De geneeskracht van wolfskers
Wolfskers is in Nederland een zeldzame plant. Hij kan anderhalve meter hoog worden. Hij staat te boek als een giftige plant. Slechts drie bessen eten van deze plant kan leiden tot hallucinaties. Het is een onderdeel van heksenzalf, waarmee mensen vroeger konden vliegen, al wordt nu algemeen aangenomen dat dit vliegen meer op de geest betrekking had dan op het lichaam. Zoals vaak met giftige planten heeft de belladonna medicinale werkingen als het in minieme hoeveelheden die volgens standaardprocedure verkregen zijn wordt gehanteerd door fytotherapeuten. de geneeskracht van belladonna wordt met name aangewend voor luchtwegen, hart en spijsverteringsstelsel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
De Latijnse naam voor wolfskers is
Atropa Bella-donna. In
het Nederlands wordt deze plant in de volksmond wolfkers, belladonna, doodkruid, dulkruid, dolkruid, nachtschade en dodelijke nachtschade genoemd. Atropa is de naam van één van de drie noodlotsgodinnen uit de Griekse mythologie. Atropos was degene die de levensdraad doorknipt, in het verhaal gesymboliseerd door de spindraad. Klotho was de spinster van het draad en Lachesis degeen die het noodlot uitdeelt. Dolkruid of dulkruid slaat op het feit dat de gebruiker gaat hallucineren en de vreemdste dingen doet.
Atropine in wolfskers
Wolfskers bevat atropine en het is deze stof die voor hallucinaties zorgt. Mensen onder invloed van atropine doen de raarste en meest onlogische dingen waarvan ze zich onbewust zijn en die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Maar atropine wordt ook uitwendig gebruikt als schoonheidsmiddel. Vrouwen deden enkele druppels hiervan in hun ogen zodat het oog een mooie donkere glans kreeg; daaraan is de naam belladonna te danken.
Wolfskers is gevaarlijk; experimenteer er niet mee, niet inwendig en niet uitwendig.
Werkzame stoffen wolfskers of belladonna
Van wolfskers wordt voor medicinale doeleinden vooral het bovengrondse kruid gebruikt en in mindere mate de wortel. Er zitten tropaanalkaloïden in zoals hyoscyamine. Verder bevat het scopolamine, aposcopolamine, belladonine, nicotine, looistof en hydroxycumarine. Het grote probleem bij medicinaal gebruik is dat de therapeutische dosis dichtbij de toxische waarde ligt.
Goed voor het spijsverteringsstelsel
Belladonna werkt ontkrampend voor maag en darmen. Hevige pijnen in de maag of darmen door zweren kunnen ermee behandeld worden. Vaak gebeurt dat samen met
kamille. Daarnaast remt belladonna overmatig maagzuur. Bij maagdarm- en galkolieken is het eveneens een voor fytotherapeuten inzetbaar middel. Verder is een belladonnapreparaat braakstillend; men gaat
er reisziekte mee tegen en zwangerschapsmisselijkheid. Tevens is deze
geneesplant een uitkomst bij de hik.
Wolfskers en het centrale zenuwstelsel
Belladonna wordt soms gebruikt om de ziekte van Parkinson mee te bestrijden. Beven en stijfheid aan de benen worden verlicht door dit medicijn. Het is een spierontspanner en werkt eveneens bij zenuwpijnen. Echter, tegenwoordig ontraden fytotherapeuten belladonna voor dit doel te gebruiken vanwege de bijwerkingen. Belladonna is namelijk ongeschikt om langdurig te gebruiken.
Wolfskers bij nier- en blaaskolieken
Wolfskers werkt ontkrampend voor de urinewegen. Nier- en blaaskolieken, ook wel spasmen in de urineleider en blaas genoemd, kunnen met een geneesmiddel op basis van wolfskers worden verholpen. Daarnaast is het een geneesmiddel bij spastische dysmenorree.
Wolfskers en het hart
Wolfskers verhoogt het hartritme terwijl er sprake is van een rustgevende werking voor het hart. Te trage hartslag wordt er positief door beïnvloed. Over het algemeen zou je dus stellen dat wolfskers goed is voor het hart. Maar verschillende fytotherapeuten hebben ten aanzien van angina pectoris of hartkrampen een andere ervaring. Sommigen zeggen namelijk dat je het niet moet inzetten als de patiënt hartkrampen heeft. Anderen vinden het juist een medicijn bij deze aandoening.
Wolfskers, goed voor de luchtwegen
Voor diverse onderdelen van het lichaam werkt wolfskers ontkrampend; zo ook voor de luchtwegen. Het verwijdt de luchtwegen en wordt daarom ingezet bij hoest, spastische hoest, kinkhoest en astma. Bovendien heeft wolfskers een drogende werking op de slijmvliezen. Het wordt gebruikt bij slijmvliescongestie in de bovenste luchtwegen, ook wel rhinitis of gewoon verkoudheid genoemd. Hierbij dient in het oog te worden gehouden dat belladonna de slijmslosmakende werking van andere geneesplanten en medicijnen
teniet kan doen.
Overige medicinale werkingen wolfskers
Belladonna:
- Verwijdt de pupillen in de ogen.
- Is een zweetremmend middel.
- Werkt als antigif bij potentieel dodelijke paddenstoelen,
- Werkt als antigif bij opium, apomorfine, pilocarpine, muscarine, kinine, chioral, oxalaten, koper, kaliumzouten en antimoonverbindingen.
Dosis wolfskers
In principe gebruik je zelf geen wolfskers maar laat je het voorschrijven door een fytotherapeuten die voorgewogen doses afgeeft. Toch staat hier, puur om informatieve redenen de dosis die voor wolfskers geldt. Let erop dat het gaat om milligrammen, die je alleen met een precisieweegschaal kan afwegen.
- Gebruik maximaal 100 mg per keer en 300 mg per dag van het gedroogde kruid.
- Gebruik maximaal 10 a 15 druppels tinctuur per keer en dit maximaal driemaal per dag.
- Gebruik maximaal 20 mg droogextract en 60 mg per dag.