De geneeskracht van wolfskers

De geneeskracht van wolfskers Wolfskers is in Nederland een zeldzame plant. Hij kan anderhalve meter hoog worden. Hij staat te boek als een giftige plant. Slechts drie bessen eten van deze plant kan leiden tot hallucinaties. Het is een onderdeel van heksenzalf, waarmee mensen vroeger konden vliegen, al wordt nu algemeen aangenomen dat dit vliegen meer op de geest betrekking had dan op het lichaam. Zoals vaak met giftige planten heeft de belladonna medicinale werkingen als het in minieme hoeveelheden die volgens standaardprocedure verkregen zijn wordt gehanteerd door fytotherapeuten. de geneeskracht van belladonna wordt met name aangewend voor luchtwegen, hart en spijsverteringsstelsel.
Botanische tekening wolfskers / Bron: Johann Georg Sturm (Schilder: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening wolfskers / Bron: Johann Georg Sturm (Schilder: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor wolfskers is Atropa Bella-donna. In het Nederlands wordt deze plant in de volksmond wolfkers, belladonna, doodkruid, dulkruid, dolkruid, nachtschade en dodelijke nachtschade genoemd. Atropa is de naam van één van de drie noodlotsgodinnen uit de Griekse mythologie. Atropos was degene die de levensdraad doorknipt, in het verhaal gesymboliseerd door de spindraad. Klotho was de spinster van het draad en Lachesis degeen die het noodlot uitdeelt. Dolkruid of dulkruid slaat op het feit dat de gebruiker gaat hallucineren en de vreemdste dingen doet.

Atropine in wolfskers

Wolfskers bevat atropine en het is deze stof die voor hallucinaties zorgt. Mensen onder invloed van atropine doen de raarste en meest onlogische dingen waarvan ze zich onbewust zijn en die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Maar atropine wordt ook uitwendig gebruikt als schoonheidsmiddel. Vrouwen deden enkele druppels hiervan in hun ogen zodat het oog een mooie donkere glans kreeg; daaraan is de naam belladonna te danken.

Wolfskers is gevaarlijk; experimenteer er niet mee, niet inwendig en niet uitwendig.

Werkzame stoffen wolfskers of belladonna

Van wolfskers wordt voor medicinale doeleinden vooral het bovengrondse kruid gebruikt en in mindere mate de wortel. Er zitten tropaanalkaloïden in zoals hyoscyamine. Verder bevat het scopolamine, aposcopolamine, belladonine, nicotine, looistof en hydroxycumarine. Het grote probleem bij medicinaal gebruik is dat de therapeutische dosis dichtbij de toxische waarde ligt.

Goed voor het spijsverteringsstelsel

Belladonna werkt ontkrampend voor maag en darmen. Hevige pijnen in de maag of darmen door zweren kunnen ermee behandeld worden. Vaak gebeurt dat samen met kamille. Daarnaast remt belladonna overmatig maagzuur. Bij maagdarm- en galkolieken is het eveneens een voor fytotherapeuten inzetbaar middel. Verder is een belladonnapreparaat braakstillend; men gaat
Belladonna of wolfskers / Bron: Elmar Hinz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Belladonna of wolfskers / Bron: Elmar Hinz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
er reisziekte mee tegen en zwangerschapsmisselijkheid. Tevens is deze geneesplant een uitkomst bij de hik.

Wolfskers en het centrale zenuwstelsel

Belladonna wordt soms gebruikt om de ziekte van Parkinson mee te bestrijden. Beven en stijfheid aan de benen worden verlicht door dit medicijn. Het is een spierontspanner en werkt eveneens bij zenuwpijnen. Echter, tegenwoordig ontraden fytotherapeuten belladonna voor dit doel te gebruiken vanwege de bijwerkingen. Belladonna is namelijk ongeschikt om langdurig te gebruiken.

Wolfskers bij nier- en blaaskolieken

Wolfskers werkt ontkrampend voor de urinewegen. Nier- en blaaskolieken, ook wel spasmen in de urineleider en blaas genoemd, kunnen met een geneesmiddel op basis van wolfskers worden verholpen. Daarnaast is het een geneesmiddel bij spastische dysmenorree.

Wolfskers en het hart

Wolfskers verhoogt het hartritme terwijl er sprake is van een rustgevende werking voor het hart. Te trage hartslag wordt er positief door beïnvloed. Over het algemeen zou je dus stellen dat wolfskers goed is voor het hart. Maar verschillende fytotherapeuten hebben ten aanzien van angina pectoris of hartkrampen een andere ervaring. Sommigen zeggen namelijk dat je het niet moet inzetten als de patiënt hartkrampen heeft. Anderen vinden het juist een medicijn bij deze aandoening.

Wolfskers, goed voor de luchtwegen

Voor diverse onderdelen van het lichaam werkt wolfskers ontkrampend; zo ook voor de luchtwegen. Het verwijdt de luchtwegen en wordt daarom ingezet bij hoest, spastische hoest, kinkhoest en astma. Bovendien heeft wolfskers een drogende werking op de slijmvliezen. Het wordt gebruikt bij slijmvliescongestie in de bovenste luchtwegen, ook wel rhinitis of gewoon verkoudheid genoemd. Hierbij dient in het oog te worden gehouden dat belladonna de slijmslosmakende werking van andere geneesplanten en medicijnen
Belladonna / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Belladonna / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
teniet kan doen.

Overige medicinale werkingen wolfskers

Belladonna:
  • Verwijdt de pupillen in de ogen.
  • Is een zweetremmend middel.
  • Werkt als antigif bij potentieel dodelijke paddenstoelen,
  • Werkt als antigif bij opium, apomorfine, pilocarpine, muscarine, kinine, chioral, oxalaten, koper, kaliumzouten en antimoonverbindingen.

Dosis wolfskers

In principe gebruik je zelf geen wolfskers maar laat je het voorschrijven door een fytotherapeuten die voorgewogen doses afgeeft. Toch staat hier, puur om informatieve redenen de dosis die voor wolfskers geldt. Let erop dat het gaat om milligrammen, die je alleen met een precisieweegschaal kan afwegen.
  • Gebruik maximaal 100 mg per keer en 300 mg per dag van het gedroogde kruid.
  • Gebruik maximaal 10 a 15 druppels tinctuur per keer en dit maximaal driemaal per dag.
  • Gebruik maximaal 20 mg droogextract en 60 mg per dag.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Atropa belladonna en atropineAtropa belladonna is een van de giftigste planten die we kennen. En dat zeg ik met enige bewondering, want giftigheid is…
Wolfskers, de lokkende bella donnaIn de schaduw van het hellingbos ontplooit hij zijn groene stengels met aan de uiteinden de glimmende gitzwarte bessen.…
Plantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaPlantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
De geneeskracht van doornappelDe geneeskracht van doornappelDoornappelboom komt uit de nachtschadefamilie. De doornappel is niet eetbaar; hij is zelfs zeer giftig, Er zitten onder…

De geneeskracht van neemboomDe geneeskracht van neemboomNeemboom is een groenblijvende boom uit India die 35 meter hoog kan worden en beschikt over medicinale kwaliteiten. Een…
De geneeskracht van knolzijdeplantDe geneeskracht van knolzijdeplantDe knolzijdeplant komt voor in delen van de V.S. en Canada. Inmiddels groeit het ook in Europa omdat het wordt verkocht…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De geneeskracht van wolfskers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!