Waarom krijg je hoofdpijn van alcohol?

Hoofdpijn krijg je als de bloedvaten in het hoofd zich vernauwen. Dat komt door het vrijkomen van tyramine. Deze stof staat eveneens in verband met allerlei vormen van migraine of langdurige hoofdpijnaanvallen. In vele alcoholische dranken zit een grote hoeveelheid tyramine maar in sherry, port, bourgogne en champagne zit extra veel tyramine. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Het ontgiften stopt

Mono-amino-oxydase is een aminozuur dat het ontgiften van het lichaam bevordert. De werking van dit aminozuur wordt tegen gewerkt tyramine maar ook door alcohol zelf. Hierdoor komt de biogene amine tyramine vrij. Tyramine ligt normaal gesproken opgeslagen en kan geen kwaad. Maar wanneer dit biogene amine vrijkomt, is er sprake van een overtal van tyramine waardoor het zijn vaatvernauwende werking kan uitvoeren.

Tyramine, een biogene amine

Alcoholische dranken staan niet op zich als het gaat om tyramine. Er zijn allerlei ´normale´ voedingsproducten die over tyramine beschikken. Mensen die migraine hebben wordt door een therapeut soms geadviseerd om deze producten te laten staan. Dat leidt tot een enorme afname in migraine-aanvallen. Andere voedselsoorten waarin veel tyramine zit zijn:
 • Kaas
 • Vis
 • Gistextracten
 • Vlees
Een alcoholische versnapering die gepaard gaat met het eten van kaas, kan daardoor de volgende ochtend een hoofdpijn extra triggeren. Er zit overigens een groot verschil in het aantal tyramine in variëteiten van bovengenoemde producten. Roquefort heeft veel meer tyramine dan gewone kaas en droge worst behoort tot de toppers als het gaat om tyramine-gehalte. Gorgonzola, pecorino en port salut bevatten een extra grote hoeveelheid tyramine, net als roquefort.

Kaas helpt hoofdpijn

Het gaat dus niet alleen om de alcohol die hoofdpijn veroorzaakt. Natuurlijk is drank de belangrijkste boosdoener; het zorgt ervoor dat de biogene aminen, waaronder tyramine valt, niet afgebroken worden. Maar het eten van sommige kaassoorten, vis en vlees kan de hoofdpijn extra aanwakkeren.

Alcohol is een gifstof

Normaal gesproken ziet het lichaam alcohol als een gifstof. Alcohol wordt afgebroken in de lever. Als een mens echter te veel alcohol drinkt, kan de lever deze grote hoeveelheid niet aan. Het alcohol komt in het bloed terecht zodat het een uitwerking heeft van de verschillende stadia van dronkenschap. Omdat bij de ene persoon de lever beter werkt dan bij de andere, kan het zijn dat sommige mensen na vier glazen weinig alcohol in hun bloed hebben en nuchter overkomen terwijl anderen na het drinken van één glas al lallend door het leven gaan.

Haring is een van de grootste leveranciers van tyramine. Het eten van haring in combinatie met het drinken van alcohol leidt tot een extra grote kans op hoofdpijn de volgende dag. Ook een vis als tonijn kan problemen opleveren.

In het kort

In het kort werkt hoofdpijn door aan kater als volgt: Het lichaam ziet een alcoholische drank als een lichaamsvreemde stof, een vergif. Er zitten stoffen in alcohol, zoals tyramine, die hoofdpijn veroorzaken en deze tyramine komt vrij doordat de alcohol het enzym tegenwerkt wat tyramine onder normale omstandigheden onschadelijk maakt. Dat zijn in het kort de redenen dat mensen die alcohol drinken hoofdpijn krijgen.

Water

Nu is het zo dat water drinken de kans op hoofdpijn kan verminderen. Hoe werkt dat dan? Water drinken zorgt ervoor dat er relatief minder alcohol in het bloed zit. Gifstoffen kunnen weer iets gemakkelijker het lichaam verlaten wat ertoe kan leiden dat we net niet zoveel gifstoffen in het lichaam hebben dat het tot hoofdpijn leidt. Alcohol is uiteraard een stof die diuretisch werkt; alcoholdrinkers plassen veel meer uit dan dat ze aan alcoholische drank binnen krijgen. Ze plassen zelfs vocht uit dat we eigenlijk nodig hebben om het lichaam in optimale conditie te houden. Hierdoor wordt uitdroging veroorzaakt. Uitdroging kan zelfs leiden tot het vrijkomen van histamine. Histamine en tyramine zijn samen biogene aminen die het lichaam nodig heeft maar als er te veel van zijn in het lichaam, leidt dat tot acute ziekteverschijnselen zoals hoofdpijn.

Bloedvatverwijding en -vernauwing

Tyramine zorgt niet direct voor het vernauwen van de bloedvaten. Het doet de stoffen adrenaline en noradrenaline vrijkomen. Dat zijn de bloedvernauwende stoffen. Daarnaast komt het bloedvernauwende effect met vertraging. Eerst zal de alcoholdrinker niks merken van hoofdpijn omdat alcohol de bloedvaten juist verwijdt. Tijdens de slaap wordt de adrenaline en noradrenaline niet afgebroken maar de alcohol wel. Daarom krijgt degene die zijn roes uitslaapt pas hoofdpijn als hij of zij wakker wordt.

Een glaasje alcohol is genoeg

Alcohol maakt biogene aminen zoals tyramine en histamine vrij. Jaap Huibers, die het boekje 'voedsel, oorzaak van psychische en lichamelijke ontregeling schreef, noemt alcohol een biogene-aminen-liberator, een vrijmaker van biogene aminen. Zelfs een geringe alcoholconsumptie kan al leiden tot het uitbreken van een ziekte. Een of twee glaasjes alcohol kunnen voldoende zijn om een ziekte waarvoor men gevoelig is de kop te doen op te laten steken.

Reumatische aandoeningen

Alcohol drinken doet stoffen vrijkomen die redelijk snel erna tot hoofdpijn en het algehele katergevoel kunnen leiden. Daarnaast zijn er allerlei reumatische aandoeningen die worden veroorzaakt door dezelfde stoffen, de biogene aminen. Wanneer deze stoffen zijn vrijgekomen in het lichaam kunnen ze ontstekingen veroorzaken. Op een gegeven moment zal het lichaam de stoffen opslaan op de plek waar de gewrichten samenkomen. Ook daar zorgen de stoffen voor ontstekingen in de vorm van reuma. Deze biogene aminen zoals histamine, tyramine maar ook serotonine kunnen bij de geregelde alcoholdrinker op den duur tot reumatische ziekten leiden zoals: jicht, artrose en artritis.

Het eten van te veel vlees zoals varkensvlees en rundvlees en vis zoals makreel, haring en sardienen kan op korte termijn hoofdpijn veroorzaken en op lange termijn tal van ziekten zoals reumatische aandoeningen.

Overige ziekten

Hoofdpijn is een korte termijn ziekte die wordt veroorzaakt door alcohol. Dat is overbekend. Er zijn veel minder bekende lange termijnziekten die worden veroorzaakt door het drinken van alcohol, zelfs in wat als een geringe hoeveelheid wordt beschouwd. Reuma is een van de meest bekende lange termijneffecten van alcohol. Behalve hoofdpijn en reuma zijn er tal van andere ziekten die in verband worden gebracht met biogene aminen in voedsel en alcohol. Jaap Huibers, een therapeut en expert op het gebied van voedselintolerantie die er boeken over schreef in de 80 van de vorige eeuw, noemde de volgende ziekten:
 • misselijkheid
 • hartkloppingen
 • bloedvatkrampen
 • verhoogde bloeddruk
 • rugklachten
 • hoesten en keelschrapen
 • rood hoofd krijgen
 • lupus erythematosus
 • rode huidvlekken
 • droge keel en mondslijmvliezen
 • verhoogde bloedsuikerspiegel
 • obstipatie
 • diarree
 • astma
 • bronchitis
 • hyperventilatie
 • depressie
 • angstgevoelens
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken?Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken?Het is wel degelijk zo dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken. Welke deze zijn worden in…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Bronnen en referenties
 • Boek: Voedsel, oorzaak, van psychische en lichamelijke ontregeling, Jaap Huibers
 • Foto´s: publiek domein
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.