De geneeskracht van lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro komt voor in de bossen van de regio die zich uitstrekt van Siberië, Noord Iran tot Noord Afrika naar West Europa. Ook in Nederland komt het in het wild voor, zij het sporadisch. Het is een leuke, winterharde borderplant in de tuin en kent weinig onderhoud. Het is een ideale bodembedekker. Hij doet het goed in de schaduw. Lievevrouwebedstro wordt in de fytotherapie gebruikt als geneesmiddel. Het bevordert de slaap, de spijsvertering en het heeft een ontkrampende werking op de bloedvaten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn heet deze geneesplant Galium odoratum. Een Latijns synoniem is Asperila odorata. In het Nederlands kennen we naast lievevrouwebedstro enkele andere namen: Leverkruid, Nierkruid, Meikruid, Meyerkruid, Maagdenkussen, Kruidenkussen, Onder-vrouwen, wiegstroom Ruwkruid, Sterleverkruid, Walmeester, Wegstro, Wiegstro, Donka, Toenka en Mottenkruid. De naam odoratum stamt van ´odor´ wat geur betekent. Het verwijst naar het feit dat het een welriekende plant is. Galium komt van ´gale´ wat in het Latijn melk beduidt. Waarschijnlijk is deze naam gegeven omdat de naamgever dacht dat lievevrouwenbedstro een goed kruid is om de melk te stremmen met als doel kaas te maken. Dat is echter niet zo. Galium aparine of kleefkruid is daar beter toe geschikt.

Lievenvrouwenbedstro in de geschiedenis

De heerlijk geurende lievevrouwenbedstro zou demonen en de duivel op afstand houden. Het is een plant die vroeger werd gebruikt om magie te weren. De geur werkt bovendien om insecten af te weren, linnengoed en bergruimte een aangename geur te geven en om jongemannen aan te trekken. Later werd in de volksgeneeskunde lievevrouwebedstro gebruikt als middel bij zwaarmoedigheid, waterzucht en leveraandoeningen zoals geelzucht. Er werd een thee van gemaakt die werd gemengd met de bladeren van tijm-, bosaardbei- en bramenplanten. Vroeger werd het welriekende lievevrouwenbedstro gebruikt in een babybed. Zo kon de baby beter slapen. Daarnaast werden er geurzakjes van gemaakt. Ruim honderd jaar geleden hing men deze geurzakjes nog volop in linnenkasten. Dat gebeurt nog wel maar vaker bevatten de geurzakjes lavendel.

Lievevrouwebedstro als geurend kruid

Lievevrouwebedstro wordt vooral in Duitsland gebruikt om bepaalde biersoorten en sterke dranken mee te kruiden. Ook zit het in gelei en sommige jam. Maar het is wel een feit dat je niet teveel van dit geneeskruid moet innemen.Er zitten coumarinen in en als je daar teveel van binnen krijgt kan dat leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid met braakneigingen.

Werkzame stoffen lievevrouwebedstro

Van dit geneeskruid worden de bloeiende toppen gebruikt; tijdens de bloei zijn deze het meest geurig en bevatten ze het hoogste percentage coumarinen. In de toppen zitten coumarineglycosiden, bittere iridoïde of asperuloside, tanninen en minerale zouten.

Lievevrouwebedstro, goed voor de zenuwen

Lievevrouwebedstro is rustgevend en slaapbevorderend. Het versterkt de zenuwen. Dit wist men in de oudheid al want het werd bij zwaarmoedigheid voorgeschreven, Tegenwoordig wordt het in de fytotherapie om deze medicinale werkingen toegepast bij de volgende indicaties:
 • Slapeloosheid van kinderen en bejaarden,
 • Zwakke zenuwen of neurasthenie,
 • Melancholie.

Lievevrouwebedstro voor de spijsvertering

Lievevrouwenbedstro is goed voor de spijsvertering. Het werkt ontkrampend en spijsverteringsbevorderend. De werkingen voor de spijsvertering lijken wat op die van Grote engelwortel. Lievevrouwebedstro is eveneens een stimulerend middel voor de gal en de lever. Dat draagt ook bij aan een betere spijsvertering. In de fytotherapie wordt lievevrouwenbedstro om zijn medicinale kenmerken ingezet bij:
 • Indigestie,
 • Verminderde spijsvertering door levergebrek,
 • Darm- en maagkrampen.

Lievevrouwenbedstro voor de nieren

Sinds oudsher weten kruidengeneeskundigen dat lievevrouwebedstro de nieren stimuleert. Het is een niertonicum en zorgt ervoor dat de nieren meer afvalstoffen kunnen verwerken door het in urinevorm uit het lichaam te geleiden. De urinedrijvende werking wordt in de fytotherapie vooral toegepast bij:
 • Oedemen of waterzucht,
 • Oligurie of te lage urineproductie,
 • Ter preventie van nierstenen.

Overige medicinale werkzaamheden

Lievevrouwebedstro werkt ontkrampend, niet alleen voor de maag maar ook voor de baarmoeder en de bloedvaten. Het medicijn dicumarol doet hetzelfde maar beïnvloedt de bloedstolling; dat doet lievevrouwebedstro niet; dit natuurmedicijn heeft minder bijwerkingen dan het versynthetiseerde medicijn dat is gebaseerd op coumarinen, de werkzame stoffen in
Bloeiende lievevrouwebedstro / Bron: Anne Burgess, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bloeiende lievevrouwebedstro / Bron: Anne Burgess, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
ievevrouwebedstro. Het wordt aangewend bij:
 • Kramp in de perifere bloedvaten,
 • Dysmenorrhee of pijnlijke menstruatie.

Dosis en veiligheid

 • Driemaal 25 druppels moedertinctuur per dag,
 • Twee koffielepels van het gedroogd kruid op één kopje heet water per dag.
 • Drie koppen van een drie tot vijf minuten doorgekookt infuus van twee eetlepels gedroogd kruid.
 • Coumarinen hebben interacties met medicijnen die het bloed verdunnen zoals aspirine, warfarine, ticlopidine, clopidogrel, dipyridamol, Ibuprofen en heparine. Mocht u één van deze middelen gebruiken neem dan alleen galium odoratum in overleg met uw arts.
 • Het te veel gebruiken van lievevrouwebedstro leidt tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walstro, geurend en geneeskrachtigWalstro, geurend en geneeskrachtigOok in de plantenfamilie van het walstro zijn ze met velen. De bekendsten in de kruidengeneeskunde zijn het geel walstro…
De geneeskracht van purper leverkruidDe geneeskracht van purper leverkruidPurper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog word…
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…
Bedstro, het lieflijk meikruidDe maand Mei. We zijn op weg naar het Zuiden en kamperen met onze motorhome in een klein dorpje in de buurt van Dijon. D…

De geneeskracht van taramira-olie of jamba olieTaramira-olie is de naam van olie die gemaakt is van rucolazaad. Deze olie wordt vooral in India gebruikt als middel bij…
Bronnen en referenties
 • Boek: Blöte-Obbes, De geurende kruidhof
 • Boek: Geert Verhelst, Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lievevrouwebedstro#Legenden_over_lievevrouwebedstro
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Dicoumarol
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Anne Burgess, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.