De geneeskracht van strophanthus

De geneeskracht van strophanthus Er zijn 38 soorten strophantus en al deze soorten komen uit Afrika en Azië. De strophantus kombe groeit enkel in Oost-Afrika. Wat de groeiplekken betreft geeft het de voorkeur aan boslanden, een soort kruising tussen bos en steppe, aan de randen van bossen en in de buurt van water. Het groeit zowel op zeeniveau als een hoogte van 1100 meter. Strophantus kombe is een struik die zo´n 3.5 meter hoog kan worden. Vroeger werd strophantus kombe gebruikt om een gif te maken wat op pijlen werd gedaan. Tegenwoordig is deze plant de basis van een natuurlijk hartmedicijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening strophanthus kombe / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening strophanthus kombe / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Ontdekking stophantus

In de 19e eeuw was onderzoeker Sir John Kirk bezig om enkele strophantus kombe soorten te verzamelen om het mee naar Engeland te nemen voor de wereldberoemde koninklijke botanische tuin genaamd Kew. Het verhaal gaat dat er een druppel sap van de strophantus kombe op zijn tandenborstel terecht kwam. Na het tanden poetsen merkte hij dat zijn hartslag lager werd; zo werden de werkingen op het hart van strophantus kombe ontdekt.

Naamgeving

In het Latijn wordt strophanthus strophanthus kombe genoemd. Het Nederlands kent naast de naam strophanthus ook de naam strofantus, omdat een ´PH´ in het Nederlands vrijwel altijd naar een ´F´ wordt overgezet. De naam strophantus is een samenvoeging van strophos wat in het Grieks ´touw´ betekent en anthos, de Griekse naam voor ´bloem´. De bloemen kennen namelijk een soort op draad lijkende kelkbladeren. In plaats van strophantus kombe wordt ook de strophantus hispidus ingezet voor dezelfde medicinale doeleinden.

Werkzame stoffen

Van strophanthus wordt voor fytotherapeutische doeleinden het zaad gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: cardenolideglycosiden. Dit zijn potentieel giftige stoffen en daarom moet je alleen op voorschrift van een arts strophantus gebruiken.

Strophantus, goed voor het hart

Strophantus heeft een milde hartondersteunende werking. Uit strophantus wordt strophantine gehaald, welke intraveneus wordt ingebracht.; dat heeft een veel sterke werking voor het hart. Strophanthus wordt vaak gebruikt samen met andere geneesplanten met ontkrampende werking op het bloedvatenstelsel rond het hart, de kransslagaders. Deze geneesplanten zijn: valeriaan, lelietje-ven-dalen en wolfskers.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Tinctuur: Twee tot viermaal per dag 100 tot 200mg van de tinctuur.
  • Tinctuur: verdeeld over een dag vijf tot twaalf druppels van een 1:10 tinctuur.

Hoewel het gebruik bij deze therapeutische hoeveelheden veilig en werkzaam is, wordt het bijna niet meer toegepast. Als je het toch gebruikt is het belangrijk om alleen en gestandaardiseerd preparaat te gebruiken op voorschrift van een arts. Strophantineglycosiden worden snel verteerd; daarom is er geen accumulatievaar. Dat wilt zeggen dat in tegenstelling tot het gebruik van andere hartglycosiden het aantal hartglycosiden van strophantus niet in het lichaam kan ophopen. Er is geen gevaar op een overdosering, zo lang je bovenstaande doses aanhoudt.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…
Coronaire AngiografieCoronaire Angiografie, ook wel hartkatheterisatie genoemd, is een verzamelnaam voor een groot aantal ingrepen waarbij ka…
Angina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een…
Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wanneer uit testen en onderzoeken bij de cardioloog blijkt dat er mogelijk vernauwingen zijn van de kransslagaders, dan…

De geneeskracht van valse salieDe geneeskracht van valse salieValse salie kan 30 tot 60 centimeter hoog worden. Valse salie komt voor in Marokko, Noord-Portugal, Noord-Spanje, in hee…
De geneeskracht van SpeenkruidDe geneeskracht van SpeenkruidSpeenkruid is een laag bij de grond groeiende plant die in het voorjaar bloeit. De jonge bladeren van speenkruid kunnen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ikiwaner, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Strophanthus_kombe
  • https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/stroph96.html
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.