De geneeskracht van knolzijdeplant

De geneeskracht van knolzijdeplant De knolzijdeplant komt voor in delen van de V.S. en Canada. Inmiddels groeit het ook in Europa omdat het wordt verkocht als vaste sierplant want de bloemen hebben een mooie, diep oranje kleur. Het is een aantrekkelijke plant voor de monarchvlinder. Daarnaast heeft de plant medicinale eigenschappen die reeds door de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen, werd ingezet bij ademhalingsziekten. Het wordt voornamelijk bij longproblemen zoals longvliesontsteking, astma en bronchitis ingezet. In de tegenwoordige tijd is het in de homeopathie een veel gebruikt geneesmiddel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Knolzijdeplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Knolzijdeplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor knolzijdeplant is Asclepias tuberosa. In het Nederlands wordt deze plant ook zijde of Amerikaanse zijdeplant genoemd. Tuberosa is de naam van vele knolgewassen en Asclepias is een verwijzing naar het medicinale gebruik; de aesculaap is namelijk een medisch symbool van de slang die om een stof heen naar boven klimt. In Engelstalige landen wordt deze plant pleurisy root genoemd omdat het een geneesmiddel is bij pleuritis; ontsteking aan het borstvlies of longvlies.

Werkzame stoffen knolzijdeplant

Van de Amerikaanse zijdeplant wordt met name de wortel gebruikt voor medicinale doeleinden. De plant wordt als giftig bestempeld omdat er hart glycosiden in zitten. Deze stoffen beïnvloeden de werking van het hart, weliswaar in gunstige zin maar iemand die reeds hartglycosiden gebruikt loopt de kans er bijwerkingen aan over te houden. Maar zoals vaak voorkomt is een giftige, oneetbare plant juist van medicinale waarde als het in bescheiden dosis wordt gebruikt. De belangrijkste medicinale stoffen zijn cardonoliden zoals aslepiadine, flavonoïden zoals kaemferol, rutine, quercetine en isorhamnetine, friedaline, alfa-amyrine, beta-amyrine, lupeol, viburnitol en cholinesuikers.

Goed voor de luchtwegen

De knolzijdeplant heeft ontstekingswerende werkingen en zorgt daarnaast dat het slijm los komt. Hierdoor wordt slijm beter opgehoest. Daarnaast het deze plant krampwerende eigenschappen en beschikt het over zweetdrijvende kwaliteiten. Deze medicinale werkingen kunnen fytotherapeuten doen besluiten de plant in te zetten bij de volgende indicaties:
Jonge knolzijdeplant met monarchvlinder / Bron: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jonge knolzijdeplant met monarchvlinder / Bron: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Acute bronchitis,
  • Droge hoest,
  • Verkoudheid gepaard met koorts,
  • Influenza of griep,
  • Herstel na longontsteking,
  • Pleuritis of Longvliesontsteking,
  • Pijn in de longen.

Knolzijdeplant gaat flatulentie of winderigheid tegen. Ook is het een goed middel voor als je te vol zit; dat wordt indigestie genoemd.

Overige medicinale werkzaamheden

De knolzijdeplant wordt met name in de V.S. gebruikt als medicinale plant in de homeopathie. Behalve de werkzaamheden voor het ademhalingstelsel zijn er enkele andere medicinale toepassingen:
  • Pijn in het voorhoofd in combinatie met longpijn,
  • Pijn in de schouder in combinatie met longpijn,
  • Dysenterie in combinatie met reuma over het hele lijf.
  • Hartzwakte; het is een tonicum voor het hart

Dosis knolzijdeplant

Je kunt een voorbewerkt natuurmedicijn kopen op basis van deze plant. Volg de voorschriften exact op. Je kunt ook een thee van de wortelstok drinken. Gebruik hiervoor een halve of hele theelepel van de gedroogde wortel voor een kop thee. Deze thee mag je maximaal driemaal per dag drinken. Daarnaast kun je een tinctuur gebruiken; gebruik 1 ml tot 2 ml van de tinctuur.

Contra-indicaties

Er zitten hartglycosiden in de knolzijdeplant. Daarom wordt er aangeraden het niet in combinatie met planten te gebruiken waar ook hartglycosiden in zitten zoals de digitalis en voorjaarsadonis. Verder is het niet aan te raden om te gebruiken tijdens de zwangerschap; hiervoor moet je eerst overleg plegen met een arts of homeopaat.In principe is het een veilig medicijn, zonder bijwerkingen, zolang de juiste dosis wordt gebruikt.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Luchtwegproblemen bij paardenChronische luchtwegproblemen, is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Wat is bronchitis? Wat is astma? Wat is dampig…
De kat met astma of bronchitisDe kat met astma of bronchitisJe wilt het beste voor je huisdier, je zorgt er goed voor en dan kom je er soms toch achter dat de hoestklachten die aan…
Wat is het verschil tussen astma en bronchitis?Wat is het verschil tussen astma en bronchitis?Astma en bronchitis zijn twee ziektes die zeer veel op elkaar lijken en met elkaar verward worden. De ziektes ontstaan v…

De geneeskracht van wolfskersDe geneeskracht van wolfskersWolfskers is in Nederland een zeldzame plant. Hij kan anderhalve meter hoog worden. Hij staat te boek als een giftige pl…
De geneeskracht van kleinbladige BacopaDe geneeskracht van kleinbladige BacopaBacopa is een vaste kruipplant die graag waterrijke omgeving en modderige kusten groeit. Hij kan zelfs onder water groei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Derek Ramsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Asclepias_tuberosa
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Asclepias_tuberosa
  • http://www.webhomeopath.com/homeopathy/homeopathic-remedies/homeopathy-remedy-Asclepias_tuberosa.html
  • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.