Katoen van kwaliteit: pima katoen

Katoen van kwaliteit: pima katoen Zoals er van andere stoffen veel variaties zijn, zijn er ook veel variaties van katoen. Pima katoen is zon variatie. Pima katoen is de zachtste en sterkste soort katoen ter wereld. Dit soort katoen heeft een extra lange vezellengte. Pima katoen staat bekend om haar duurzaamheid en wordt gebruikt in handdoeken, lakens en kleding.

Waar komt pima katoen vandaan?

Pima katoen is vernoemd naar een Amerikaanse indianenstam die deze katoenplanten als eerst op grote schaal verbouwden. Een boerderij in Arizona (Zuidwest-Amerika) ontwikkelde een erg sterke en zachte katoensoort met lange vezels. Deze katoensoort is toen vernoemd naar de Amerikaanse pima indianen. Tegenwoordig wordt pima katoen ook geteeld in Australië en Peru.

Verschil met gewoon katoen

De grootste verschillen tussen gewoon katoen en pima katoen zijn de sterkte van de vezel, de fijnheid van de vezel en de vezellengte. Pima katoen heeft een sterkere en fijnere vezel dan gewoon katoen. Ook heeft pima katoen een veel langere vezellengte. De vezels van pima katoen zijn 35% langer dan de vezels van normaal katoen. Dit zorgt ervoor dat de stof zachter is en meer glanst. Van producten gemaakt van pima katoen, blijft de kleur langer mooi. Dit komt doordat pima katoen de kleur beter opneemt en vasthoudt.

Overeenkomsten met Egyptisch katoen

Pima katoen is te vergelijken met Egyptisch katoen. Egyptisch katoen en pima katoen zijn namelijk allebei katoensoorten die meer vocht opnemen dan andere katoensoorten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de fijne weving. Tevens hebben de twee katoensoorten hierdoor een goede kwaliteit. Pima katoen heeft soms wel een iets kortere vezellengte dan Egyptisch katoen.

Duurzaamheid

Pima katoen staat bekend om haar duurzaamheid. Pima katoen gaat veel langer mee dan andere soorten katoen. Dit komt doordat de vezels van pima katoen sterker zijn dan gewone katoenvezels. Bovendien is pima katoen milieuvriendelijk. De productie van pima katoen is namelijk minder schadelijk voor het milieu dan die van andere katoensoorten.

Kleding

Pima katoen wordt onder andere verkocht in Nederland. H&M heeft bijvoorbeeld een aparte lijn met basic shirts van pima katoen. Pima katoen wordt vooral gebruikt in shirts, ondergoed en sokken. Kleding van pima katoen is zacht en behoudt lang haar vorm. Pima katoen is een lichte stof, maar geeft daarentegen wel veel warmte. Een stof die voor 100% uit pima katoen bestaat, wordt superior pima genoemd. Vaak wordt pima katoen toch gebruikt in combinatie met andere stoffen. In sokken wordt pima katoen in combinatie met elastiek gebruikt, omdat de sok anders afglijdt. Kleding van pima katoen bestaat vaak uit 95% pima katoen en 5% elasthaan. Elasthaan is een kunstvezel met een grote elastische rekbaarheid.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van pima katoen is de kwaliteit. De stof is erg sterk en slijt niet snel. Tevens is pima katoen erg zacht en het is een stof die licht is, maar toch veel warmte geeft. Een nadeel van pima katoen is dat het veel vocht opneemt. Het grote absorptievermogen van pima katoen zorgt ervoor dat er gemakkelijker vlekken in de stof worden gevormd. Als je erg zweet, is dit dus sneller te zien als je een kledingstuk van pima katoen draagt. Ook is het hierdoor lastiger om vlekken in kleding te verwijderen.
© 2015 - 2024 Streets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katoen om mee te hakenWaarmee je haakt, heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Met katoen zal het sneller gladder ogen dan met wol of k…
Cotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidCotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidJaarlijks komen er vele honderden diëten bij, maar sommige pogingen tot afvallen om een slanker lichaam te bereiken zijn…
Het ontstaan van buikvet en de gevolgen voor de gezondheidAls je je favoriete jeans niet meer dicht kunt krijgen of je je riem een paar gaatjes verder moet zetten, kijk dan uit.…
Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…

Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Geschiedenis van de badkleding van de oudheid tot hedenGeschiedenis van de badkleding van de oudheid tot hedenDe oude Romeinen droegen meestal geen badkleding. Zij baadden naakt. Pas vanaf de 17e eeuw begint men in Europa badkledi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://shirtsofcotton.com/blog/pima-katoen/
  • https://cottoncounts.nl/service
  • http://streetwearstories.blogspot.nl/2013/09/wat-is-pima.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elasthaan
  • http://www.wisegeek.com/what-is-pima-cotton.htm
  • http://www.minimalisma.com/qualities/pima-cotton.html
  • https://www.perfectlybasics.nl/style-file-supima-katoen-0459010001351026.aspx
Streets (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.