De geneeskracht van Noni of Indische moerbei
Als Papua's ziek zijn dan eten ze onder andere de nonivrucht. Noni wordt binnen de volksgeneeskunde en door alternatieve geneeskundigen medicinaal ingezet alhoewel de vrucht door de wetenschap nog niet volop is onderzocht en de werking dus veelal niet is bewezen. Net als de Papua´s beschouwen de Maori´s de noni als ´Moeder aller Geneesplanten´. De nonivrucht is zeer bitter; dat kenmerkt vele geneeskruiden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving noni
In het Latijn heet deze plant
Morinda Citrifolia. Morinda is een samentrekking van ´Morus´ wat moerbei beduidt en ´Indicus´, wat de herkomst uit Indië beschrijft. Indische Moerbei is vanzelfsprekend een letterlijke vertaling van de Latijnse, botanische naam. Citrifolia betekent: ´gelijkend op de bladeren van de citrusboom´. Overigens lijken ze in vorm wel op citrusboombladeren maar zijn nonibladeren een slag groter.
Waar groeit noni?
Noni is inheems in de tropische kustgebieden van India, Sri Lanka en Zuidwest Azië. Verder groeit hij in
Nieuw Guinea en op vele Polynesische eilanden van de
Stille Oceaan of Pacifische Oceaan. Het is een tropische boom die tegenwoordig wordt gekweekt om er een sap van te maken dat geneeskracht heeft tegen een grote verscheidenheid aan ziekten. In de westerse wereld is het een duur sap en de vrucht met zijn wittige vruchtvlees wordt vrijwel nooit in het westen aangetroffen. Hij wordt gekweekt op kleinschalige plantages in
de Cook eilanden en grotere plantages op Hawaii en Costa Rica.
Noni in de geschiedenis
Noni is zeer lang bekend onder inheemse mensen uit Polynesië, Nieuw Guinea, China en India. Ze genazen verschillende ziekten ermee of gebruikten het ter preventie van ziekten. Dit gebruik wordt door wetenschappelijk onderzoek gestaafd daar het naast ziektewerende eigenschappen een sterk immuunsysteemversterkend middel is. In 1985 ontdekte Dr. Ralph Heinicke dat er proxeronine in noni zit. Dat is een stof die het metabolisme ondersteunt. Vanaf die tijd is noni onderzocht.
Werkzame stoffen noni
Van de Indische moerbeiboom wordt vooral de vrucht gebruikt voor medicinale redenen. Zowel de rijpe als onrijpe vrucht worden gebruikt. De wortel, het blad en de schors worden een stuk minder gebruikt. In de vrucht zit de colloïde proxeronine. Verder bevat het enzymen, alkaloïden, coumarine, anthrachinonen, polysacchariden, de
vitaminen uit het B-complex en vitamine C, E en betacaroteen, bioflavonoïden, fytosterolen, ursulzuur, capronzuur, caprylzuur, serotonineprecursors, glycosiden, alizarine, soranjidiol, chlororubine, morindadiol, 18 soorten
aminozuren, pectine en de
mineralen ijzer,
fosfor,
magnesium, calcium,
natrium,
zink, seleen, koper, zwavel, molybdeen,
mangaan, rhoidium en iridium.
Noni tegen virussen, schimmel en kanker
De medicinale werkzaamheden van noni zijn zo uitgebreid en divers dat je bij wijze van spreken sneller klaar bent als je schrijft waartegen het niet werkt. Allereerst is noni weerstandsverhogend doordat het parasieten, virussen en ziekmakende bacteriën bestrijdt. Het is een kankerwerende stof door een veelvoud aan werkingen. Noni:
- Stimuleert productie van T-cellen en natural killer cells,
- Bevorderen de macrofagen die cytokinen produceren welke op hun beurt kanker bestrijden,
- Bevordert de anti-kankerwerking door polysacchariden die macrofagen, T-cellen en T-helpercellen stimuleren,
- Beperkt de DNA-schade door chemische mutagenen(kankerverwekkende stoffen) en
- Toonde aan dat met longtumor muizen door middel van noni eten langer leven.
Verder bestrijdt deze vrucht malaria doordat het plasmodium falciparum, een malariaverwekker, doodt en is in een wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het TBC bestrijdt. Al deze medicinale werkingen maken het voor de fytotherapeut een mogelijk in te zetten natuurgeneesmiddel bij de volgende indicaties:
- Luchtwegenaandoeningen,
- Bronchitis,
- Bijholte-ontsteking, chronische post nasal drip,
- Verkoudheden, keelpijn, grippale infecties,
- Herpes type 1 en 2,
- Chronische hepatitis of leverontsteking,
- Postviraal syndroom,
- Pancreatitis, virale thyreoïditis,
- Eppstein Barr virus, wratten,
- Gist- en schimmelinfecties zoals chronische candidiasis,
- Athlete´s foot, vaginale schimmelinfectie,
- Wonden, brandwonden, abcessen,
- Preventie van kanker
- Adjuvans bij HIV, AIDS, TBC, kanker en malaria.
Noni en het zelf-herstellend vermogen van de mens
De ontstekingswerende werking is samen met de immuunverstevigende en anti-allergische werking werkzaam tegen een groot scala aan ziekten. Daarnaast remt noni histaminevorming, vermindert het de secretie van de slijmvliezen en wordt de auto-immuniteit verlaagt. Een auto-immuunziekte betekent dat het lichaam ziek wordt doordat het immuunsysteem vecht tegen lichaamseigen cellen in plaats van tegen ziektekiemen. Xeronine speelt hier een cruciale rol. Deze stof zorgt ervoor dat delen van het immuunsysteem die foutief werken weer op het rechte spoor worden gezet. Daarom waren wetenschappers zo blij dat Heinicke in 1985 ontdekte dat er proxeronine in noni zit; deze stof herstelt de balans in het lichaam en zorgt dat het zelfgenezende aspect van het lichaam weer optimaal zijn functie kan uitoefenen. Omdat wetenschappers nog niet helemaal precies weten hoe dit allemaal werkt is het goed om in spirituele termen van yin en yang te spreken; proxeronine zorgt dat yin en yang harmoniserend kunnen optreden. Het komt vaker voor in de geneeskunde dat er nog talloze onderzoeken moeten worden gedaan naar hoe iets werkt maar dat men wel weet dát het werkt. Dat is eveneens de subtiele oorzaak dat wetenschappers kunnen zeggen dat een geneeskrachtige werking niet bewezen is terwijl men in de praktijk ziet dezelfde geneeskracht positief resultaat heeft. Noni wordt ingezet tegen de volgende infectieproblemen en auto-immuunziekten:
Auto-immuunziekten
- Reumatoïde artritis, fibromyalgie, psoriasis
- Thyreoïditis of schildklierontsteking, ziekte van Crohn, lupus,
- Diabetes mellitus, gastritis,
Ontstekingsziekten
- Artritis, jicht, artrose,
- Bursitis of beursslijmvliesontsteking, tendinitis of peesontsteking,
- Myalgie of spierpijn, spierstijfheid,
- Carpal tunnel syndrome,
- Lumbago of lage rugpijn,
- Allergiën, astma.
Overige indicaties die met zelf-herstellend vermogen te maken hebben
- Vermoeidheid, laag energiepeil, lichaamsverzuring,
- Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, verminderd libido,
- Ondergewicht, spieropbouw,
- Obesitas, zwakke nierfunctie.
Noni en het het heldere denkvermogen van de mens
Noni bevordert de werking van de glandula pinealis. Dat is de pijnappelklier en wordt ook wel ´het derde oog´ genoemd; het zit achter het voorhoofd precies tussen de ogen. De pijnappelklier maakt zeer veel hormonen aan, waaronder melatonine wat voor het waak/slaapritme zorgt en serotonine wat diverse lichaamsprocessen regelt en ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt; depressieve mensen hebben hier een tekort aan. Xeronine in noni bindt zich op serotoninereceptors in de hersenen waardoor mensen met een minder goed werkend pijnappelklier zich gelukkiger voelen. Daarnaast heeft xeronine een sterk pijnstillende werking; het heeft 75% van de pijnstillende kracht als morfine, één van de zwaarste gebruikte pijnstillers onder medici. Van xeronine wordt sterk vermoed dat het herseneiwitten omzet in receptors voor endorfinen; ook dat draagt bij aan het geluksgevoel. Deze bijzondere medicinale eigenschappen van de bittere Indische moerbeivrucht maken het een adequate geneesplant bij de volgende indicaties:
- Stress, geringe stressbestendigheid, nervositeit,
- Insomnia of slaapstoornissen,
- Verwardheid, verminderde alertheid, seniliteit,
- Depressie, stemmingswisselingen,
- Chronische pijnen zoals migraine, hoofdpijn, etc,
- Verslavingen: het gevoel van geluk helpt mee de drang naar drugs zoals sigaretten, cannabis, alcohol, heroïne, cocaïne te verminderen. Het helpt daarom bijvoorbeeld te stoppen met blowen
Noni werkt het best als het op nuchtere maag voor de maaltijd wordt ingenomen: dan kan het enzym proxerose de maag onbeschadigd passeren om vervolgens proxeronine om te zetten in xeronine.
Noni en een zuiver hart
Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de werking op het hart van noni. Deze zijn veelbelovend maar er dienen meer onderzoeken gedaan te worden. Wat het hart betreft lijkt het erop dat noni:
jonge noniboom in Lyon /
Bron: Daderot, Wikimedia Commons (Publiek domein)
- Verhoogde bloeddruk normaliseert,
- Aderverkalking tegen gaat en
- Linkerventrikelhypertrofie of verdikking van de linkerhartkamer geneest.
- Omdat het aderverkalking tegen gaat wordt zowel een hartinfarct als beroerte voorkomen.
Noni en het onderhoud van de spijsverteringsorganen
Behalve dat noni goed is tegen allerhande ontstekingen en helend is voor luchtwegen, hoofd en hart is het geneeskrachtig tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering. Indische moerbei bevordert de spijsvertering, verbetert de maagfunctie, vermindert overmatige maagsapproductie werkt astringerend of samentrekkend op de slijmvliezen en heeft anti-bacteriéle eigenschappen tegen onder andere salmonella typhi, shigella en escherichia. Anthrachinonen stimuleren de galafscheiding, xeronine verhoogt de frekwentie en de sterkte van de maagbewegingen en caprylzuur zorgt samen met capronzuur voor een betere darmfunctie terwijl deze
fytonutriënten eveneens de groei van schimmel en gisten remmen in de darmen. Deze medicinale werkingen maken noni een prima inzetbare geneesplant tegen:
- Indigestie, gastritis,
- Refluxoesofagitis, pyrosis,
- Maag- en duodenumzweren, diverticulitis of darmuitstulpingen,
- Voedselvergiftiging, diarree, shigella dysenterie, cholera,
- Wormen.
Uitwendige toepassing noni
Behalve het schier onnoemlijk hoge aantal indicaties waartegen noni inwendig kan worden ingezet heeft deze vrucht die in feite een voedzame apotheek in zich draagt een positieve werking op enkele huidziekten. Het bevordert de vorming van nieuwe weefselcellen bij een wond en het versnelt de afvoer van oud en dood weefsel, kortom het regenereert de huid. Bovendien is het een ontsmettend middel; het gaat schimmel en bacteriën tegen. Hierdoor weert het ontstekingen. Noni wordt al eeuwen lang door inheemse culturen als fytotherapeutisch medicijn gebruikt maar het wordt nu steeds vaker voorgeschreven door wetenschappelijk geschoolde fytotherapeuten die het inzetten bij de volgende huidindicaties:
- Brandwonden, zonnebrand,
- Schaafwonden, snijwonden,
- Kneuzingen,
- Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen van de huid.
Consulteer de fytotherapeut
Wie noni als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Noni-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de
fytotherapie.