De geneeskracht van lespedeza

De geneeskracht van lespedeza Lespedeza is een peulvruchtensoort die van origine alleen in Noord-Amerika, inclusief Canada groeit. Het is een meerjarige plant die anderhalve meter hoog kan worden. De plant heeft grote sierwaarde en wordt soms in bloemenboeketten gebruikt. Daarnaast heeft de lespedeza medicinale kwaliteiten die door de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika reeds werden toegepast. Het is gebruikt door een thee van te zetten. Zijn meest voorname toepassingsvormen worden aangewend bij reuma en als antigif.
Lespedeza / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lespedeza / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Officieel medicijn in de diergeneeskunde

Lespedeza is een officieel erkend geneesmiddel voor vee, schapen, geiten en varkens. Het agentschap wat deze geneesmiddelen goedkeurt, The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products, concludeert dat in lespedaza alleen normale voedingsstoffen zitten die in het dagelijks menu van mens en dier voorkomen.

Basis voor regulier natuurmedicijn

Sommige stoffen uit de lespedeza dienen als basis voor het regulier niermedicijn Lespenephryl. Dit medicijn zorgt er vooral voor dat het lichaam minder urinezuur vast houdt, waardoor de oorzaak van een scala van andere ziekten wordt weggenomen, waaronder reuma. Daarnaast verbetert het de afvoer van kalium en natrium, wat van belang is voor mensen met bepaalde nieraandoeningen.

De volledige Latijnse naam van lespedeza is Lespedeza capitata.

Werkzame stoffen

Van lespedeza wordt het hele kruid gebruikt. Hierin zitten de flavonoïden procyanidinen, homoörientine, orientine, saponaretine, vitexine, rutine em lespedine. Dit zijn zowel medicinale stoffen als fytonutriënten; ze kunnen in gewoon voedsel voorkomen.

Lespedeza, goed voor de nieren

Lespedeza is vooral een stof die goed is voor de nieren. De flavonoïden verbeteren de doorbloeding van de nierbloedvaten en daardoor wordt de hoeveelheid urine die de nieren kan verwerken vergroot. Het werkt zowel voor een gezonde nier als een nier met problemen. Het ureumgehalte en urinezuur dat wordt uitgescheiden wordt verhoogd. In de fytotherapie, de door medische onderzoeken onderbouwde moderne kruidengeneeskunde, wordt lespedeza ingezet bij de volgende aandoeningen:
 • Nefritis of nierontsteking,
 • Oligurie of te weinig urineproductie,
 • Hyperazotemie of te veel stikstof in het bloed,

Lespedeza werkt om het cholesterolgehalte te verlagen

Cholesterol is een verhaal apart. De meeste mensen zien het als indicator voor hart- en vaatziekten, en dat klopt op zich. Alleen waarom is er een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed bij patiënten met hart- en vaatziekten? Dat kan ten eerste zijn omdat het de veroorzaker is van hart- en vaatziekten, van deze stelling gaan de meeste artsen uit. Echter er is een tweede mogelijkheid: cholesterol staat erom bekend dat het andere stoffen kan vervoeren naar de juiste plek in het lichaam, daarom kan het ook zo zijn dat een verhoogd cholesterolgehalte erop wijst dat het lichaam probeert zichzelf te genezen van hart- en vaatziekten. Zomaar het cholesterolniveau laten dalen door medicijnen kan daarom wel eens averechts werken. Het is beter dat het cholesterol daalt doordat de werkelijke oorzaak van hart- en vaatziekten worden weggenomen. Dat is: adervernauwing door aderverkalking. Nu wil het feit dat lespedeza bekend staat om zijn cholesterolverlagende werking. Het zou zeer goed kunnen dat deze werking in verband staat met de aderverwijdende werking en de verbeterde kwaliteit van de nieren, waardoor afvalstoffen sneller uit het lichaam worden gevoerd. Een belangrijke plek in het lichaam om afvalstoffen op te slaan is namelijk: het bloed! Deze in het bloed opgeslagen afvalstoffen kunnen vervolgens weer oxideren en voor het zogenoemde aderverkalking zorgen. Let wel: deze uitleg is niet algemeen geaccepteerd en zou wetenschappelijk onderzocht
Bloemknoppen van de lespedeza capitata / Bron: Jomegat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemknoppen van de lespedeza capitata / Bron: Jomegat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
moeten worden.

Uit een onderzoek blijkt dat Lespedeza een werking heeft bij Walker-256 carcinosarcoma.

Overige medicinale werkingen lespedeza

Procyanidinen in lespedeza zorgen dat een vaatvernauwend enzym, namelijk Angiotensine Converting Enzyme of ACE, minder actief wordt. Door deze afname van ACE worden de bloedvaten in de nier verwijd.

Lespedeza verlaagt de bloedsuikerspiegel

Dosis en veiligheid

Er zijn in de fytotherapie drie dosisvormen om van lespedeza als natuurmedicijn gebruik te maken.
 • Driemaal 30 druppels moedertinctuur per dag.
 • Driemaal per dag 80mg nebulisaat.
 • 100 Druppels van een tinctuur(1:10), innemen voor de maaltijden.
Bij bovenstaande doseringen wordt lespedeza normaal verdragen en zijn geen bijwerkingen bekend. Wanneer er te veel van dit medicijn wordt ingenomen bestaat er een kans op maagirritatie en diarree.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Interstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliInterstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliDe nieren filteren afval en extra vocht uit het lichaam. Interstitiële nefritis is een ernstige nieraandoening waarbij d…
Lupus nefritis: Ontsteking van nieren door auto-immuunziekteLupus nefritis: Ontsteking van nieren door auto-immuunziekteLupus nefritis is een nierontsteking, veroorzaakt door de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE of lupu…
Ziekte van Weil bij de hondZiekte van Weil bij de hondDe ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…

De geneeskracht van ligusticumLigusticum is familie van de wortel. Het is een belangrijke plant in de Chinese geneeskunde. Daar wordt het tot de 50 me…
De geneeskracht van glad parelkruidDe geneeskracht van glad parelkruidGlad parelkruid is in Nederland en België een vaste, inheemse plant. Hij komt verder voor in heel het gematigd klimaat v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lespedeza_capitata
 • COMMITTEE FOR VETERINARY MEDICINAL PRODUCTS LESPEDEZA CAPITATA. pdf
 • http://www.drugsfort.com/other/lespenephryl.html
 • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Jomegat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van lespedeza"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!