De geneeskracht van strophanthus
Er zijn 38 soorten strophantus en al deze soorten komen uit Afrika en Azië. De strophantus kombe groeit enkel in Oost-Afrika. Wat de groeiplekken betreft geeft het de voorkeur aan boslanden, een soort kruising tussen bos en steppe, aan de randen van bossen en in de buurt van water. Het groeit zowel op zeeniveau als een hoogte van 1100 meter. Strophantus kombe is een struik die zo´n 3.5 meter hoog kan worden. Vroeger werd strophantus kombe gebruikt om een gif te maken wat op pijlen werd gedaan. Tegenwoordig is deze plant de basis van een natuurlijk hartmedicijn.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Ontdekking stophantus
In de 19e eeuw was onderzoeker Sir John Kirk bezig om enkele strophantus kombe soorten te verzamelen om het mee naar Engeland te nemen voor de wereldberoemde koninklijke botanische tuin genaamd Kew. Het verhaal gaat dat er een druppel sap van de strophantus kombe op zijn tandenborstel terecht kwam. Na het tanden poetsen merkte hij dat zijn hartslag lager werd; zo werden de werkingen op het hart van strophantus kombe ontdekt.
Naamgeving
In het
Latijn wordt strophanthus
strophanthus kombe genoemd.
Het Nederlands kent naast de naam strophanthus ook de naam strofantus, omdat een ´PH´ in het Nederlands vrijwel altijd naar een ´F´ wordt overgezet. De naam strophantus is een samenvoeging van strophos wat in het Grieks ´touw´ betekent en anthos, de Griekse naam voor ´bloem´. De bloemen kennen namelijk een soort op draad lijkende kelkbladeren. In plaats van strophantus kombe wordt ook de strophantus hispidus ingezet voor dezelfde medicinale doeleinden.
Werkzame stoffen
Van strophanthus wordt voor fytotherapeutische doeleinden het zaad gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: cardenolideglycosiden. Dit zijn potentieel giftige stoffen en daarom moet je alleen op voorschrift van een arts strophantus gebruiken.
Strophantus, goed voor het hart
Strophantus heeft een milde hartondersteunende werking. Uit strophantus wordt strophantine gehaald, welke intraveneus wordt ingebracht.; dat heeft een veel sterke werking voor het hart. Strophanthus wordt vaak gebruikt samen met andere
geneesplanten met ontkrampende werking op het bloedvatenstelsel rond het hart, de kransslagaders. Deze geneesplanten zijn:
valeriaan,
lelietje-ven-dalen en
wolfskers.
Dosis en veiligheid
Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
- Tinctuur: Twee tot viermaal per dag 100 tot 200mg van de tinctuur.
- Tinctuur: verdeeld over een dag vijf tot twaalf druppels van een 1:10 tinctuur.
Hoewel het gebruik bij deze therapeutische hoeveelheden veilig en werkzaam is, wordt het bijna niet meer toegepast. Als je het toch gebruikt is het belangrijk om alleen en gestandaardiseerd preparaat te gebruiken op voorschrift van een arts. Strophantineglycosiden worden snel verteerd; daarom is er geen accumulatievaar. Dat wilt zeggen dat in tegenstelling tot het gebruik van andere hartglycosiden het aantal hartglycosiden van strophantus niet in het lichaam kan ophopen. Er is geen gevaar op een overdosering, zo lang je bovenstaande doses aanhoudt.
Bezoek een arts of fytotherapeut
Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.