De geneeskracht van krulzuring

De geneeskracht van krulzuring Krulzuring is een vaste plant uit Europa en West-Azië en behoort tot de duizendknoopfamilie. Je kunt deze plant kweken samen met veldzuring en bloedzuring in een tuin die weinig onderhoud kost maar je moet wel bedenken dat krulzuring in tegenstelling tot de twee andere zuringsoorten niet eetbaar is. Het is hooguit aan te raden om twee tot vier gram per dag te gebruiken. Krulzuring wordt 30 centimeter tot anderhalve meter hoog. Meestal worden vooral de jonge bladeren gegeten omdat de oudere ietsje meer bitter smaken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Fytotherapie en homeopathie

Er zit veel vitamine A in het blad. Behalve zijn voedingswaarde beschikt krulzuring over geneeskracht. Het wordt zowel in de fytotherapie als in de homeopathie gebruikt als geneesplant. In de homeopathie wordt het onder andere ingezet bij hoest, het afdrijven van vocht en constipatie. In de fytotherapie is het vooral een middel bij chronische huidaandoeningen en auto-immuunziekten. Verder heeft de werking in beide vormen van geneeskunde een grote overlap. Een voorbeeld hiervan is: in de fytotherapie wordt net als in de homeopathie de laxerende werking erkend.

Traditioneel gebruik

Ondanks de giftigheid van krulzuring werd het toch gebruikt om te eten. Wat men deed was het volgende: het werd gekookt en het kookwater werd verschillende keren ververst. Zo werd zo veel mogelijk oxaalzuur uit het blad gehaald. In het blad zit naast vitamine A ijzer en kalium. Het is een plant die je kan eten maar het voortdurend in nieuw kookwater koken is enigszins bewerkelijk. Het kan echter geen kwaad om een paar jonge blaadjes aan een salade toe te voegen.

Naamgeving

In het Latijn wordt krulzuring Rumex crispus genoemd. Crispus is het Latijnse woord voor ´gekruld´.

Werkzame stoffen

Van krulzuring wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. In de krulzuringwortel zitten de volgende werkzame stoffen: anthrachinonglycosiden zoals nepodine, fyscion en emodine, tanninen, oxalaten, de mineralen ijzer en fosfor, de vitaminen A, B1, B2, B3 en C, oxaalzuur en calciumoxalaat. Verder heeft het de beschikking over de bitterstoffen waaronder rumicine en resinen.

Krulzuring voor de bloedzuivering

Krulzuring is een depuratief kruid. Dat houdt in dat het bloed gezuiverd wordt door het eten van de krulzuringwortel. Gifstoffen die ziekten kunnen veroorzaken worden afgevoerd uit het lichaam; zo wordt de oorzaak van sommige huidziekten en reumatische aandoeningen teniet gedaan. Fytotherapeuten schrijven het voornamelijk voor bij de volgende indicaties:
Rumex crispus of krulzuring / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rumex crispus of krulzuring / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Eczeem,
  • Psoriasis,
  • Netelroos,
  • Prurigo (jeukende huidziekte),
  • Reumatische aandoeningen,
  • Aambeien,
  • Ter ondersteuning van auto-immuunziekten.

Krulzuring, goed voor de lever en bij constipatie

Hierboven staat beschreven dat krulzuring een zuiverende werking heeft. Dat komt onder andere doordat het een milde laxerende werking kent. Het zijn de anthrachinonen die hiervoor verantwoordelijk zijn, hoewel hun werking deels geneutraliseerd wordt door aanwezige tanninen. Daarnaast heeft krulzuring een cholagoge of galdrijvende werking. Dat maakt het goed voor de lever en zorgt ook voor een betere spijsvertering en zuivering van afvalstoffen. Behalve goed bij bloedzuivering is krulzuring om deze medicinale eigenschappen ook goed bij:
  • Constipatie,
  • Spastische colon,
  • Leveraandoeningen zoals geelzucht,
  • Levercongestie.

Krulzuring bij bloedarmoede

Het hoge ijzergehalte is aanleiding om krulzuring op te nemen in een dieet dat bloedarmoede tegen gaat. Daarnaast heeft krulzuring samen met vele andere geneesplanten en -groenten de werking van een tonicum voor het lichaam; het versterkt het lichaam in algemene zin. De bloedzuiverende en versterkende eigenschappen zijn aanleiding om het voor te schrijven bij vermoeidheid.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Gedroogde wortel: 2 tot 4 gram per dag.
  • Afkooksel: 1 tot 2 koffielepels gedroogde wortel, 10 tot 15 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Tinctuur: 1 tot 2 ml(1:5 in 40%)

Krulzuring is een middel dat veilig is als het in therapeutische dosis wordt aangewend. Er zitten te veel oxalaten in om een hogere dosis te gebruiken. Het is niet verstandig om de verse wortel te gebruiken; maak alleen gebruik van de gedroogde krulzuringwortel. Een verse wortel heeft als bijwerking diarree en braken. Krulzuring kan het effect van andere laxerende kruiden vergroten. Verder moet krulzuring niet worden gegeven als men last heeft van nierstenen.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuring, de ruige RumexZuring, de ruige RumexJe heb ze in soorten. Zie ze daar staan, de grote, grove, aangevreten bladeren in ruige, wat verwaarloosde weilanden. He…
Cetomacrogolcrème en de toepassingenCrème is een huidsmeersel dat bestaat uit een mengsel van stoffen die niet zonder meer vermengd kunnen worden maar waara…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…

De geneeskracht van mannetjesereprijsDe geneeskracht van mannetjesereprijsMannetjesereprijs groeit van nature in Nederland en de rest van het Euraziatische continent. Dit familielid van de weegb…
De geneeskracht van knopig helmkruidDe geneeskracht van knopig helmkruidKnopig helmkruid is een vaste plant en groeit in vrijwel geheel Europa en een klein deel van West-Azië. In Noord Amerika…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.