De geneeskracht van sjoeroe

Sjoeroe of syuru is een Surinaamse hibiscussoort die twee meter hoog wordt. Hij krijgt een rode vier centimeter lange kelkbloem. De bloem zelf is roze of geel. Elke bloem bevat drie of vier zaden. Waarschijnlijk hebben de Nederlanders deze bloem naar Afrika verspreid vanuit Suriname, waarna hij in heel de tropen gemeengoed is geworden. Het is een regelmatig in tuinen voorkomende sierplant. Belangrijker is dat de roodkleurige thee van sjoeroe een krachtig geneesmiddel bij hoge bloeddruk en diabetes mellitus of suikerziekte is. In de Surinaamse volksgeneeskunde wordt de plant al erg lang bij hoge bloeddruk gebruikt. Deze op waarneming gebaseerde toepassing blijkt op waarheid te berusten; onderzoekers her en der verspreid over de wereld zijn de laboratoria ingedoken en bevestigen dat sjoeroe inderdaad bloeddrukverlagende kwaliteiten heeft. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bijna rijp fruit van sjoeroe / Bron: Spedona, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bijna rijp fruit van sjoeroe / Bron: Spedona, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Sjoeroe, algemeen gebruiksadvies

Sjoeroe is een traditioneel Surinaams medicijn wat hoge bloeddruk geneest, de darmwerking stimuleert en is het een natuurlijke bloedverdunner. Ook is het een sterke antioxidant en bestrijdt het daarom vrije radicalen die als ze in te grote getale in het lichaam aanwezig zijn tot allerlei welvaartsziekten kunnen leiden zoals kanker, obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Verder is sjoeroe een middel dat als tonicum geldt voor het bloed. Het zou eveneens een afrodisiac zijn. Sjoeroe kan naar behoefte worden gedronken als thee.

Naamgeving sjoeroe

Sjoeroe is een Nederlandse spelwijze van het woord dat normaal in Suriname als syuru wordt geschreven. De Latijnse naam is hibiscus sabdariffa. Andere woorden voor deze plant zijn roselle, shuru, sisjuru, osele, rode zuring en Surinaamse zuring. In het Engels wordt deze plant sorrel genoemd, wat eveneens de naam voor zuring is. Veldzuring is een laag bij de grond groeiend plantje waarvan je de bladeren kan eten. De hibiscus is een hele andere plant.

Traditionele volksgeneeskunde in Suriname

In Suriname worden de kelken van sjoeroe gekookt in water met suiker. Deze thee wordt vervolgens ter verfrissing opgedronken. Daarnaast helpt het volgens de traditionele Surinaamse volksgeneeskunde bij hoge bloeddruk, een gegeven dat door hedendaags wetenschappelijk inzicht wordt bevestigd. Een ander medicinaal gebruik is het sap van de fijngewreven bladeren in iemands oog druppelen tegen oogontsteking. Andere volksgeneeskundige toepassingen staan hieronder opgesomd.
Bloem van de sjoeroe / Bron: Conrado, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloem van de sjoeroe / Bron: Conrado, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Hibiscus sabdariffa is een:
  • Diureticum, of vochtafdrijvend middel,
  • Galdrijvend middel
  • Koortswerend middel
  • Bloedverdunnend medicijn
  • Middel dat darmperistaltiek stimuleert
  • Hoestwerend middel
  • Verlichtend middel bij een alcoholkater
  • Bevorderend kruid voor de potentie
  • Middel dat uitwendig wordt gebruikt bij vaginale baden omdat het vrouwelijke hygiëne verbetert.

Vroeger gebruik van sjoeroe in Suriname

Siroop, jam en bier werd vroeger van deze vrucht gemaakt maar inmiddels gebeurt dat niet meer. Enkel in voorouderrituelen wordt hibiscusthee nog wel eens gedronken. Dat komt omdat volgens Surinaamse inzichten mama Aisa graag de gegiste drank van de rode kelken drinkt. Mama Aisa is de ´Godin der aarde´.

Sjoeroe bij hart- en vaatziekten

In 1999 publiceerde een Iraans onderzoeksteam dat ze proeven hadden gedaan met sjoeroe en dat deze thee inderdaad de bevindingen van de traditionele volksgeneeskunde onderstreepte: sjoeroe werkt hoge bloeddruk tegen. Uit een in 2013 gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Arizona bleek dat de anthocyaninen in sjoeroe een dermate krachtige antioxidant vormen dat het aderverkalking kan tegengaan. Daarmee is het een potentieel medicijn voor grootschalig gebruik tegen hoge bloeddruk, zo concluderen de onderzoekers. In plaats van ´s mensen aderen schoon te maken met dotteren zou men ook dagelijks sjoeroethee kunnen drinken. Deze twee voorgaande onderzoeken weerspreken de bevindingen van een Saudi-Arabisch meta-onderzoek uit 2010 waar meerdere onderzoeken bij elkaar werden gevoegd. De Saudi´s concludeerden weliswaar dat alle onderzoeken in het voordeel van sjoeroe pleiten, iedere onderzoeker vond een positief effect op de genezing van hoge bloeddruk, maar de onderzoeken zelf zouden niet aan de internationale maatstaven hebben voldaan waardoor wetenschappelijk gezien niet kan worden vast gesteld dat sjoeroe daadwerkelijk een medicijn kan zijn bij hoge bloeddruk. Een Mexicaans, academisch onderzoek uit 2010 adviseert juist wel om een Hibiscus sabdariffa poederextract voor te schrijven bij hoge bloeddruk, op basis van hun eigen onderzoek en vele voorgaande onderzoeken.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, olijfblad en hibiscusHoge bloeddruk? Te hoog cholesterol? Naast een gezonde voeding en een bewegende leefstijl kunnen ook geneeskrachtige pla…
Hibiscus, soorten en toepassingenAls je op vakantie bent in een tropisch land vind je niet zelden hibiscusbloemen bij het inchecken in een hotelkamer op…
Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusVerlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusHibiscusthee is in diverse landen een veel gedronken verfrissend drankje. Maar behalve dat het lekker is, heeft onderzoe…
Hibiscus, karkadétheeAls we rozenbottelthee drinken, proeven we meestal de friszure smaak van.... Hibiscusbloemen en ook de felle rode kleur…

De kruidengeneeskunde van de indianenDe kruidengeneeskunde van de indianenIndianen in Noord-Amerika kennen een groot aantal geneesplanten. Veel van deze planten hebben bewezen medicinale kenmerk…
De geneeskracht van redi katunDe geneeskracht van redi katunRedi katun is een Surinaams geneeskruid en komt van een struik die ongeveer drie meter hoog wordt. Het is een sierlijke…
Bronnen en referenties
  • Mexicaans onderzoek sjoeroe en hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962289
  • Sjoeroe nuttig bij hart- en vaatziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23333908
  • Iraans onderzoek hoge bloeddruk uit 1999: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404421
  • Meta-onderzoek uit Saudi Arabië: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19801187
  • Bij diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678781
  • Iraans onderzoek sjoeroe en diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404421
  • Gezondheidsgids Frontier World
  • Sjoeroe tegen e.coli: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157304/
  • Boek: Tinde van Andel, Sofie Ruysschaert, Medicinale en rituele planten van Suriname
  • Afbeelding bron 1: Spedona, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Conrado, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Sita Shridam, 05-07-2016
Waar kan ik sjoeroebloem of thee hiervan kopen in Nederland? Reactie infoteur, 07-09-2016
Via internet, of wellicht via een Surinaamse winkel. Dan moet je het binnen even vragen.

Alamakee Otlin, 08-02-2016
Mag sjoeroe ook koud gedronken worden bij diabetes? Reactie infoteur, 09-02-2016
In het algemeen kunnen sjoeroe en vele andere kruidentheeën koud worden gedronken.

Stephen Jong, 17-08-2014
Waar kan ik sjoeroe thee in Suriname vinden? Reactie infoteur, 18-08-2014
Probeer het eens op de medicinale plantenmarkt in Paramaribo.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.