Dr.Schüsslers celzouten en celzouttherapie

Dr.Schüsslers celzouten en celzouttherapie Celzouttherapie is een alternatieve behandeling, gegeven door een celzouttherapeut(e) of homeopaat waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer wordt hersteld nadat uit een analyse naar voren is gekomen dat er waarschijnlijk tekorten aan zouten, ofwel mineralen, in de cellen is opgetreden. Celzouten zijn heel belangrijk om de gezondheid optimaal te houden. Dit werd ruim een eeuw geleden onderzocht en ontdekt door arts, homeopaat en anatoom-patholoog dr. Schüssler waarnaar de celzouten vernoemd zijn.

Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821), oprichter van de celzouttherapie.

Behalve arts en homeopaat was dr. Schüssler ook anatoom-patholoog, Het was in die laatste functie waarbij hij ontdekte, na onderzoek van de as van gecremeerde overleden personen, dat er behalve as, ook zouten overblijven na het cremeren van een lichaam. In feite moet je niet spreken van zouten maar van mineralen. Onze cellen bevatten namelijk onmisbare mineralen in een vaste samenstelling en hoeveelheid, zodat het lichaam zijn zelfherstellende functie kan uitvoeren. Wanneer er zich tekorten voordoen wordt dit zelfherstellend vermogen aangetast en kan er ziekte ontstaan.

Dr. Schüssler kwam er tijdens zijn onderzoek achter dat de tekorten aan zouten in de as in verband hadden gestaan met de ziekte waar de overledene aan had geleden. Dit is dus een heel belangrijk gegeven want je kunt er dan vanuit gaan dat wanneer je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid benodigde celzouten in de cellen optimaal blijven, dat je dan het ontstaan van ziektes misschien wel zou kunnen voorkomen. Of het waar is, of het klopt? Ik weet het niet. Zoals bij heel veel therapieën in de alternatieve geneeskunde zijn er altijd voor- en tegenstanders. Maar als je er iets langer over na denkt is het eigenlijk allemaal best wel logisch.

De therapie.

Celzouten zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen. Maar een gedegen kennis is toch wel noodzakelijk want, om vast te kunnen stellen welke celzouten er nodig zijn om de gezondheid weer op orde te krijgen, moet je weten welke kenmerken gehanteerd moeten worden bij de diverse celzouten. Het is namelijk niet zo dat bepaalde symptomen een tekort aangeven van een bepaald celzout. De algehele indruk van de persoon moet worden meegenomen om tot een goede toepassing/therapie te kunnen komen. Dat wil zeggen: niet alleen de lichamelijke staat, maar ook de emotionele, mentale en energetische staat van ‘zijn’. Want ook onze geestelijke staat heeft veel te maken met onze lichamelijke gezondheid of het ontstaan van ziekte.

Celzouten zijn geen homeopathische middelen al zijn ze er wel aan verwant en worden ze ook vaak in de homeopathie toegepast en voorgeschreven. De homeopaat heeft in ieder geval heel veel kennis in huis over symptomen en levenservaringen van mensen die tot bepaalde klachten kunnen leiden.

Wat zijn celzouten eigenlijk?

Celzouten zijn altijd een combinatie van twee mineralen. In feite zijn het dus helemaal geen zouten maar mineralen en altijd per twee. De celzouten zijn enorm belangrijk voor onze cellen. In de cellen dienen de zouten altijd in voldoende mate en verhouding aanwezig te zijn maar door diverse factoren (ziekte, stress, emotionele druk) kan het niveau van één of meerdere celzouten achteruit lopen. Aanvulling zou normaal gesproken via onze voeding plaatsvinden was het niet dat de kwaliteit van de hedendaagse voeding erg achteruit gegaan is in de afgelopen eeuw. Door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, raffinage, voedselbewerkingen, toevoegingen e.d. zitten er veel minder voedingsstoffen in groenten en fruit dan vroeger, toen deze middelen en toepassingen allemaal nog niet werden gebruikt. Dat is dan ook de reden dat de afvoer van celzouten groter is dan de aanvoer en dus tekorten kunnen ontstaan.

Er zijn in totaal 27 verschillende celzouten die kunnen worden aangewend. Maar, om er achter te komen welke tekorten zich voordoen kan men niet, zoals we gewend zijn, naar symptomen kijken. Bij celzouten werkt dat niet. Je kunt niet zeggen ‘ik heb dat en dat symptoom, dus moet ik dat of dat celzout innemen’. Zo werkt het niet. Een tekort aan een bepaald celzout kan allerlei tekenen geven die evengoed op iets anders kunnen duiden. Daarom is het ook zo belangrijk om naar een therapeut of homeopaat te gaan die wel weet op welke signalen hij/zij moet letten.

De gezichtsanalyse.

De manier om tekorten te kunnen vaststellen wordt vaak gemaakt d.m.v. een gezichtsanalyse. Een celzouttherapeut of homeopaat kan door naar het gezicht te kijken van de persoon al heel veel opmaken. De textuur, de kleur en de temperatuur van de huid geven voor hem/haar al aanwijzingen. Daarbij is ook belangrijk welke klachten de cliënt heeft en welke levenservaringen de cliënt met zich meedraagt. Dit alles zorgt ervoor dat de therapeut een totaalbeeld krijgt over het functioneren of disfunctioneren van het lichaam van de cliënt. Aan de hand daarvan kan dan een therapie worden voorgesteld die vaak bestaat uit het innemen van één of meerdere soorten celzouten die het evenwicht in de cellen weer kunnen herstellen zodat ook de gezondheid weer hersteld. Want, gezonde cellen zijn het uitgangspunt voor een goede gezondheid.

Het herstellen van het evenwicht in de cellen kan enige tijd in beslag nemen want, hoe groter het tekort is, hoe langer het duurt om het weer te herstellen. Zoals gezegd zijn de Schüssler celzouten vrij verkrijgbaar maar, beter is het om je te laten begeleiden door een celzouttherapeut of homeopaat.

Inname van celzouten.

Celzouten zijn gewoon in te nemen via tabletvorm. Maar, er is wel iets waar je op moet letten en dat is dat je deze tabletten langzaam op de tong moet laten oplossen zodat de zouten kunnen worden opgenomen in het mondslijmvlies. Dit is heel belangrijk want, doe je dat niet en slik of kauw je de tabletjes, dan missen de celzouten hun doel. Eenmaal in de maag vallen de mineralen uiteen als enkelvoudig mineraal en worden niet meer opgenomen zoals de bedoeling was.

De celzouten op een rij.

 1. Calcium fluoratum
 2. Calcium phosphoricum
 3. Ferrum phosphoricum
 4. Kalium chloratum
 5. Kalium phosphoricum
 6. Kalium sulfuricum
 7. Magnesium phosphoricum
 8. Natrium chloratum
 9. Natrium phosphoricum
 10. Natrium sulfuricum
 11. Silicea
 12. Calcium sulfuricum
 13. Kalium arsenicosum
 14. Kalium bromatum
 15. Kalium jodatum
 16. Lithium chloratum
 17. Manganum sulfuricum
 18. Calcium sulfuratum
 19. Cuprum arsenicosum
 20. Kalium-aluminium sulfuricum
 21. Zincum chloratum
 22. Calcium carbonicum
 23. Natrium bicarbonicum
 24. Arsenum jodatum
 25. Aurum chloratum natronatum
 26. Selenium
 27. Kalium bichromicum

Tot slot.

Natuurlijk is dit artikel lang niet volledig. Soms is het wel eens goed om genezing eens van de andere kant te benaderen. Namelijk vóórdat er ziekte ontstaat.
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een crème maken van celzoutenZelf een crème maken van celzoutenDe eerste 12 celzouten van Schüssler hebben ook crèmes in hun assortiment, zodat je bepaalde plekken op het lichaam loka…
Beter slapen met behulp van celzoutenBeter slapen met behulp van celzoutenLekker slapen, wie wil dat nu niet? Celzouten kunnen er nog wel eens voor zorgen, dat slaapproblemen worden opgelost. Du…
Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)Problemen met de gewrichten kunnen zorgen vooral bij ouderen voor veel pijn en stijfheid. In de winkel zijn verschillend…
Celzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumCelzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumTekorten aan mineralen kunnen aangevuld worden door celzouten. Sommige celzouten werken daarbij ook nog eens heel goed s…
Yoga tegen lichamelijk ongenoegenYoga tegen lichamelijk ongenoegenYoga is al eeuwenoud en in onze westerse cultuur inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Toch zien veel mensen yoga nog steeds…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The3cats, Pixabay
 • Bron: www.argusoog.org/celzouttherapie
Reactie

Guy Melotte, 11-09-2018
Is de combinatie van celzout nr. 2 en celzout nr 20 goed voor lage rugpijn? Reactie infoteur, 12-09-2018
Oh dat zou ik echt niet durven zeggen. Ik ben geen therapeut! Dit zo je echt moeten vragen aan een celzouttherapeut of een homeopaat.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.