Zwart in de mode, universeel of een statement?

Zwart in de mode, universeel of een statement? Zwart is zo’n modekleur – of eigenlijk is het helemaal geen kleur – die altijd terugkomt. Vaak in de winter als een van hoofdkleuren en in de lente en zomer mag het een bijkleur of combinatiekleur zijn. Maar altijd komt zwart wel ergens terug. Wat hebben we toch met zwart.

De basis

De basis van kleuren is wit en zwart en alles wat er tussen zit. Zwart heeft binnen de religie en de reguliere maatschappij betekenissen die verschillend zijn en bovendien de kleuren symboliek is mede afhankelijk van tijd, cultuur, land en traditie.
Heeft zwart binnen het geloof een betekenis als rouw, duisternis en dwaling. Binnen de reguliere maatschappij heeft zwart iets neutraals maar wel apart, is het geen kleur bekennen wellicht? Maar zwart is ook correct, netjes (combineer het met een lichte bloes en je ziet er zomaar chique uit) en ook wel stoer. Denk bij dit laatste maar aan een stof als leer. Leren kleding heeft iets stoers, al is het model nog zo chique. Je kunt in je uitingen dus ook met zwart alle kanten op.

Het voordeel is dat zwart met de meest uiteenlopende kleuren te combineren is en qua kleding is zo’n neutrale kleur hartstikke handig. Zwart in je garderobe is altijd goed en haalt het je gelaatskleur niet op, neem dan in het halsgebied een andere kleur in de vorm van een blouse, sjaal of grote kraag.

De mogelijkheden

Als je uitgaat van zwart in kleding die te combineren moet zijn, zijn er verschillende basisstukken die altijd kunnen en die ook onderling te combineren zijn.

Jassen

Als je kijkt naar de mogelijkheden rond jassen valt er te combineren van lange warme winterjassen in wol of een synthetisch materiaal. De lange jassen zijn tot over de knie, eerder richting de enkels. Uitlopend richting de enkels of strak langs het lichaam, maar wel met een mooie brede leren riem er omheen, de taille mag geaccentueerd worden. De kortere jassen hebben de lengte van het traditionele colbert, goed getailleerd of net over de billen. De jasjes die de colbertlengte hebben zien we ook nogal eens in leer. Het accent ligt in de kraag die met soepelvallend leer gedrapeerd is langs de sluiting of de kraag is bijvoorbeeld van zwart suède.

De betere materialen beginnen meestal rond de 150 euro, maar een leren colbert is al snel 250 euro of meer en een lange zuiver scheerwolle jas is al snel zo’n 400 euro.

Tassen

De zwarte tas is altijd ideaal om in huis te hebben. Met zoveel te combineren en dus is een uiterst modieus exemplaar niet eens een must. Handig is een tas in zwart leer en eventueel een in zwart suède te hebben. Een kleur zorgt ervoor dat de tas met meerdere kledingstukken te combineren is. Een grote tas waar veel in kan is prima voor overdag en een clutch voor de avonduren voor de hoogstnoodzakelijke spullen.
Tassen hoeven niet zo duur te zijn, maar is uiteraard ook afhankelijk van het materiaal. Vind je het merk belangrijk dan verdubbel bij de bekende merken de aanschafwaarde maar. Een leren clutch is er al vanaf zo’n 40 euro.

Broeken en rokken en jurken

Iedere vrouw moet eigenlijk een zwarte broek, een zwarte rok en een zwarte jurk (denk aan de little black dress zoals Coco Chanel deze ooit introduceerde) in de kast hebben hangen. Als je dan onverhoopt naar een nette gelegenheid moet en je hebt niets nieuws, een chique broek of rok met een mooie bloes kan altijd en de little black dress is werkelijk met van alles te combineren.

Neem je leer als basisstof dan is dat prima als je het tenminste niet met te gekke dingen combineert. Als je leer met leer draagt kan het er weer ordinair en smakeloos uitzien. Draag nooit te veel sieraden met leer en geen jasjes of bloesjes met roesjes of vergelijkbare versierselen.
Neem je wol als basisstof dan is het vaak allemaal net iets degelijker.

Schoenen en laarzen

Leren schoenen en laarzen met hoge hakken zijn absoluut mode, maar kijk goed wat je draagt. Bij een leren rok een erg hoge zwarte hak dragen, kan dat ordinair ogen. Zeker als de schoen frutsels heeft. Een nette zwart leren pump (lak of gewoon leer) kan dan weer wel, maar neem dan eenvoudige onopvallende kousen.

Bij een zwarte broek kan een stevige zwarte laars met halfhoge of lage hak stoer staan (bijvoorbeeld de zwarte cowboylaars), maar wil je het juist netter, neem dan een schoen of laarsje met een spitsere punt en zonder opsmuk. Gewoon glad leer, eventueel met een kleine gesp.
Suède heeft weer een andere uitstraling, maar suède moet je extra goed bijhouden, anders wordt suède al snel smerig. Strikt genomen lijkt suède wat onopvallender en dus prima te combineren als je een iets opvallender outfit aan hebt of je het accent op je kleding wil leggen.

Tot slot

Helemaal in het zwart? Leg dan het accent met een andere kleur. Trek bijvoorbeeld vuurrode leren schoenen aan of draag één opvallend sieraad met een mode (halve)edelsteen. Keuze genoeg.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Mode: verschillende kleren met verschillende doelenMode: verschillende kleren met verschillende doelenDe eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt, die bescherming gaven tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons n…
Zwart; een veilige kleurZwart; een veilige kleurZwart krijgt nogal wat betekenissen op zich afgeworpen en dan begint het feitelijk al bij de kleur zwart, wat eigenlijk…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…

Welke broek past bij mijn figuur?Welke broek past bij mijn figuur?Broeken en jeans zijn er in alle soorten en maten: heupbroeken, taillebroeken, strakke broeken, wijde broeken en nog vee…
Maatje meer! Hoe kan ik me het beste kleden?Maatje meer! Hoe kan ik me het beste kleden?Hoe kunt u zich nu het beste kleden als u een maatje meer hebt? Dat vragen vele mensen zich af. Wel of geen strepen? Hel…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.