De geneeskracht van redi katun

De geneeskracht van redi katun Redi katun is een Surinaams geneeskruid en komt van een struik die ongeveer drie meter hoog wordt. Het is een sierlijke plant die vaak wordt gekweekt in tuinen in de stad en op het platteland. Er zijn bewijzen dat deze plant reeds 8000 jaar voor Christus werd verbouwd in wat nu Peru heet. Het is een plant waarvan de katoen wordt gebruikt om bijvoorbeeld hangmatten te weven. De Surinaamse indianen doen dat nog steeds, net als indianen in de rest van Zuid-Amerika. Delen van deze plant worden het meest gebruikt om hun genezende kwaliteiten. Het is een ontstekingsremmend middel bij problemen in de blaas, baarmoeder en nieren. Daarnaast is het een uitstekend middel bij menstruatiepijnen. Het wordt nog vaker gebruikt om de nieren te stimuleren in hun functie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening redi katun / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening redi katun / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving katun

De Latijnse naam van redi katun is Gossypium barbadense. In het Engels wordt het red coton genoemd. In de Surinaamse taal sranang tongo is de Engelse naam verbasterd tot redi katun. Er zijn nog een aantal namen in het Surinaams: weti katun, blaka katun, jaho khalemeru, mauru, maulu tubulu, maulu ta´mune, lebi poka, lebi katun, bë maáun uwii, kapas wulong, kapok abang, witte katoen, rode katoen, zwarte katoen, West Indische katoen, Sea Island Cotton. In het Nederlands heet de plant officieel Amerikaanse katoen.

Redi katun; een diureticum

Drie bladeren van de rode katoenplant op een liter water is een middel om prostaat-, blaas- en nieraandoeningen mee op te lossen. Dit wordt in Suriname veelvuldig gedaan. Dezelfde thee gemengd met citroengras en mira udu helpt het lichaam om te diuretiseren; vocht af te drijven. Verder is deze thee een middel bij gonorreu en urinewegontstekingen. De blaas en urinewegen worden schoon gemaakt.

Redi katun bij hoge bloeddruk

Redi katun verlaagt de bloeddruk. Dat komt onder andere doordat het vocht afdrijft. Het bevorderen van de urinelozing en de bloeddrukverlagende eigenschappen hebben rechtstreeks met elkaar te maken. Het is namelijk zo dat bij veel mensen waarbij sprake is van hoge bloeddruk er allerlei afvalstoffen in het bloed zitten. Deze worden met vocht vastgehouden zodat ze niet teveel schade aan kunnen richten. Normaal gesproken worden afvalstoffen uitgeplast. Zoals je weet zijn de nieren verantwoordelijk voor de urineaanmaak. Redi katun verbetert de nierwerking. Een betere nierwerking verhoogt het urinegehalte dat afgedreven wordt zodat er meer afvalstoffen worden uitgeplast waarna het niet meer noodzakelijk is om deze afvalstoffen in het bloed vast te houden. Doordat er minder vocht in het bloed zit verlaagt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan de oorzaak zijn van duizelingen. Daarom kan redi katun ook deze aandoening verhelpen, mits de oorzaak van duizeligheid gelegen is in een hoge bloeddruk. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat het een bloeddrukverlagend middel is.

Gebruik redi katun

Redi katun kun je gebruiken door een theeëitje er voor de helft mee te vullen en het te laten trekken op een liter water. Je kunt gedurende de dag zoveel van deze thee drinken als je nodig hebt. Zoals eerder opgemerkt bestaat er geen maximum aan het gebruik van de rode katoenplant. Dit moet echter worden gezien in het kader van waarnemingen van shamanen en lokale kruidendokters. Wetenschappelijk gezien is er een klein onderzoekje geweest op ratten en daaruit bleek dat een minimale hoeveelheid redi katun schade kan toebrengen aan de spermaproductie, de lever, de nieren en spierweefsel. Overigens is dit een oud, Nigeriaans onderzoek uit 1991 en zou het verstandig zijn als er een nieuw onderzoek wordt gestart. Er zijn genoeg mensen die redi katun gebruiken dus het zou relatief eenvoudig moeten zijn om een onderzoek op te zetten waarbij de eventuele gevaren van redi katun definitief in kaart worden gebracht.

Redi katun bij ontstekingen

Redi katun gaat ontstekingen tegen, zoals in de blaas, urinewegen en in het bloed. Het is een traditioneel natuurmedicijn bij baarmoederontsteking. Bij jeuk aan de geslachtsdelen, vaginale afscheiding of gonorreu wordt een aftreksel van de rode katoenplant gebruikt om mee te wassen. Na een bevalling worden stoombaden bereid om de vagina en baarmoeder te reinigen.

Overige medicinale werkingen redi katun

 • De jonge bloemknoppen worden fijn geknepen zodat er een sap vrij komt. Dit druppelt men in het oog zodat een oogontsteking over gaat.Bij oorpijn wordt een jonge vrucht opgewarmd om vervolgens uitgeknepen te worden in het oor.
 • Uitwendig kan deze plant ook worden gebruikt; dan worden fijngestampte katoenbladeren met olie of water op abcessen, wonden, wratten en kneuzingen aangebracht.
 • De bladeren worden geperst om een sap te verkrijgen. Deze wordt vermengd met een ei, melasse en castorolie van de wonderboom. Dat is een middel bij bronchitis.
 • Hoofdpijn verdwijnt als het pluizige zaad wordt verbrand en men de rook inademt.
 • Verder is een kruidenbad een middel om yorka´s, overledenen tot kalmte te manen.

Verkrijgbaarheid rode katoen

Redi katun of rode katoen is te koop in Nederland bij Surinaamse kruidenwinkels. In Suriname is het verkrijgbaar op de Vreedzaammarkt in Paramaribo. In de homeopathie wordt een extract van katoenblad gebruikt bij menstruatieproblemen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katoen van kwaliteit: pima katoenKatoen van kwaliteit: pima katoenZoals er van andere stoffen veel variaties zijn, zijn er ook veel variaties van katoen. Pima katoen is zo’n variatie. Pi…
Katoen om mee te hakenWaarmee je haakt, heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Met katoen zal het sneller gladder ogen dan met wol of k…
Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…
Cotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidCotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidJaarlijks komen er vele honderden diëten bij, maar sommige pogingen tot afvallen om een slanker lichaam te bereiken zijn…

De geneeskracht van sjoeroeSjoeroe of syuru is een Surinaamse hibiscussoort die twee meter hoog wordt. Hij krijgt een rode vier centimeter lange ke…
De geneeskracht van malva, marfa of lippia albaDe geneeskracht van malva, marfa of lippia albaMalva is een struikje van een meter hoog dat sterk naar citroen ruikt. Dit plantje wat familie is van de verbenaceae hee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Redi katoen verlaagt bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15025864
 • Boek: Tinde van Andel, Sofie Ruysschaert, Medicinale en rituele planten van Suriname
 • Gevaren redi katun: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1776560
 • Hoofdfoto is een detail van een foto van Starr van wikimedia commons
 • Overige foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.