De geneeskracht van sandelhout

De geneeskracht van sandelhout Sandelhout komt van een boom uit Indonesië, met name Timor en Soemba. Soemba werd om die reden ook wel het sandelhouteiland genoemd. De Nederlanders hadden plantages aangelegd met sandelhout maar de Indoensiërs zijn niet in staat gebleken deze te onderhouden. Sandelhout komt tegenwoordig uit India in plaats vanuit de Indische archipel. Tegenwoordig gebruikt men ook bomen uit hetzelfde geslacht waar dezelfde etherische olie uit kan worden gewonnen zoals bomen uit Hawaii en Australië. Het oorspronkelijke sandelhout van Indonesië groeit ook van origine op Ceylon en aan de kust van Coromandel, de Westkust in India. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening sandelhout (Pterocarpus santalinus) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening sandelhout (Pterocarpus santalinus) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel, religieus gebruik in India

In de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde wordt sandelhout gebruikt als medicijn bij angst. Verder heeft het in het Hindoeïsme een belangrijke rol. Men brengt een soort zalf van sandelhout aan op het voorhoofd waar het derde oog zit; Door deze sandelhout stip blijft het derde oog koel. In het boeddhisme wordt sandelhout gebruikt om verlangens te transformeren en men is langer in staat te mediteren als men sandelhout ruikt.

Bij hevige menstruatie

Sandelhout wordt verpulveriseerd. Het verpoederde sandelhout worden gebruikt om een thee van te zetten. Als je het mengt met maretak is het een middel bij te hevige menstruatie. Je kunt één tot twee mespuntjes van het houtpoedermengsel gebruiken om de menstruatie geleidelijker te laten verlopen. Je kunt ook een eetlepel maretakhoutthee gebruiken op een mespuntjes sandelhout; dat versterkt het effect op te hevige menstruatie.

Botanische tekening sandelhout (Santalum album) / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening sandelhout (Santalum album) / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sandelhoutolie is een middel bij huidzweren. Het wordt ingenomen als er problemen zijn met de urinewegen en de blaas.

Sandelhoutpoeder als tandpasta

Sandelhoutpleister wordt gemaakt door sandelhoutpoeder te mengen met enkele druppels rozenolie. Je laat dit mengsel op een warme plaats staan en voegt er vervolgens rozenblaadjes aan toe. Deze sandelhoutpleister kun je vervolgens gebruiken als tandpasta.

Toepassingen sandelhout olie

Sandelhoutolie is altijd veel ingezet bij geslachtsziekten. Dat gebeurde tot ver in de 20e eeuw. Toen penicilline op de markt kwam werd sandelhoutolie te duur bevonden voor deze toepassing. Tegenwoordig vindt het nog steeds veel zijn weg naar de parfumfabrieken van deze wereld aangezien het hout een heerlijke geur heeft. Het wordt onder andere gebruikt voor zepen. Verder is het een rookmiddel en zit het om deze reden in wierook verwerkt.

De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken voor sandelhout is Pterocarpus santalinus. Tegenwoordig wordt vaker de sandelhoutboom santalum album gebruikt; het gebruik van deze twee bomen is nagenoeg gelijk aan elkaar.

Sandelhoutolie bij huidkanker

Uit Thais onderzoek uit 2004 blijkt dat de stoffen van sandelhout via de huid worden opgenomen en voor een rustgevend effect zorgen voor het lichaam maart voor een activerend effect voor het handelen. Alfasantalol is de stof die voor de meeste fysieke veranderingen zorgde. Daar kan rekening mee worden gehouden wanneer men sandelhoutolie gebruikt bij huidkanker. Amerikaans onderzoek uit 1997 toont namelijk aan dat sandelhout een natuurlijke chemokuur is bij huidkanker. In een Amerikaans onderzoek uit 1999 gaf men muizen met chemische middelen huidkanker en het bleek dat sandelhout de huidkankertumoren stopten in hun groei waarna de onderzoekers concludeerden dat sandelhoutolie een kankerbestrijdende werking heeft. Sandelhoutolie is altijd al traditioneel gebruikt tegen huidziekten maar dat het ook tegen de ergste vorm van huidziekte, namelijk huidkanker werkt, wisten de onderzoekers nog niet.

Sandelhout, santalum album / Bron: Jolle~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sandelhout, santalum album / Bron: Jolle~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Uit Argentijns wetenschappelijk onderzoek uit 1999 blijkt dat sandelhout de herpes simplexvirussen type 1 en 2 bestrijdt. De virussen konden zich niet reproduceren als het in aanraking was geweest met sandelhoutolie.

Sandelhout als muggenverdrijver

Australisch onderzoek uit 2006 onderzocht het branden van sandelhout als muggenverdijver. Uit hun onderzoek bleek dat er ruim 73% minder kans is dat een mug gaat steken, als er sandelhout wordt verbrand. Dezelfde onderzoekers noteerden vervolgens dat DEET-producten 100% werken. DEET-producten werken slechts gedurende een periode van drie uur. Dat betekent dat tijdens de slaap je alsnog gestoken kan worden door een mug, omdat de DEET is uitgewerkt, of eigenlijk volledig is opgenomen door de huid en in de bloedbaan is geraakt. Koreaans onderzoek uit 2012 heeft 24 verschillende etherische oliën met elkaar getest en kwam tot de conclusie dat sandelhoutolie de enige etherische oliën bevat die muggen daadwerkelijk op afstand houdt. De Koraanse wetenschappers melden dat vier verschillende santanol-oliën werkzaam zijn als muggenverdrijvend middel, namelijk: alfasantalol, betasantalol, betasinensal en epibetasantalol.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen met tandpasta?Wat kun je doen met tandpasta?We gebruiken tandpasta om onze tanden mee te poetsen, maar tandpasta kun je voor nog veel meer dingen gebruiken? Waarvoo…
Voedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieVoedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieGeneesplanten kunnen de vrouw helpen bij de typische klachten die alleen voor vrouwen gelden; de zogenaamde vrouwenkwale…
Natuurlijke Middelen Lichaamsverzorging - Huid Haar & MondLichaamsverzorging met natuurlijke plantaardige producten geeft een gezond en weldadig effect. Crème en olie, huidverzor…
Recepten voor balkenbrijBalkenbrij is een typisch Nederlands gerecht. Het komt weg uit het oostelijk en zuidelijk deel van Nederland. Meestal wo…
De geneeskracht van rood guichelheilRood guichelheil is een geneesplant die niet vaak wordt gebruikt. Dat komt omdat er net zo effectieve planten zijn zonde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J.M.Garg, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Boek: A. Dinand, zakboek der geneeskruiden
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sandelhout_%28houtsoort%29
  • Thais onderzoek 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14765284
  • Amerikaans onderzoek 1997: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9370104
  • Argentijns onderzoek 1999: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10374251
  • Australisch onderzoek 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16646344
  • Koreaans onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16646344
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Jolle~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Janneke van der Plas, 21-09-2018
Geachte lezer,

Onlangs werd in dagblad trouw gemeld dat Sandelhout een positieve werking heeft op de haargroei. De reukreceptoren in de huid zouden door de geur van sandelhout een positieve werking hebben op de aanmaak van haar door de daar aanwezige haarzakjes. Is u daarvan iets bekend?

Met vriendelijke groet
Janneke van der Plas Reactie infoteur, 23-09-2018
Het betreft hier een onderzoek naar synthetische sandelhoutgeur. Deze synthetische stof zou een werking hebben dat het de haargroei van cellen bevordert. Echter, laten we heel duidelijk zijn: de wetenschap heeft nog altijd niets gevonden tegen kaalheid. Haargroei is een ingewikkeld proces dat wetenschappers nog niet begrijpen. Dat er een stof is die één onderdeel van het haargroeiproces beïnvoedt, zegt niets. Er zijn namelijk vele van dit soort ''ontdekkingen'' gedaan, die echter nooit tot een werkend haargroeimiddel hebben geleid. Dit soort berichten verschijnen in de media om mensen goede hoop te geven. Maar of die hoop werkelijkheid wordt, is de grote vraag.

As wetenschappers serieus op zoek willen naar een haargroeimiddel dan is dat al voor handen. Brandnetelthee en waterkersthee helpen in ieder geval bij beginnend haarverlies. Als een synthetische stof in de media wordt gepropageerd, kan je er gerust vanuit gaan dat men aan het lobby'en is voor nieuw onderzoeksgeld.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.