big hair', beenwarmers, ski-jacks en glanzende leggings. Allerlei stijlen werden gemixt, en het was Madonna die de trend aangaf met leren jacks, kanten jurken, vingerloze handschoenen en strakke shirts. Laagjeskleding was de grote mode, evenals overdadige sieraden, laarzen, tweedjassen, blazers en kantoorjasjes voor vrouwen, broeken net boven de enkels, bandplooibroeken en wijde truien. Mannen droegen wijde broeken met een ceintuur bijeen gesjord, vrouwen droegen 'sexy' panty's met fantasiedessins. Niemand die er nu nog warm voor loopt.
De jaren negentig
'We've got stars directing our fate'
Bij de kleding van de jaren negentig gaat er niet meteen een lichtje branden. De 90er jaren waren dan ook de jaren van de designkleding. Kleding werd om het merk verkocht, niet om kwaliteit of model en qua mode gebeurde er niet veel nieuws. Behalve dan stromingen als gabberwear, skatewear en sportwear. Wat zag je allemaal in het modebeeld? Baggy pants en broeken met olifantpijpen (housebroeken), jurken boven leggings of minirokjes boven kniebroeken, Disney-sokken, stretch-bobbeltjes truitjes, capuchonsweatshirts, giletjes, spijkerjasjes, naveltruitjes zodat een navelpiercing zichtbaar werd, dure sportschoenen, leggings met wijde pijpen, oversized herenhemden, stone-washed jeans, vriendschapsbandjes, cardigans, designerbrillen en heuptasjes. En veel fleece!
Mode in de 21e eeuw: De jaren 00
'No one sees me but the silver moon'
In de jaren 'nul' moest alles donker. Zwart werd gezien als basis, varianten hierop waren grijs, bruin en alles wat onopvallend is. Push-up beha's, skinny jeans, Uggs, clogs, lange truien die dienst deden als jurk met legging en enkellaarsjes, nepbont, hipsters, vintage kleding, arafat-sjaaltjes, baseballcaps, grunge style jeans, maxi jurken, schoenen met punten, harembroeken en charm armbanden zijn voorbeelden van trends uit dit decennium. Qua haarmode werd het nogal simpel: Een kale man werd niet langer als crimi gezien, maar als trendy type. Voor vrouwen ging het erom zo vrouwelijk mogelijk over te komen. Kleding moest weer strakker en soepeltjes langs het lichaam vallen. En het beruchte 'Leco'-kapsel werd een hit. Versieringen hoefden allang niet meer te komen uit de sieradenbranche. Zo werden tattoos steeds populairder. Wie eind jaren 00 behangen met tatoeages voor de dag kwam, werd niet langer gezien als mafkees, maar als hippe vent.
'Fashions fade, style is eternal.' ~ Yves Saint Laurent