De geneeskracht van lespedeza

De geneeskracht van lespedeza Lespedeza is een peulvruchtensoort die van origine alleen in Noord-Amerika groeit. Het is een meerjarige plant die anderhalve meter hoog kan worden. De plant heeft grote sierwaarde en wordt soms in bloemenboeketten gebruikt. Daarnaast heeft de lespedeza medicinale kwaliteiten die door de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika reeds werden toegepast. Het is gebruikt door een thee van te zetten. Zijn meest voorname toepassingsvormen worden aangewend bij reuma. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Lespedeza / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lespedeza / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Officieel medicijn in de diergeneeskunde

Lespedeza is een officieel erkend geneesmiddel voor vee, schapen, geiten en varkens. Het agentschap wat deze geneesmiddelen goedkeurt, The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products, concludeert dat in lespedaza alleen normale voedingsstoffen zitten die in het dagelijks menu van mens en dier voorkomen.

Basis voor regulier natuurmedicijn

Sommige stoffen uit de lespedeza dienen als basis voor het regulier niermedicijn Lespenephryl. Dit medicijn zorgt er vooral voor dat het lichaam minder urinezuur vasthoudt, waardoor de oorzaak van een scala van andere ziekten wordt weggenomen, waaronder reuma. Daarnaast verbetert het de afvoer van kalium en natrium, wat van belang is voor mensen met bepaalde nieraandoeningen.

De volledige Latijnse naam van lespedeza is Lespedeza capitata.

Werkzame stoffen

Van lespedeza wordt het hele kruid gebruikt. Hierin zitten de flavonoïden procyanidinen, homoörientine, orientine, saponaretine, vitexine, rutine em lespedine. Dit zijn zowel medicinale stoffen als fytonutriënten; ze kunnen in gewoon voedsel voorkomen.

Lespedeza, goed voor de nieren

Lespedeza is vooral een stof die goed is voor de nieren. De flavonoïden verbeteren de doorbloeding van de nierbloedvaten en daardoor wordt de hoeveelheid urine die de nieren kan verwerken vergroot. Het werkt zowel voor een gezonde nier als een nier met problemen. Het ureumgehalte en urinezuur dat wordt uitgescheiden wordt verhoogd. In de fytotherapie, de door medische onderzoeken onderbouwde moderne kruidengeneeskunde, wordt lespedeza ingezet bij de volgende aandoeningen:
 • Nefritis of nierontsteking,
 • Oligurie of te weinig urineproductie,
 • Hyperazotemie of te veel stikstof in het bloed,

Uit een onderzoek blijkt dat Lespedeza een werking heeft bij Walker-256 carcinosarcoma.

Overige medicinale werkingen lespedeza

Procyanidinen in lespedeza zorgen dat een vaatvernauwend enzym, namelijk Angiotensine Converting Enzyme of ACE, minder actief wordt. Door deze afname van ACE worden de bloedvaten in de nier verwijd.

Lespedeza verlaagt de bloedsuikerspiegel

Dosis en veiligheid

Er zijn in de fytotherapie drie dosisvormen om van lespedeza als natuurmedicijn gebruik te maken.
 • Driemaal 30 druppels moedertinctuur per dag.
 • Driemaal per dag 80mg nebulisaat.
 • 100 Druppels van een tinctuur(1:10), innemen voor de maaltijden.
Bij bovenstaande doseringen wordt lespedeza normaal verdragen en zijn geen bijwerkingen bekend. Wanneer er te veel van dit medicijn wordt ingenomen bestaat er een kans op maagirritatie en diarree.
© 2013 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliInterstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliDe nieren filteren afval en extra vocht uit het lichaam. Interstitiële nefritis is een ernstige nieraandoening waarbij d…
Lupus nefritis: Ontsteking van nieren door auto-immuunziekteLupus nefritis: Ontsteking van nieren door auto-immuunziekteLupus nefritis is een nierontsteking, veroorzaakt door de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE of lupu…
Ziekte van Weil bij de hondZiekte van Weil bij de hondDe ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
De geneeskracht van glad parelkruidDe geneeskracht van glad parelkruidGlad parelkruid is in Nederland en België een vaste, inheemse plant. Hij komt verder voor in heel het gematigd klimaat v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lespedeza_capitata
 • COMMITTEE FOR VETERINARY MEDICINAL PRODUCTS LESPEDEZA CAPITATA. pdf
 • http://www.drugsfort.com/other/lespenephryl.html
 • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.